Kartepe Zirvesinin ilk oturumu gerçekleþti
ABONE OL

Kocaeli Büyükþehir Belediyesi tarafýndan bu yýl 4.'sü düzenlenen Kartepe Zirvesi, "Dirençli Þehirler ve Þehrin Dönüþümü" konulu temalý zirve baþladý. Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Büyükakýn'ýn ev sahipliðinde düzenlenen zirvenin ilk oturumuna Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Almanya eski Þansölyesi Gerhard Schröder, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve protokol üyeleri katýldý. Ayrýca zirveye akademisyenler, ekonomistler, ilçe belediye baþkanlarý, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayýda davetli yer aldý.

"ULUSAL DÜZEYDE DE ÝLGÝ GÝDEREK ARTIYOR"

Oturumdan önce gazetecilerle konuþan Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Büyükakýn, "Bu zirveyi 4. kez düzenliyoruz. 2017'de baþlamýþ ve 3 tane yapmýþtýk, pandemi sebebiyle ise 2 yýl ara vermiþtik. Pandemi koþullarý rahatlar rahatlamaz hemen hazýrlýklarýmýzý yaptýk. Baþlýðýmýz 'Dirençli Þehirler.' Dirençli þehirlerden kastýmýz bir sýkýntý ile karþý karþýya kaldýðýmýzda, büyük problemlerle yüz yüze gelindiðinde kendini nasýl toparlayabilen, þehirde yaþayan her kesin koþullarýný daha da iyileþtirme kabiliyeti olmasýný saðlamak. Çocuktan yaþlýsýna, gencine kadar toplumdaki herkesin ekonomik, sosyal ve kültürel yaþamýný, sanata dair yaþamýný, çevresel meselelerini dört dörtlük ele alan, konuþulan hiçbir þeyi unutmayan, bütün meselelere odaklanan ve konuya iliþkin uzmanlarý bir araya getiren bir zirve. Bu yönüyle çok kýymetli bir zirve. Zaten ulusal düzeyde yapýldýðýndan itibaren büyük bir ses getiriyor. Ulusal düzeyde de ilgi giderek artýyor. Bu sene 25 farklý ülkeden konuþmacýmýz var. Konuþmacýlarýn düzeyi de giderek artýyor. Ýleriki günlerde bunun giderek artacaðýný söylemek için kahin olmaya gerek yok" dedi.

"ÇOK FAZLA KÝÞÝ KONUÞMACI OLARAK BAÞVURDU ANCAK BÝZ 350 KÝÞÝYE ÝMKAN SAÐLAYABÝLDÝK"

26 tane farklý oturumda, 8 tane özel oturumda, 2 tane forumda, 15 tane panelde çok fazla konuþmacýnýn baþvuru yaptýðýný söyleyen Baþkan Büyükakýn, "Sadece 350 kiþiye konuþma imkaný verebildik. Önümüzdeki günlerde belki çapý daha da büyüyerek, belki süresi uzatýlarak veya birden fazla mekana yayýlarak artmasý mümkün görünüyor. Bu zirvenin her geçen gün sesini hem bölgesel düzeyde hem de küresel düzeyde duyuracaðýna ben eminim. Buradan çýkan önerilerin, sunulan tebliðlerin geleceðe hazýrlanmamýzda, þehrimizi gelecekte daha güzel hale getirmemizde, dünya þehirlerini daha güzel hale getirmemizde, insanlýðýn mutluluðuna katký saðlamamýzda çok faydalý olacaðýný düþünüyorum. Bugünden yarýna sürekli bir geliþme yolculuðu olarak görmek lazým. Þehirlerin ülkelerin tarihi incelendiðinde geliþmenin yaþandýðý, hýzlý ilerlemenin yaþandýðý, inanlarýn mutlu olduðu, özgürlüklerin olduðu, bilimsel çalýþmalarýn özgürce yapýlabildiði, bilimsel çalýþmalarýn cazibesinin yüksel olduðu ülkeler olduðunu görüyoruz" diye konuþtu.

"BU ZÝRVE HEM KOCAELÝ'YE HEM TÜRKÝYE'YE, HEM BÖLGEYE HEM DE DÜNYAYA ÇOK CÝDDÝ ÞEYLER KATACAK"

Bilimsel ilerleme imkan arttýrýlmasý dahilinde geleceðe dair hazýrlanmanýn daha iyi olacaðýný söyleyen Baþkan Büyükakýn, "Belki bu tür toplantýlar bu günlük hengamenin telaþý içinde durup düþündüðümüz, biz nereye gidiyoruz diye sorduðumuz karþý karþýya kaldýðýmýz meseleleri çözmek için doðru adýmlar atýyor, doðru düþünüyor muyuz? Bunlarý bir daha sorguladýðýmýz, açýkçasý durup düþünmeye zaman bulduðumuz platformlar bunlar. Burada bir baþka faydalý yol ise iyi uygulama örneklerinin paylaþýlacak olmasýdýr. Deneyimlerin paylaþýmý çok önemli çünkü ayný hatalarý tekrarlamadan hýzla ilerleme imkanýna kavuþuyoruz. Bütün bunlar hem Kocaeli'ye hem Türkiye'ye, hem bölgeye hem de dünyaya çok ciddi þeyler katacak. Ýnþallah hayýrlý iþler olacak" þeklinde konuþtu.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum
  • Kartepe Zirvesi
  • Dirençli Þehirler ve Þehrin Dönüþümü