Kadýnlarýn en tatlý 'acý' mesaisi
ABONE OL

GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi, Türkiye Ýþ Kurumu (ÝÞKUR) Þanlýurfa Ýl Müdürlüðü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) iþ birliðiyle Kadýn Ellerle Evsel Üretimi Geliþtirme Projesi uygulamaya konuldu.

Proje kapsamda kentin en önemli lezzetlerinin baþýnda gelen ve geleneksel yöntemlerle üretimi yapýlan isotun daha kaliteli, hijyenik ve bilimsel koþullarda 2 yýl boyunca elde edilmesini saðladý.

Þehirde ekonomik durumu iyi olmayan kadýnlarýn aile bütçesine katký sunmasýný saðlayan proje kapsamýnda bu yýl Kadýn Eller Kooperatifi kuruldu.

Harran Üniversitesinden gönüllü akademisyenler de kadýnlarýn bin bir zahmetle ürettikleri isotlarýn laboratuvarlarýnda test edildikten sonra piyasaya sunulmasýný saðlýyor.

Þu anda 15 kadýnýn gücünü birleþtirdiði kooperatifin hedefinde ise ürün çeþidini artýrarak daha kaliteli isotun üretilmesine katký sunmak var.

- "BU MEVSÝMDE 40 TON ÜRETÝM PLANLANIYOR"

Kadýn Eller Kooperatifi Üretim Þefi gýda mühendisi Aslý Melik, AA muhabirine, kadýnlara üretim öncesi akademisyenlerin de desteðiyle 5 ay eðitim verdiklerini söyledi.

Projenin baþýndan itibaren ürettikleri isotlarýn çok beðenildiðini belirten Melik, talepleri yetiþtirmekte zaman zaman zorlandýklarýný dile getirdi.

Melik, kooperatif bünyesinde çalýþan kadýnlarýn azminin ve heyecanýnýn arttýðýný vurgulayarak, "Kadýnlarýn desteðiyle kooperatif kurmaya karar verdik. Bunun ilk adýmlarýný attýk. Þu an kooperatif bünyesinde çalýþýyoruz, bir aylýk süreçte 15 ton biber üretimimiz oldu. Bu mevsimde 40 ton biber üretimi planlýyoruz. 3 renk isot çeþidi ile isot reçeli (biber reçeli) üretiyoruz." dedi.

- "MANEVÝ YÖNÜ BÝZÝM ÝÇÝN ÖNEMLÝ"

Kadýnlardan Türkan Taþ da kooperatif sayesinde gelirlerinin ve dayanýþmalarýnýn artacaðýný kaydederek, "Bu maddi ve manevi olarak tam bir kadýn dayanýþmasýdýr. Manevi yönü bizim için çok daha önemlidir, burada çalýþma saatlerimiz biraz daha esnek, herhangi bir fabrikadaki gibi zorunlu çalýþma saatleri yok. Bizim gibi kadýnlarýn daha esnek ve hijyenik ortamlarda çalýþmasý önem taþýyor. Kendi emeðimizin gücüyle yapabileceðimize inanýyoruz." diye konuþtu.

Ýsmet Tahtasýz ise kadýnlarýn istihdamý açýsýndan kooperatifin önemli olduðunu söyledi.

Projenin baþýnda iþin kooperatifleþme boyutuna geleceðine inanmadýðýný anlatan Tahtasýz, "Açýkçasý bu iþin bu kadar ilerleyeceðini düþünmüyordum. Proje amaçlý katýlmýþtým, kooperatif kuruldu biz de güçlerimizi birleþtirdik. Ýnþallah daha da iyi yere gelir, iþimizi ilerletmek istiyoruz." ifadesini kullandý.

- ÜRÜN YELPAZESÝ GENÝÞLEYECEK

Projenin koordinatörü ve Harran Üniversitesi Coðrafya Bölümü Baþkaný Prof. Dr. Sedat Benek ise þehirde yýllardýr geleneksel yöntemlerle isot üretiminin yapýldýðýný söyledi.

"Urfalýlarýn Meþhur Baharatý Urfa Ýsotu" adlý bir kitap yazan ve "Topraktan Sofraya Urfa Ýsotu" isimli bir de belgesel hazýrlayan Benek, kadýnlarla belli bir kaliteyi yakaladýktan sonra kooperatifleþmeye karar verdiklerini vurguladý.

Benek, "Bütün hazýrlýklarýmýzý yaparak kooperatifimizi kurduk. Þu anda kooperatifin ana hedefi bünyesinde ürün yelpazesini geniþletip yolumuza devam etmektir. Kadýn kooperatifimizin üretim hacmini ve ürün yelpazesini geniþleteceðiz. Sanal ticaret ile de ürünlerimizin hem satýþýný hem markalaþmasýný artýrmayý planlýyoruz. Herkesin gönül rahatlýðýyla hijyenik ürünlerin sofrasýna ulaþtýðýndan emin olmasýný istiyoruz." diye konuþtu.