Kapalýçarþý'da restorasyon ve depreme karþý güçlendirme çalýþmalarý tamamlanmak üzere
ABONE OL

Yerli ve yabancý turistlerin cazibe merkezi olan Kapalýçarþý, bu ramazanda da hareketli günler yaþadý.

Çarþýdaki restorasyon ve deprem güçlendirme çalýþmalarý devam ederken, salgýn kýsýtlamalarýnýn büyük ölçüde kalkmasýyla Kapalýçarþý yavaþ yavaþ eski günlerine dönmeye baþladý.

AA muhabirine açýklama yapan Kapalýçarþý Yönetim Kurulu Baþkaný Fatih Kurtulmuþ, "mozaiðe" benzettiði Kapalýçarþý'nýn 561 yýllýk geçmiþi, gelenekleri, teamülleri olan bir yer olduðunu söyledi.

Kapalýçarþý'da 21 kapý bulunduðunu anlatan Kurtulmuþ, "Etrafta Kapalýçarþý'ya açýlan 18 han ve 62 sokak var. Kapalýçarþý'da 2 bin 486 esnafýmýz var, hanlarla bu rakam 3 bin 500 civarýnda oluyor. 20 bin civarýnda çalýþan olan Kapalýçarþý'yý normal þartlarda günde 150 bin kiþi ziyaret ediyor. Kapalýçarþý tarihi ve turizmi ile Türkiye ve dünya için çok önemli. Gerçekten korunmasý kollanmasý ve gelecek nesillere aktarýlmasý gereken bir yer. Biz de bunu yapmaya çalýþýyoruz." diye konuþtu.

- KAPALIÇARÞI'DAKÝ RESTORASYON VE DEPREM GÜÇLENDÝRME ÇALIÞMALARI

Kapalýçarþý'da yürütülen restorasyon ve deprem güçlendirme çalýþmalarýna da deðinen Kurtulmuþ, þunlarý söyledi:

"Kapalýçarþý'da üçlü protokolle Valilik, Fatih Belediye Baþkanlýðý ve Kapalýçarþý kat malikleri yönetim kurulu olarak bir protokol imzaladýk. Bu protokolle Fatih Belediyesinin açmýþ olduðu bir ihaleyle Kapalýçarþý'da inþallah 2022 yýlý Haziran sonu itibarýyla resmen restorasyon iþleri tamamlanmýþ olacak. Þu anda yüzde 90'larýn üzerinde çalýþmalar tamamlandý, son rötuþlar yapýlýyor. Neler yapýldý? Kapalýçarþý'da yer, zeminler yapýldý, altyapý deðiþti. Tavan iþlemeleri, raspalar, tavanda düzenlemeler, tamirat, Anýtlar Kurulu'ndan izin almak kaydýyla gerçekleþti. Depreme karþý statik güçlendirme çalýþmalarý da haziran sonu itibarýyla inþallah bitmiþ olacak."

Restorasyon çalýþmalarý bittikten sonra Kapalýçarþý'nýn yeni bir yüze kavuþacaðýna dikkati çeken Kurtulmuþ, depreme karþý statik güçlendirmeyi restorasyonla birlikte yürüttüklerinin altýný çizdi.

Bu dönemde AFAD'la da sürekli görüþme halinde olduklarýna deðinen Kurtulmuþ, "Onlarýn da yönlendirmeleri doðrultusunda Kapalýçarþý'da gereken çalýþmalarý yaptýk. Kapalýçarþý tek katlý bir yer. Deðiþik depremler geçirmiþ. En son 1999 depreminde bir yaþanmýþlýk var. Kapalýçarþý statik güçlendirmeyle bundan sonrasýna güçlü bir þekilde hazýr hale gelmiþtir." diye konuþtu.

- KAPALIÇARÞI'DA 3 DÝNÝN BAYRAM GELENEKLERÝ YAÞATILIYOR

Geçmiþten bugüne bayram geleneklerinin Kapalýçarþý'da yaþatýldýðýna deðinen Fatih Kurtulmuþ, 3 dinden mensuplarýn ticaret yaptýðý çarþý hakkýnda þu bilgileri verdi:

"Kapalýçarþý'da hem Müslümanlarýn hem Hristiyanlarýn hem de Musevilerin bayramlarý kutlanýyor. Biz bunlarý SMS'lerle, anonslarla, üyelerimize duyuruyoruz. Kapalýçarþýmýza ilan ediyoruz. Bunun dýþýnda esnafýmýzla bayramlaþma oluyor. Biz de bunu yýllardýr geleneðimiz olarak devam ettiriyoruz. Dini bayramlarda Kapalýçarþý kapatýldýðý için kapanýþýný da bildirerek hem SMS'lerle, hem anonslarla Ramazan Bayramý'ný esnafýmýzla müjdeliyoruz. Tabii ki bayramda kapalý olduðumuz için bayramýn evvelinde bayramlaþmalar oluyor. Bu Paskalya, Hamursuz bayramý için de ayný þekilde yapýlýyor."

Kapalýçarþý'ya resmi bayramlarda da bayraklar asýldýðýný dile getiren Kurtulmuþ, tarihi olaylarýn olduðu dönemlerle ilgili Kapalýçarþý'da etkinlikler düzenlendiðini söyledi.

Çarþýyý geçen yýl 25,5 milyon kiþinin ziyaret ettiðini, salgýn öncesinde bu rakamýn 43 milyon olduðunu kaydeden Kurtulmuþ, "Ýnþallah bundan sonra maskeler kapalý alanlarda kalktýktan sonra, bu sayýlarýn daha da yükseleceðine inanýyoruz. Kapalýçarþý'da bu sene 30 milyon ziyaretçiyi yakalamayý, bundan sonra da 50 milyon ziyaretçiye ulaþmayý hedefliyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Kurtulmuþ, Ramazan Bayramý'nda barýþ, huzur ve saðlýk dileyerek, sözlerini, "Esnafýmýz için de ayný þekilde, inþallah bundan sonra arzuladýklarý ortamlarda iþlerine, çalýþmalarýna, mesailerine devam edeceklerdir." diye tamamladý.

  • Kapalýçarþý
  • Ýstanbul
  • deprem güçlendirme çalýþmalarý