Kapalýçarþý restorasyonunda sona yaklaþýldý
ABONE OL

Ýstanbul'un turistik merkezlerinden Kapalýçarþý'da Ýstanbul Valiliði, Fatih Belediyesi ve Kapalýçarþý Yönetim Kurulu koordinasyonuyla devam eden restorasyonda sona gelindi. Yaklaþýk 4 binden fazla dükkanýn bulunduðu 562 yýllýk tarihi yapýda altyapý, tesisat, zemin ve ana duvarlarda gerçekleþtirilen iþlemlerin büyük bir kýsmý hazýr hale getirildi. Restorasyon yetkilileri, 27 bin metrekarelik tavan ve belirli duvarlarda 19. yüzyýla ait gravürler baz alýnarak yapýlan kalem iþçiliði süslemelerinin yüzde 95 oranýnda sona erdiðini belirtti. Yapýda olasý Ýstanbul depremine karþý güçlendirme çalýþmalarý da gerçekleþtirildi. Bu kapsamda önceki restorasyon süreçlerine ait, orijinal duvar yapýsýný örten çimento malzemeler temizlenerek, yapýnýn özellikle çatlak bulunan belirli noktalarýna solüsyonlarla dolgu yapýldýðý öðrenildi. Kapalýçarþý'nýn kemer ve duvarlarý arasýnda bulunan destekleyici gergi demirlerinin de alüminyum ve çelik malzemeler ile yenilendiði, paslanmaya karþý temizlendiði, gereken noktalara eklemeler yapýlarak onarýldýðý bildirildi.

MÝMARÝYÝ BOZMADAN GÜÇLENDÝRME YAPILDI

Fatih Belediyesi Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Ýhsan Sarý restorasyon ve güçlendirme çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi. "Yapýyý depreme dayanýklý hale getirebilmek için PTT dediðimiz bölge civarýndaki üç sokakta çalýþmalar devam etmekte" ifadelerini kullanan Sarý, "Kapalýçarþý'nýn tabi tarihsel bir kimliði var. Siz bu gibi anýt eserleri 'Yüzde 100 depreme dayanýklý hale getirdim' diyemezsiniz. Yaparsanýz birçok mimari yapýsýný bozmak zorunda kalýrsýnýz.

Yani konsolidasyon (saðlamlaþtýrma) amaçlý ilave bir yýðýn detay lazým. Buranýn elimizdeki bilgiler doðrultusunda olasý Ýstanbul depremini karþýlayacaðýný deðerlendiriyoruz. O yönde müdahaleler yapýldý. Tabii ' Yüzde 100 burasý kesin depreme dayanýklýdýr', dememiz mümkün deðil. O zaman anýt eserde çok daha farklý destekler yapmamýz, mimarisini bozmamýz lazýmdý. Onu da yapamayacaðýmýz için minimum müdahaleyle maksimum verim alma þeklinde bir çalýþma yapýldý" diye konuþtu.

SIVILAÞMAYA MÜDAHALE

Sarý, "Bazý sütun bulunan noktalarýnýn zeminine baktýk. Özellikle Cevahir Bedesteni'nin etrafýndaki caddelerde bazý tedirginlikler gördük. Onlarýn zeminlerine takviye amacýyla müdahale edildi. Zeminde sývýlaþma vardý, yumuþak bir zemin. Bu bölge tabi çok eski bir yerleþim bölgesi, hep dolgu zemin. Dolgu zemin üzerine yapýldýðý için zemini sertleþtirdik." ifadelerini kullandý. Sene sonunu bulmadan restorasyonun tamamen biteceðini söyleyen Sarý, "Kapalýçarþý'nýn bu restorasyonla, bir yangýn veya deprem gibi afetle karþýlaþýlmazsa 100-150 seneye kadar gidebilecek bir durumu var" dedi.