Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, "Kentsel dönüþümü karalama, gölgeleme kampanyasý yapanlar, kentsel dönüþüme 'rantsal dönüþüm' diyen kesimler de var. Bence bunlar insanýmýzýn canýyla oynuyorlar" dedi.
Yýlmaz, TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaþkanlýðý ile baðlý ve ilgili kuruluþlarýn 2024 yýlý bütçeleri üzerinde yaptýðý konuþmada, 12 Aralýk'taki bütçe görüþmelerinde konuþtuðu sýrada fenalaþan ve tedavi gördüðü hastanede hayatýný kaybeden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e rahmet diledi.
Bugünkü oturumda, tansiyon problemi yaþamasý nedeniyle hastaneye kaldýrýlan TBMM Baþkanvekili Sýrrý Süreyya Önder'e de geçmiþ olsun dileklerini ileten Yýlmaz, ayrýca Sarýkamýþ Harekatý'nýn 109'uncu yýlý dolayýsýyla tüm þehitleri rahmet ve minnetle andý.
Türkiye'nin siyasi istikrar ve güven ortamýnda yüksek büyüme oraný saðlayan bir ülke olduðunu; son 20 yýlda ortalama yüzde 5,4 büyüme saðlandýðýný ifade eden Yýlmaz, bu süreçte dünyanýn ise ortalama yüzde 3,6 büyüdüðünü, Türkiye'nin 1,8 puan üstünde bir büyüme gerçekleþtirdiðini söyledi.
Yýlmaz, 2020, 2021 ve 2022 yýllarý dikkate alýndýðýnda, dünya ekonomisinin kümülatif büyümesinin yüzde 7, Türkiye'nin ise son 3 yýlda kümülatif büyümesinin yüzde 20 civarýnda olduðuna dikkati çekerek, "Neredeyse dünyanýn 3 katý daha fazla bir büyüme performansý sergilemiþiz. Bütün bunlar Türkiye ekonomisinin doðru yolda olduðunu, dünyadaki konumunu yükselttiðini gösteren göstergeler" diye konuþtu.
Bu yýl itibarýyla nominal dolar bazýnda ilk defa 1 trilyon dolarý geçen ekonomik büyüklüðe ulaþacaklarýnýn altýný çizen Yýlmaz, þunlarý aktardý:
"Bundan 20 yýl önce 230 milyar dolar civarýndayken 1 trilyon dolarý geçecek. Bugünden 12 ay geriye gittiðimizde 1 trilyon 70 milyar dolarý aþmýþ durumdayýz. Yýl sonu itibarýyla 1,1 trilyona yakýn büyüklükte bir ekonominin hesap edileceðini tahmin ediyoruz. Türkiye ekonomisi önemli bir eþiði de bu þekilde aþmýþ durumda. Ýlk defa nominal dolar bazýnda 1 trilyonu aþacaðýmýz bir yýl olacak."
Yýlmaz, satýn alma gücü paritesine göre milli gelirde dünyanýn 11'inci büyük ekonomisi olduklarýný dile getirdi.
"SON 11 YILIN EN DÜÞÜK ÝÞSÝZLÝK RAKAMIYLA KARÞI KARÞIYAYIZ"
Bu yýl itibarýyla da büyüme performansýný devam ettirdiklerini belirten Yýlmaz, "Yýl sonu itibarýyla Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde 4,4 büyümeyi yakalayacaðýmýza, hedefimize ulaþacaðýmýza inanýyoruz. Bu büyümede sevindirici olan bir husus makine teçhizat yatýrýmlarýnýn, sabit sermaye yatýrýmlarýnýn içerisinde gösterdiði performans yüksek bir büyümeyle artýyor. Bu da potansiyel, geleceðe dönük büyümemizi güçlendiren unsurlarýmýzdan bir tanesi" ifadelerini kullandý.
Gelecek yýla iliþkin büyüme tahminine de deðinen Yýlmaz, "2024'te hem üretim hem talep yönüyle dengeli bir görünüm içerisinde büyümemizi devam ettirip yüzde 4 büyümeyi saðlamak istiyoruz. Bunun için hedeflerimizi, programýmýzý ortaya koymuþ durumdayýz. Enflasyonla mücadele ettiðimiz ortamda bir miktar geçmiþ ortalamalarýmýzdan daha düþük bir büyüme var. Dünyada da aslýnda geçmiþ ortalamalarýn gerisinde bir büyüme söz konusu ancak sürdürülebilir, istikrar içinde büyüme anlamýnda da 2024 yýlý kazançlý çýkacaðýmýz bir yýl olacak" deðerlendirmesinde bulundu.
