Kerahat vakti ne zaman? Kerahat vakti nedir, ne demektir? gibi sorularýn yanýtlarý tüm vatandaþlar tarafýndan yoðun bir þekilde araþtýrýlýyor. Bazý vakitlerde bir kýsým ibadetlerin yapýlmasý yasaklanmýþtýr. Bu vakitlere kerahat vakitleri deniliyor. Bu vakit, güneþin doðuþundan sonraki takriben 45-50 dakikalýk bir zamandýr. Mekruh'un anlamý ise, tam olarak haram olmayan ancak yapýlmasý da doðru olmayan davranýþlardýr. Kerâhat Vakti, güneþin doðuþ, batýþ ve tam tepede bulunduðu vakte denir. Ýslam dinine göre kerahat vakitlerinde namaz kýlýnmasý mekruh'tur.
KERAHAT VAKTÝ NE ZAMAN?
Bazý vakitlerde bir kýsým ibadetlerin yapýlmasý yasaklanmýþtýr. Bu vakitlere kerahat vakitleri denilir. Bu vakit, güneþin doðuþundan sonraki takriben 45-50 dakikalýk bir zamandýr. Mekruh’un anlamý ise, tam olarak haram olmayan ancak yapýlmasý da doðru olmayan davranýþlardýr.
KERAHAT VAKTÝ NEDÝR, NE DEMEKTÝR?
Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den þöyle nakledilmiþtir: “Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kýlmayý ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladý:
Güneþin doðmasýndan itibaren bir veya iki mýzrak boyu yükselmesine kadar, güneþin gökyüzünde tam dik oluþundan batýya yönelmesine kadar ve güneþin sararmasýndan itibaren batmasýna kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)
Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kýlýnamaz. Bu vakitlerin baþlama ve bitiþ zamanlarý þöyledir:
a) Güneþin doðmasýndan itibaren, 40-50 dakika sonrasýna kadar,
b) Güneþin, tam tepede bulunduðu vakit (Öðle vaktinin girmesine yaklaþýk 10 dakika kalmasýndan öðle vaktinin girmesine kadar),
c) Güneþ batmazdan önce, gözleri kamaþtýrmaz hâle gelmesinden, batmasýna kadar olan vakit (Güneþin batmasýna 40-50 dakika kalmasýndan itibaren akþam namazý vakti girinceye kadar olan zaman) (Merðînânî, el-Hidâye, I, 265-269).
Bu sayýlan kerâhet vakitlerinde kaza namazý, vitir gibi vacip namaz kýlýnamadýðý gibi kerahat vaktinden önce hazýrlanmýþ bulunan cenazenin namazý da kýlýnamaz. Bu vakitlerde hazýrlanmýþ cenazenin namazý ise kýlýnabilir. Daha önce okunmuþ bir secde ayetinden dolayý “tilâvet secdesi” yapýlamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya býrakmak efdal olsa da bu vakitte yapýlabilir.
Güneþin batmasýndan önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazýnýn farzý kýlýnabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazýný bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.
Bunlarýn dýþýnda þu vakitlerde de sadece nafile namaz kýlmak mekruhtur:
a) Sabah namazýnýn sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneþ doðuncaya kadar olan sürede,
b) Ýkindi namazýný kýldýktan sonra güneþ batýncaya kadar olan sürede,
c) Akþam namazý vakti girdiðinde farz kýlýnmadan önce,
d) Cuma günü hatibin minbere çýkmasýndan sonra (Merðînânî, el-Hidâye, I, 269-271).
Ebû Saîd el-Hudrî’den þöyle nakledilmiþtir: “Resûlullah’ý (s.a.s.) þöyle derken iþittim: Sabah namazý kýlýndýktan sonra, güneþ doðuncaya kadar baþka namaz yoktur. Ýkindi namazýndan sonra, güneþ batýncaya kadar baþka namaz yoktur.” (Ebû Dâvud, Tatavvu’, 9; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 271)
KERAHAT VAKÝTLERÝ TÜRLERÝ
Sabah Kerahatý; Güneþ doðarken, güneþin doðmaya baþlamasýyla birlikte 45 dakikayý geçinceye kadar olan süredir. Yani gün doðumu ve sonrasýndaki 45 dakikalýk zaman dilimidir.
Öðle Kerahat Vakti: Öðle namazýna 45 dakika kalmasý yani güneþin tam tepe noktasýnda olduðu zaman dilimine denilmektedir.
Ýkindi Kerahatý: Güneþ batarken akþam ezanýnýn 45 dakika öncesinden baþlar ve güneþ batana kadar devam eder. Eðer ikindi namazýnýzý kýlmamýþsanýz bu vakitte sadece ikindi namazýnýn farzý kýlýnabilmektedir.