"50. yýlýnda Kýbrýs Barýþ Harekatý ve Yapýlmasý Gerekenler" Paneli'ne, TBMM Türkiye-Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný Orhan Erdem, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Ýsmet Korukoðlu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kýbrýs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa ve çok sayýda davetli katýldý.
Moderatörlüðünü SDE Baþkaný Abuzer Pýnar'ýn yaptýðý panele, ayrýca TBMM Türkiye-KKTC Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Erbaþ, Emekli Tuðgeneral Halil Ýbrahim Büyükbaþ, Emekli Kýdemli Albay Mithat Iþýk, Optimar Araþtýrma Þirketi Baþkaný Hilmi Daþdemir, Planlama Uzmaný Giriþimci Mehmet Yalburdak ve Gazeteci Mehmet Öztürk konuþmacý olarak katýldý.
Etkinlikte konuþan Erdem, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin arkasýnda Türkiye olduðu sürece tanýnmýþ tanýnmamýþ hiç önemli deðil. Onun gücü hep devam edecektir. Allah'ýn izniyle tanýnma noktasýnda da önemli adýmlar atýlmaktadýr." dedi.
Erdem, Azerbaycan Parlamentosu'nda Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arasý Ýliþkiler Çalýþma Grubu kurulduðunu hatýrlatarak, "Azerbaycan'ýn Karabað zaferinden sonra Türk cumhuriyetlerinde oluþan birlik beraberlik havasý ve Türk Devletleri Teþkilatý'na KKTC'nin gözlemci olarak kendi anayasal adýyla ilk defa katýlmasý çok önemli. Bu konuda günden güne daha önemli adýmlar atýlýyor." þeklinde konuþtu.
"KKTC'NÝN ÖNCE TANITIMINI, SONRA DA TANINMASINI SAÐLAYACAK ADIMLARI DA ATMAK ÝÇÝN BÝR YOL HARÝTASINI HAZIRLAMIÞ BULUNMAKTAYIZ"
Büyükelçi Korukoðlu da Kýbrýs meselesinin Kýbrýs Türkleri için bir statü meselesi olduðuna deðindi.
Korukoðlu, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Birleþmiþ Milletler'de "sanki tüm adayý temsil ediyormuþ gibi bir sandalye iþgal etmesinin" esas sorun olduðuna iþaret etti.
KKTC'nin Türk Devletleri Teþkilatý'na (TDT) gözlemci üye olmasýnýn çok baþarýlý bir sonuç olduðunu vurgulayan Korukoðlu, "Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a ve diðer yetkililere de teþekkür ediyoruz." diye konuþtu.
Korukoðlu, KKTC'nin Birleþmiþ Milletler Barýþ Gücü ile iliþkilerini tekrar düzenleme aþamasýna gelmiþ bir noktada olduðunu söyleyerek, þunlarý kaydetti:
"Maalesef Birleþmiþ Milletler Barýþ Gücü adada sadece Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin rýzasýyla bulunduðunu bize söylüyor. Biz de diyoruz ki artýk Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde bulunacaksanýz Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin rýzasý ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'yle yapýlacak bir anlaþma çerçevesinde Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ndeki varlýðýnýzý ve faaliyetlerinizi yürütebileceksiniz."
Büyükelçi Korukoðlu, "Ben Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin tam teþekküllü bir devlet olduðuna inanýyorum. Eminim hepimiz ayný þekilde inanýyoruz. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin önce tanýtýmýný, sonra da tanýnmasýný saðlayacak adýmlarý da atmak için bir yol haritasýný hazýrlamýþ bulunmaktayýz." ifadelerini kullandý.
Prof. Dr. Arpa ise Kýbrýs Barýþ Harekatý'na iliþkin "Türkiye, Kýbrýs Türklerine sahip çýkacaðýný ve bu topraklarý asla ve asla hiçbir þart altýnda býrakmayacaðýný bu harekatta net bir þekilde ortaya koydu." dedi.
Barýþ Harekatý'nýn çok zor þartlarda yapýldýðýný vurgulayan Arpa, "Aslýnda çok büyük bir mücadele ortaya konmuþ ve neticede büyük bir baþarý elde edilmiþ." deðerlendirmesinde bulundu.
Arpa, Barýþ Harekatý ile Türk dýþ politikasýnda çok önemli bir dönüþümün de ortaya çýktýðýna iþaret etti.