Karatepe Þehitleri dualarla anýldý: Kahramanlýklarý unutulmayacak
ABONE OL

Birinci Dünya Savaþý'ndan sonra Yunan mezaliminin en aðýr gerçekleþtiði yerlerden biri olan Köþk Karatepe'de resmi kayýtlara göre 93 kiþi resmi olmayan kayýtlara göre ise köydeki iki ayrý camide yaklaþýk 300 kiþi, yakýlarak þehit edildi. Yunanlýlara direndikleri ve vataný savunan efelere yardým edip karýnlarýný doyurduklarý gerekçesi ile Sekiyurt ve Sarýahmetler Camisi'ne doldurulup yakýlan masum insanlarýn þehit edilmesinin üzerinden 1 asýr geçti. Bu çerçevede Köþk Belediyesi tarafýndan Karatepe Þehitliði'ne ziyaret gerçekleþtirildi. Gerçekleþtirilen ziyarette Karatepe þehitleri dualarla anýldý. Duygusal anlarýn yaþandýðý ziyaret sonrasýnda þehitlerin ruhlarý ve deprem felaketinde hayatýný kaybedenler için Yasin-i Þerif okundu.

Konu ile ilgili sosyal medya üzerinden paylaþým yapan Köþk Belediye Baþkaný Nuri Güler; "Ýnsanlýk tarihinin en acýmasýz ve utanç verici hadiselerinden olan Karatepe Katliamý'nýn 101. yýlýnda, katliamda þehit düþen hemþerilerimizin ruhlarýna Yasin-i Þerif armaðan ettik. Kahramanmaraþ'ta meydana gelen, 11 ilde yýkýma neden olan deprem felaketinde hayatýný kaybeden canlarýmýzý dualarla yad ettik. Ruhlarý þad olsun" dedi.

KARATEPE ÞEHÝTLÝÐÝ'NÝN GEÇMÝÞÝ

Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda Yunanlýlara en çok karþý gelen bölgelerden biri Köþk Karatepe Köyü idi. Karatepe Katliamý, Türk halkýnýn direniþini kýrmak için, Yunanlýlarýn sistemli bir þekilde uyguladýklarý yýldýrma politikasýnýn, en trajik örneklerinden birisiydi. Kendilerini uygar dünyanýn temsilcileri olarak gören iþgalci Yunan Ordusu'nun bir müfreze askeri, 18 Þubat 1922 gecesi, yerli Rumlarýn kýlavuzluðunda Karetepe Köyü'ne geldi. Amaçlarý Kuva-yý Milliye'ye destek olan köylüleri, çevre köylere de ibret olacak þekilde cezalandýrmaktý. Yunan ihrak (yakma) birliði askerleri, köyün etrafýný kuþattýktan sonra, teker teker evlere girdiler. Köylülerden bir kýsmýný evlerinde silahla tarayarak ve yakarak öldürüyor, büyük bir kýsmýný da ite-kaka camilere dolduruyorlardý. Bu arada bulabildikleri para ve kýymetli eþyalarý da gasp ediyorlardý. Sarý Ahmetler, Helvacýlar, Mahmutlar ve Akçalar Mahalleleri'nde oturanlar Sarý Ahmetler Camisi'nde, Sekiyurt Mahallesi'nde oturanlar da Sekiyurt Cami'sinde toplanarak resmi olmayan kayýtlara göre yüzlerce kiþi yakýlarak þehit edildi.