KADES uygulamasýnda bugüne kadar 1 milyon 219 bin ihbar yapýldý
ABONE OL

Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiðdem Erdoðan'ýn baþkanlýðýnda toplanan TBMM Kadýn Erkek Fýrsat Eþitliði Komisyonunda (KEFEK), bakanlýðýn kadýn erkek fýrsat eþitliði politikalarý ve kadýna þiddetle mücadele çalýþmalarýna iliþkin bilgi verdi.

Kadýnlarýn, hayatýn her alanýnda gösterdikleri mücadeleyi bir hak mücadelesi olarak gördüklerini belirten Yerlikaya, kadýn ve erkeðin birey olarak medeniyet deðerlerinde, fikir dünyasý ve yasalarýnda hür ve eþit olmaya devam edeceðini vurguladý. Kadýn ve erkek fýrsat eþitliðini, ülkenin geliþmesi için temel bir gereklilik olarak gördüklerini ifade eden Yerlikaya, kadýnlarýn tarih boyunca eðitim ve istihdam olmak üzere pek çok alanda engeller nedeniyle potansiyellerini ve yeteneklerini göstermekte zorluklarla karþýlaþtýklarýnýn altýný çizdi.

"600 BÝN PERSONELE SAHÝBÝZ"

Ýçiþleri ailesi olarak 600 bin personele sahip olduklarýný; 2024 yýlýnda kadýn personel sayýsýnýn, toplam personel sayýsýnýn yüzde 10'una ulaþtýðýna dikkati çeken Yerlikaya, gelecek yýllarda bu oranýn daha da yükseleceðini söyledi.

Kadýna þiddet konusunun üzerinde büyük bir hassasiyetle durduklarýný dile getiren Yerlikaya, "2023 yýlýnda maalesef 308 kadýn, uðradýðý þiddet nedeniyle hayatýný kaybetti. 2024 yýlýnýn ilk altý ayýnda ise 166 kadýn maalesef yaþamýný yitirdi. Þiddetin her türlüsünü olduðu gibi kadýna yönelik þiddeti de asla ama asla kabul etmiyoruz. Bir rakamýný dahi çok buluyor ve bunu kabul etmiyoruz. Bu sorunun çözümüne yönelik de her türlü çalýþmayý, giriþimi en güçlü þekilde sizler gibi bizler de destekliyoruz." diye konuþtu.

AÝLE VURGUSU

Toplumun en temel yapý taþýnýn aile olduðunu, saðlýklý bir aile kurumu olmadan gerçek manada bir milletin varlýðýndan söz edilemeyeceðini ifade eden Yerlikaya, "Kadýnlara yönelik her türlü þiddeti, olumsuz tavrý ve davranýþý sadece o kadýnýn þahsýnda deðil, milletimize, devletimize ve deðerlerimize yapýlmýþ bir saldýrý olarak deðerlendiriyoruz." dedi.

Aile içi ve kadýna yönelik þiddetle mücadele konusunda birçok yeniliði hayata geçirdiklerini aktaran Yerlikaya, elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli þiddet vakalarýný önlemeyi baþardýklarýný söyledi. Geçen yýl elektronik kelepçe kapasitesini yüzde 50 arttýrarak 1500'e çýkardýklarýný kaydeden Yerlikaya, 1 Temmuz 2024 itibarýyla 689 vakanýn, elektronik izleme merkezince aktif olarak izlendiðini belirtti.

1 MÝLYON ÝHBAR ALINDI

KADES uygulamasýnýn da çok önemli olduðunu anlatan Yerlikaya, "KADES uygulamamýz, bu alanda verdiðimiz mücadelede çok önemli bir yere sahip. Hayata geçirildiði günden itibaren 6 milyon 597 bini aþkýn kiþi tarafýndan indirilme söz konusu. KADES uygulamamýzla bugüne kadar 1 milyon 219 bin ihbar yapýldý. Bunlar en hýzlý þekilde deðerlendirildi ve en yakýn güvenlik birimlerimizle müdahalede bulunuldu." ifadelerini kullandý.

Yerlikaya, emniyet ve jandarma teþkilatlarýnda kadýna yönelik þiddetle mücadele alanýnda faaliyet gösteren birim sayýsýnýn 1287'ye yükseltildiðini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu mücadeleyi verirken þiddeti doðuran sebepleri ortadan kaldýrmak ve farkýndalýk programlarýný yaygýnlaþtýrmak da en temel önceliklerimiz arasýnda yer alýyor. Bakanlýðýmýza baðlý birimlerde erkek çalýþanlara yönelik kadýn erkek fýrsat eþitliði eðitimleri veriyoruz. Ayrýca uzaktan eðitim sistemi ile erkek personelimize, aile içi ve kadýna yönelik þiddetin önlenmesi eðitimi ile aile içi iletiþim eðitimi veriyoruz. Bakanlýk olarak kadýn erkek fýrsat eþitliði alanýnda politikalarýmýzý sizlerin de desteðiyle geliþtirerek sürdüreceðiz. Kadýna yönelik þiddetle mücadelemizi kararlýlýkla devam ettireceðiz."