Mevsimsel etkilerden arýndýrýlmýþ iþsizlik oranýnýn ekim ayýnda 8,5 olarak gerçekleþtiðini aktaran Yýlmaz, en son 2012 yýlýnda böyle bir rakam görüldüðünü; son 11 yýlýn en düþük iþsizlik rakamýyla karþý karþýya olduklarýný vurguladý. Yýlmaz, "Enflasyonla mücadele ettiðimiz bir ortamda iþsizlikte bir kazaným elde etmiþ olmak son derece sevindirici. Son dönemdeki istihdam artýþýnda gençlerin ve kadýnlarýn daha fazla pay aldýðýný görüyoruz. Genç iþsizliðinde bir önceki yýla göre 5 puan civarýnda bir düþüþ söz konusu" dedi.
"TOPLAM REZERVLERÝMÝZ 142,5 MÝLYAR DOLARA YÜKSELMÝÞ DURUMDA"
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, yýl sonunda, OVP'ye göre öngördükleri bütçe açýðýnýn altýnda kalacaklarýný ifade ederek, "Gelirlerimiz de artmaya devam ediyor. OVP'de öngördüðümüz gelirin üzerinde bu yýlý kapatacaðýz. Tüm bunlarla baktýðýmýzda 6,4 olarak öngördüðümüz bütçe açýðýnýn milli gelire oraný, bunun altýnda gerçekleþecek, yüzde 6'nýn altýnda olacaðýný rahatlýkla söyleyebilirim. OVP'de öngördüðümüz 6,4'lük açýðýn 3 puaný sadece deprem harcamasýndan geliyordu. Deprem dýþý açýðýmýz 3,4'tü aslýnda. Bu 3,4'ün de oldukça altýnda iyi bir performansla bu dönemi kapatacaðýmýzý rahatlýkla ifade edebilirim" bilgisini paylaþtý.
YILMAZ, MERKEZ BANKASININ REZERVLERÝNE ÝLÝÞKÝN DE ÞU BÝLGÝLERÝ VERDÝ:
"Merkez Bankamýzýn rezervlerinde çok güçlü bir artýþ, tarihi seviyeler görüyoruz. Tüm zamanlarýn en yüksek rakamýna çýkmýþ durumda rezervlerimiz. 15 Aralýk haftasýnda brüt döviz rezervimiz 95,4 milyar dolara, brüt altýn rezervimiz ise 47,1 milyar dolar seviyesine yükseldi. Toplam rezervlerimiz 142,5 milyar dolara yükselmiþ durumda. Mayýs ayýnda 98,5'lara kadar inmiþti, þimdi geldiði nokta çok önemli bir artýþ. 7 aylýk bir sürede 44 milyar dolarý aþan bir rezerv artýþý söz konusu. Bu da ülkemize iliþkin risk algýlarýný olumlu yönde etkileyen bir durum."
Yýlmaz, OVP'nin en temel önceliðinin enflasyonu düþürmek olduðunu söyleyerek, þunlarý kaydetti:
"OVP'de bu yýl için öngördüðümüz yüzde 65 civarýnda bir enflasyon oranýydý ve bu oran civarýnda gerçekleþecek gibi görünüyor. Son aya iliþkin rakam çýkýnca daha iyi görmüþ olacaðýz. Aylýk bazda politikalarýmýzýn etkisini görmeye baþladýk. Gelecek yýlýn ortalarýndan itibaren yýllýk enflasyonda belirgin düþüþü hep birlikte göreceðiz."
"BUNLAR ÝNSANIMIZIN CANIYLA OYNUYORLAR"
Yýlmaz, en önemli gündem maddelerinden birinin de deprem olduðunu, 11 kenti ve 14 milyon nüfusu etkileyen tarihin en büyük afetinin, OVP'ye de bütçeye de damgasýný vurduðunu söyledi.
