Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðý (TÝKA) destekli “Kanuni Sultan Süleyman’ýn Kayýp Mezarýnýn Araþtýrýlmasý Projesi” kapsamýnda elde edilen bulgular düzenlenen panelle deðerlendirildi. Panele Türkiye ile Balkanlar ve Doðu Avrupa'nýn 11 farklý ülkesinden yaklaþýk 100 bilim insaný katýldý. TÝKA Baþkaný Serdar Çam, "Yerleþimin gün yüzüne çýkarýlmasýyla sadece Kanuni Sultan Süleyman'ýn yüzyýllardýr kayýp mezarýnýn keþfi deðil, ayný zamanda Zigetvar Savaþý ve insanlýðýn ortak tarihi hazinesi de ortaya çýkarýlacak” dedi.
BÝZÝM ÝÇÝN TARTIÞMA BÝTTÝ
Macaristan proje ekip baþkaný, Doç. Dr. Pap Norbert, "Bizim için tartýþma bitmiþtir. Burada bir Osmanlý palangasý olduðu kesinleþmiþtir" dedi. Zigetvar'ýn kuzeyindeki Türbek'teki çalýþmalarý anlatan Norbert "Çalýþmalar sonucunda bir Palanga'ya orada da hýrsýz çukuruna ulaþtýk. Kanuni'nin kalbinin altýn bir kutuda olduðunu düþünen hýrsýzlarýn bu kuyuyu kazdýðý tarihi vesikalarda belirtiliyordu" diye konuþtu.
KAZIYA TÜRK ARKEOLOGLAR DA KATILACAK
Türkiye Ekip Baþkaný Prof. Dr. Ali Uzay Peker, "Kesinlikle þunu söylüyoruz ki, biz Zigetvar'da bir Osmanlý yerleþkesi ve palangasý bulduk. Yaptýðýmýz çalýþmalarda, türbe ve cami olacak kalýntýlar da tespit ettik. Bazý kalýntýlarýn, Osmanlý padiþahlarýnýn türbelerinde kullanýlan eserler olduðu aþikar. Mayýs ayýnda Türk arkeologlarla birlikte kazý alanýnda bizde çalýþma yapacaðýz. Tamamlanan kazýlarla Kanuni’nin mezarýnýn yapýnýn yaný sýra Osmanlý yerleþiminin gün yüzüne çýkarýlmasý hedefleniyor" dedi.
‘NEÞELÝ OL, HAYATINI YAÞA’ MÜZE OLSUN
Konferans vermek için Hatay’a gelen ünlü tarihçi Ýlber Ortaylý, geçtiðimiz günlerde teleferik çalýþmalarý sýrasýnda bulunan ve büyük merak uyandýran ‘Neþeli ol, hayatýný yaþa’ mozaiðin kazý alanýna gelerek, incelemelerde bulundu. Ortaylý, "Yapýlacak kazýlarda büyük mozaiklerin ortaya çýkacaðý anlaþýlýyor. Çok güzel þeyler yapýlabilir. Bana kalýrsa bir ayrý binada müzede teþhiri gerekir" dedi.