Kentsel dönüþüme direndiler! CHP hepsini baþkan adayý yaptý
ABONE OL

CHP, kentsel dönüþüm karþýtý isimleri baþkan adayý yaptý. Emek Mahallesi'nde kentsel dönüþüme karþý çýkan Lütfü Savaþ yeniden Hatay Büyükþehir Belediye Baþkan adayý oldu. Ýstanbul'da CHP Beyoðlu Belediye Baþkan adayý Ýnan Güney, ilçe baþkanlýðý döneminde ilçedeki kentsel dönüþüme karþý mahkemeye baþvurdu. TMMOB Ýstanbul Büyükkent Þubesi'nin yönetim kurulu baþkaný olan Esin Köymen ise CHP Maltepe Ýlçe Belediye Baþkan adayý oldu. Bu þube, kentsel dönüþüme karþý CHP'lilerle birlikte defalarca dava açtý.

DAVA ÜSTÜNE DAVA

CHP Beyoðlu Ýlçe Baþkanlýðý adýna dava açan Ýnan Güney, ÝBB ve Beþiktaþ Belediye Meclis Üyesi olduðu dönemde Okmeydaný Dönüþüm Projesi'nin iptali için mahkemeye baþvurdu. CHP'li vekil Yüksel Mansur Kýlýnç ise bölgenin 'riskli alan' ilan edildiði kararý Danýþtay'a taþýdý. Ýptal davalarý nedeniyle 10 yýl ertelenen proje; Çevre, Þehircilik ve Ýklim Bakanlýðý'nca Fetihtepe 3550 ada 1. etapta 5 Kasým 2022'de baþlatýlabildi.

Okmeydaný'nda riskli alan ilan edilen bölgedeki Van Bloklarý'nýn dönüþümü de 2020'de tamamlandý. Beyoðlu Belediyesi ve TOKÝ iþbirliðinde 2012'de hazýrlanan Örnektepe Dönüþüm Projesi de iptal davalarý nedeniyle gecikti. 16 bin metrekare alanda 398 konut, 20 dükkân, cami ve sosyal tesis inþaatý, Ekim 2022'de hak sahiplerine teslim edilmeye baþlandý.

KÖYMEN 13 DAVA AÇTI

CHP Maltepe Belediye Baþkan adayý Esin Köymen'in yönetim kurulu baþkanlýðý yaptýðý Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði (TMMOB); Ýstanbul'daki kentsel dönüþüm çalýþmalarýný durdurmak için birçok davalar açtý. TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý; kentsel dönüþümün iptali için Esenler'de 2, Gaziosmanpaþa'da 7, Tuzla'da 2 ve Beyoðlu'nda 2 olmak üzere toplam 13 dava açtý.

Ýptal baþvurularý nedeniyle projeler yýllarca geciktirildi. Esin Köymen, TMMOB Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliði'nde 2 dönem yönetim kurulu sekreterliði, 2 dönem baþkanlýk ve 3 dönem Ýstanbul Büyükkent Þubesi'nin yönetim kurulu baþkanlýðýný üstlendi.

GERÝYE 35 AÝLE KALDI

Sabah'ýn haberine göre, Yeniden Hatay Büyükþehir Belediye Baþkan adayý olan Lütfü Savaþ, 14 Mayýs 2019'da Emek Mahallesi kentsel dönüþüm projesine karþý yapýlan eyleme katýlarak, "Emek'in kentsel dönüþümle ilgili problemi var. 5 yýldýr bu sakýz habire çiðneniyor" dedi. Asrýn felaketinde Emek Mahallesi'nde 15 bin aileden geriye 35 aile kaldý.Esenler'deki 60 bin konutluk Türkiye'nin en büyük kentsel dönüþüm projesine de ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu dava açmýþtý

4 ÝLÇEDE 43 DAVA

Esenler: ÝBB 5, Meclis Üyesi Ülkü Sakalar 3, ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu 1, toplam 9 dava.

Gaziosmanpaþa: CHP'li meclis üyeleri 9 dava. Tuzla: ÝBB 4, CHP Meclis üyeleri 4, toplam 8 dava.

Beyoðlu: CHP'li vekil Mansur Kýlýnç 2, CHP ÝBB Meclis üyeleri ve CHP Beyoðlu Ýlçe Baþkanlýðý 5, toplam 7 dava.

Üsküdar: CHP Meclis üyesi Ercan Erdem ve Erdal Tüfekçi, eski CHP Sancaktepe Ýlçe Baþkaný ve ÝBB Meclis Üyesi Hakký Saðlam 10 dava.