Deprem için bütçeden bu yýl 762 milyar, gelecek yýl için de 1 trilyon 28 milyar lira çýkardýklarýný aktaran Yýlmaz, "Bütçelerimiz içinde çok aðýrlýklý bir kalem. Bu yýl ki ödeneðin milli gelire oraný yüzde 3, gelecek yýl ki ödeneðin oraný yüzde 2,5 civarýnda. Oldukça önemli harcamalar yapýyoruz. Bu yýl ve gelecek yýl aðýrlýklý bu harcamalar. 2025 ve 2026'da da devam edecek ama azalan bir ivmeyle. Bu yýl ve gelecek yýl büyük oranda depremin yaralarýný kalýcý bir þekilde sarmýþ olacaðýz" diye konuþtu.
Deprem harcamalarýnýn, ayný zamanda yatýrým niteliðinde ve bütçede yapýsal bozulma oluþturmayan, tek seferlik harcamalar olduðunu vurgulayan Yýlmaz, bütçede yapýsal bozulma oluþturmadan þehirleri ve ülkeyi daha dirençli hale getirdiklerinin altýný çizdi.
Deprem risklerini azaltmaya yönelik harcamalar da yaptýklarýný anlatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Kentsel dönüþüm konusunda son dönemde çok önemli bir inisiyatif geliþtirdik. Birincisi yeni bir kentsel dönüþüm kanununu Meclis'imiz onayladý. Çok daha etkili hükümler getirildi. Diðer yandan Cumhurbaþkaný'mýzýn kararnamesiyle Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý kurduk. Bunun içinde üç tane genel müdürlük var. Bir tanesi sadece Marmara Bölgesi'ndeki riskleri azaltmaktan sorumlu, diðeri Marmara dýþý Türkiye'den sorumlu, üçüncüsü de bütün bu çalýþmalara kaynak üretme sorumluluðu olan bir genel müdürlük. Bu Baþkanlýðýmýza saðladýðýmýz imkanlarla kentsel dönüþümü hýzlandýrmak ve afet risklerini aþaðýya çekmek istiyoruz."
Yýlmaz, afet konutlarý yapýmý ve altyapý giderleri için 649,8 milyar lira; kendi evini yerinde dönüþtürene hibe içeren krediler için 135 milyar lira; Ýstanbul'daki dönüþüm için 78,9 milyar lira; kamu kurumlarýnýn hizmet binasý ve tesislerine iliþkin yapým ve onarým giderleri için de 164,7 milyar lira olmak üzere gelecek yýlýn bütçesinden toplam 1 trilyon 28 milyar lira ayýrdýklarýný aktardý.
Bugüne kadar 2 milyon 200 bin baðýmsýz konutun dönüþümünü gerçekleþtirdiklerini bildiren Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Ýyi ki de gerçekleþtirmiþiz. Kentsel dönüþümü karalama, gölgeleme kampanyasý yapanlar, kentsel dönüþüme 'rantsal dönüþüm' diyen kesimler de var. Bence bunlar insanýmýzýn canýyla oynuyorlar. Bir yanlýþ varsa elbette söylersin, hep birlikte mücadele edelim ama Türkiye bir afet bölgesi, kentsel dönüþüme ihtiyacýmýz var. Bunu saðlamadýðýmýz sürece insanýmýzýn canýyla oynamýþ oluruz. Bugüne kadar 480 milyar lira kaynak ayýrmýþ durumdayýz. Bundan sonra yeni kurumsal yapýmýz ve yeni yasamýzla daha hýzlý bir þekilde kentsel dönüþüme devam edeceðiz."
Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne iliþkin eleþtirileri yanýtlayan Yýlmaz, halkýn bu sistemi referandumda onayladýðýný, bunun üzerinden iki seçimin geçtiðini, muhalefetin her iki seçimi de hükümet sistemine yönelik bir referanduma dönüþtürmesine karþýn, milletin Cumhur Ýttifakýna ve yeni yönetim sistemini savunanlara destek olduðunu söyledi.
Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nin her sistem gibi iyileþtirilebileceði ve geliþtirilebileceðini belirterek, "Yeni sistem de aslýnda çeþitli testlerden geçmiþtir. Milletimizin testinden geçtiði gibi Kovid'in testinden de geçmiþtir, ekonomik dünyada yaþanan krizlerin testinden de geçmiþtir, terörle mücadele testinden de geçmiþtir, dýþ politika testinden de geçmiþtir. Baþarýlý bir sistem olarak yoluna devam etmektedir" diye konuþtu.
Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne yönelik "tek adam rejimi" nitelemelerine iliþkin Yýlmaz, dünyanýn her yerinde yürütmenin baþýnda bir kiþi olduðunu dile getirerek, "Buna tek adam rejimi demek bütün siyaset felsefesini, literatürünü yok saymak demektir. Hiçbir þekilde katýlmýyoruz. Ayrýca þunu da ifade etmek isterim. Yýllardýr ben Sayýn Cumhurbaþkaný'mýza çok yakýn çalýþan bir insaným. Partide de Meclis'te de hükümette de çok uzun zamandýr birlikte çalýþýyoruz. Bütün kurullarý iþleten, bizzat gelip baþkanlýk yapan, saatlerce fikirleri dinleyen, daha önce oluþturduðu birtakým kanaatleri istiþareler sonucu deðiþtiren, bugün eleþtiren arkadaþlarýmýz da herhalde onlara þahittirler bir kýsmýna, bunu yapan bir kiþiye, tek adam rejimi diye nitelendirmek tek kelimeyle haksýzlýktýr" ifadelerini kullandý.
Yýlmaz, Türkiye'nin kabile veya çadýr devleti deðil, kurumlara, kurullara, süreçlere sahip bir devlet olduðunu ve bunlarla süreçlerin yönetildiði anlatarak, "Elbette ki demokratik olarak seçilen devlet baþkaný veya yürütmenin baþýndaki kimse, siyasi tercihini de yeri geldiðinde yapmaktadýr. Bundan doðal bir þey de yoktur" þeklinde konuþtu.
Cumhurbaþkanlýðý Merkez Teþkilatý bütçesinin, ortalama bütçeden daha fazla artmadýðýný, verilen bütçenin yaklaþýk üçte ikisinin Türkiye'nin çeþitli coðrafyalarda yürüttüðü barýþý destekleme operasyonlarý çerçevesinde kullanýldýðýný aktaran Yýlmaz, Millet Kütüphanesi'nin harcamalarýnýn da Cumhurbaþkanlýðý Merkez Teþkilatýnýn bütçesinden karþýlandýðýný kaydetti.
Yýlmaz, günlük 4 bin 500 ila 12 bin ziyaretçiye hizmet veren kütüphanenin açýldýðý günden itibaren yaklaþýk olarak 4,6 milyon ziyaretçi sayýsýna ulaþtýðýný ve gelen öðrencilere de çeþitli ikramlarda bulunulduðunu söyledi.
"YATIRIMCILARA GÝDÝP KENDÝMÝZÝ, PROGRAMIMIZI, ÜLKEMÝZÝN OBJEKTÝF VERÝLERÝNÝ ANLATACAÐIZ"
Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisinin doðrudan uluslararasý sermayeyi ülkeye çekmeyi hedefleyen bir teþkilat olduðunu belirten Yýlmaz, 1973-2002 yýllarýnda Türkiye'ye sadece 15 milyar uluslararasý doðrudan yatýrým gelirken, 2003'den 2023 yýlý ekim ayýna kadar olan dönemde, ülkeye gelen doðrudan uluslararasý sermaye yatýrýmýnýn 260 milyar dolarý bulduðunu bildirdi.
Yýlmaz, Türkiye'nin yatýrým potansiyelini uluslararasý alanda anlatmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Medyada Türkiye aleyhine oluþturulmuþ kasýtlý, planlý bir þekilde siyasi hedeflerle oluþturulmuþ algýlar var. Bunlarý nasýl kýracaðýz? Objektif verilerle. Yatýrýmcýlara gidip kendimizi, programýmýzý, ülkemizin objektif verilerini anlatacaðýz ve daha fazla yatýrýmcýyý ülkemize cezbedeceðiz. Bunu yaptýðýmýzda etkilerini de görüyoruz. Yapmaya da devam edeceðiz. Ülkemizi tüm dünyada anlatacaðýz" deðerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisinin önemli iþler baþardýðýný belirten Yýlmaz, e-Devlet kapýsý için duyulan memnuniyetin yüzde 95,31'i bulduðunu, Avrupa Komisyonu 2023 Yýlý e-Devlet Kýyaslama Raporunda Türkiye'nin 35 ülke arasýnda 10. sýrada yer aldýðýný kaydetti.
Yýlmaz, Dijital Dönüþüm Ofisinin kurulmasýndan bugüne kadar geçen süre içinde e-Devlet kapýsýnda entegre kurumlarda yüzde 108, sunulan hizmetlerde yüzde 86, kullanýcý sayýsýnda yüzde 56, giriþ sayýsýnda ise yüzde 318 oranýnda artýþ gerçekleþtiðini açýkladý.
