Kamerun'da TÝKA tarafýndan yenilenen saðlýk merkezi yýlda 15 binden fazla kiþiye hizmet verecek
ABONE OL

Kamerun'un baþkenti Yaounde'ye 85 kilometre uzaklýktaki Sa'a ilçesinin Nkol Mvak köyünde, Kamerun Saðlýk Bakanlýðýna baðlý olarak 1970'ten bu yana hizmet veren Nkol Mvak Entegre Saðlýk Merkezinin çok büyük oranda zarar gören çatýsý, duvarlarý, kapý ve pencereleri ile su tesisatý yenilenerek bölge halkýnýn hizmetine sunuldu.

Ayrýca saðlýk merkezinin TÝKA tarafýndan tadilatý kapsamýnda ilaçlarýn muhafazasý, çeþitli týbbi ekipmanlarýn kullanýlabilmesi, taný ve tedavilerin saðlýklý þekilde sürdürülebilmesi için elektrik tesisatý döþenerek hizmet kapasitesi artýrýldý.

Bünyesinde pediatri, ameliyat odasý, laboratuvarlar ve hasta odalarý bulunan saðlýk merkezinin malzeme ve ekipman yetersizliði nedeniyle aktif durumda olmayan doðumhanesi, proje kapsamýnda tadil ve tefriþ edilerek kullanýma uygun hale getirildi.

Gerekli hijyen koþullarýnýn ve temiz suya eriþimin saðlanmasý için inþa edilen su deposu, yenilenen su tesisatý ile entegre edilerek saðlýk merkezi ile bölge halkýnýn temiz su ihtiyacýnýn giderilmesi amaçlandý.

Açýlýþ törenine Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Volkan Iþýkçý, Sa'a Belediye Baþkaný Jean Blaise Messina Noah, Nkol Mvak ve Çevresi Genç Vatandaþlar Kolektifi (COJERENKE) Baþkaný Christophe Awono ve TÝKA Yaounde yetkilileri katýldý.

COJERENKE Baþkaný Awono, burada yaptýðý konuþmada, halkýn saðlýk hizmeti almak için artýk uzun mesafeler katetmesine gerek kalmadýðýný belirterek, özellikle doðumhanenin yeniden hizmete açýlmasýnýn projenin temel taþýný oluþturduðunu söyledi.

Awono, desteklerinden dolayý TÝKA'ya teþekkür etti.

Sa'a Belediye Baþkaný Noah ise "Türkiye'nin kalkýnma yardýmý modeli övgüyü hak ediyor çünkü TÝKA projelerini ülkelerin öncelikleri ve ihtiyaçlarý doðrultusunda geliþtirmektedir." diyerek, Nkol Mvak köyü ve çevre halký adýna Türkiye'ye minnettar olduklarýný belirtti.

Proje kapsamýnda yeniden tam kapasite çalýþmaya baþlayan saðlýk merkezinde yýlda 15 binden fazla kiþiye saðlýk hizmeti verilmesi beklenirken, ayný zamanda bölgede anne ve bebek ölüm oranlarýnýn düþürülmesi hedefleniyor.

  • TÝKA
  • Kamerun
  • saðlýk merkezi