Cumhurbaþkanlýðý Ýnsan Kaynaklarý Ofisince oluþturulan Ulusal Staj Programýnýn (USP) OECD tarafýndan birkaç yýldýr ödül aldýðýný ve yüz binlerce gence staj imkaný saðladýðýný belirterek, Yetenek Kapýsý Platformu aracýlýðýyla 1,7 milyon öðrenci ve mezunun iþ ilanlarýna, kariyer danýþmanlýðý hizmetlerine ve kariyer etkinliklerine çevrim içi ulaþabildiðini, Yetenek Her Yerde bölgesel kariyer fuarlarýnýn, 500 binden fazla üniversite öðrencisi ve mezunu, kamu ve özel sektörden 5 bini aþkýn iþverenle buluþturduðunu ifade etti.
T ürkiye'nin ö ncelikle bölgesel, daha uzun vadede küresel bir finans merkezi olma iddiasýnýn bulunduðunu dile getiren Yýlmaz, " Finansal piyasalarýmýzý çeþitlendirme, derinleþtirme, finansal enstrümanlarýn sayýsýný arttýrma, diðer taraftan katýlým finans gibi uygulamalarý daha yaygýnlaþtýrma, güçlendirme perspektifimiz var. Bu anlamda da Cumhurbaþkanlýðý Finans Ofisimizin yaptýðý, diðer dünyadaki benzer merkezlerle onlarýn tecrübelerinden de istifade ederek yaptýðý çalýþmalar var" dedi.
"TERÖR ÖRGÜTLERÝYLE EÞ ZAMANLI BÝR ÞEKÝLDE MÜCADELE ETTÝK"
Yýlmaz, Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile iftihar ettiklerini, savunma sanayinde, Türkiye'nin deðiþim deðil bir devrim yaþadýðýný vurgulayarak, "Savunma sanayi sadece güvenliðimiz açýsýndan deðil teknolojik seviyemizin artýþý, katma deðeri yüksek bir ekonomi inþasý, sosyal refah açýsýndan da önemli. Savunma sanayindeki yetkinlikleri sivil endüstrilere aktararak, oraya da bir fayda saðlamak ve topyekun kalkýnmamýza bir güç devþirmek istiyoruz. Bu yönde de gayretlerimizi yoðunlaþtýracaðýz" diye konuþtu.
Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkanlýðýnýn (MÝT) da çok önemli deðiþim, dönüþümler yaþadýðýna iþaret eden Yýlmaz, þunlarý söyledi:
"Geçmiþte, belli vesayetçi demokrasinin olduðu dönemlerde, kendi vatandaþýný araþtýran, vatandaþýnýn daha çok peþinde koþan bir istihbarat teþkilatýyken bugün dünyanýn dört bir yerinde vatandaþýnýn hakkýný, hukukunu ve milli menfaatlerimizi savunan bir kurum haline gelmiþ durumda. Türkiye'ye hiçbir þekilde haksýzlýk yapmayýn. Etrafýmýzdaki ülkeleri görüyorsunuz. Güneyimizde Irak, Suriye, Ýran, kuzeyimizde Ukrayna, Rusya, Kafkaslar'da çatýþmalar, Balkanlar'da karýþýklýklar, Doðu Akdeniz'de ihtilaflar, böyle bir bölge içinde adeta bir istikrar adasýyýz gerçekten. Bu da hiç azýmsanacak bir durum deðil. Diðer taraftan son 10 yýlda 3 büyük terör örgütü ve irili ufaklý baþka terör örgütleriyle eþ zamanlý bir þekilde mücadele ettik. PKK, DEAÞ veya El-Kaide ve FETÖ. Her biri tek baþýna bir ülkeyi istikrarsýzlaþtýrmaya yetecek ölçekteki terör örgütleriyle eþ zamanlý bir þekilde ve demokratik hukuk devleti normlarý içinde mücadele ettik. Bu öyle kolay bir mücadele deðil ve bunu da b üyük oranda baþardýk. Dünyanýn hiçbir yerinde bu tür tehditler tamamen bitmez, sona ermez ama çok þükür bugün geldiðimiz noktada Türkiye çok güvenli bir ülke, sadece sýnýrlarý içinde deðil, sýnýrlarý dýþýnda da terör tehditlerine her an müdahale eden, ülkesini, insanýný her türlü terör tehdidine karþý muhafaza eden bir ülke konumunda. Burada da Türk Silahlý Kuvvetlerimiz, güvenlik güçlerimiz, jandarmamýz, polisimiz bunlarýn yaný sýra istihbarat teþkilatlarýmýz özellikle de Milli Ýstihbarat Teþkilatýmýzýn çok önemli bir payý var."
Yýlmaz, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliðinin siyaset belgesinin 5 yýlda bir yenilendiðini, yeni siyaset belgesi için çalýþma baþlatýldýðýný ve 2024 yýlý içinde bu belgenin ortaya çýkacaðýný belirterek, "Milli Güvenlik Siyaset Belgemizde bir zafiyet söz konusu deðil, eksiklik söz konusu deðil, mutat zamaný neyse o zamanda yenilenerek yürürlüðe girecek bir belge" dedi.
"DÝYANET ÝÞLERÝ BAÞKANLIÐIMIZ ÇOK ÖNEMLÝ ROLLER ÜSTLENMEKTEDÝR"
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn, anayasal çerçevesinde kendisine verilen rolü y erine getiren bir kurum olduðunu dile getiren Yýlmaz, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Bakýn burada da ben þunu açýk ve net ifade etmek isterim. Bütün diðer kurumlar gibi Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnda da yanlýþ yapan kiþiler, kurumsal eksikler, yanlýþlar olabilir. Bunu anlarým. Bunu eleþtirirsiniz. Biz de bakarýz. Hükümetin yapmasý gereken bir þey varsa yapýlýr. Kurumun yapmasý gereken bir iþ varsa yapýlýr. Ama Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýný topyekun karþýnýza alýp bu kurumu topyekun bir rakip gibi eleþtirmeniz ve siyasete konu etmenizi doðrusu yanlýþ buluyorum. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýmýz çok önemli roller üstlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bugün birtakým aþýrýlýklar yaþamýyorsa bundan bu tür kurumlarýmýzýn, eðitim mekanizmalarýmýzýn önemli bir rolü vardýr ve toplumu sað lýklý bilgilendirme rolü devam edecektir. Bu olmadýðý sürece, saðlýklý bilgilendirme olmadýðý sürece baþka birtakým kaynaklarýn, odaklarýn yapacaðý çalýþmalarýn ne tür sonuçlar doðurabileceðini de takdirinize býrakýyorum"
Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnýn , Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünden sonra kurulduðunu ve bütçesinin onun bütçesiyle mukayese edilmesinin doðru olmayacaðýný vurgulayarak, "CÝMER, tanýtým fonu çerçevesinde yapýlan faaliyetler gibi yeni birtakým iþlevler yüklenmiþ durumda. Bölgesel bazda teþkilatý var, ülke çapýnda 19, tüm dünyada aktif olarak 29 ülkede teþkilatý bulunan bir kurumdan bahsediyoruz artýk. Dolayýsýyla bunun bütçesinde bir miktar büyüme olmasý gayet normal diye ifade etmek istiyorum. Bu yýl yaptýðý harcamalardaki artýþýn önemli bir kýsmý da Cumhuriyet'imizin yüzüncü yýlýyla ilgili yapýlan çalýþmalardan kaynaklanýyor" bilgisini verdi.
Cumhurbaþkanlýðý Devlet Arþivleri Baþkanlýðýna çok ciddi yatýrýmlar yaptýklarýný dile getiren Yýlmaz, 2023 yýlý baþýndan aralýk ayýna kadar yaklaþýk 4 milyon belge görüntüsünün, son 5 yýllýk dönemde ise yaklaþýk 20 milyon belgenin dijital ortama aktarýldýðýný, 12 milyon belgenin tasnifinin gerçekleþtirildiðini, 73 ülkeyle Arþivler Arasý Ýþbirliði Protokolünün imzalandýðýný, Osmanlý Arþivi Külliyesi'nin inþa edilip hizmete açýldýðýný kaydetti.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, konuþmasýnýn sonunda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a, bütçenin hazýrlanmasýnda emeði geçen bütün kurumlara ve personeline teþekkür etti, Cumhurbaþkanlýðý bütçesinin ülkeye, devlete, millete hayýrlý olmasýný diledi.