Kilogramý 20 liradan satýlýyor! Yýllardýr geçimlerini doðal kaynaktan saðlýyorlar
ABONE OL

Havalarýn iyice ýsýndýðý ve buharlaþmadan faydalandýklarý haziran ayýnda köylerindeki tesislerde mesailerine baþlayan yöre halký, ilk önce motor yardýmýyla kuyularda biriktirdikleri tuzlu suyu iþletmelerdeki ana havuzlara tahliye ediyor.

Bu sayede suyu aðýr maddelerinden arýndýran üreticiler, daha sonra ana havuzdaki sularý borularla asýl tuz üretiminin yapýlacaðý küçük havuzlara aktarýyor.

Birkaç günlük bekleyiþin ardýndan suyun buharlaþmasýyla oluþan kristal halindeki tuz, kavurucu sýcakta üreticiler tarafýndan küreklerle bir araya toplanýyor.

Yaklaþýk 200 yýldýr bölgede tuz üretimi yapan yöre halký, köylerindeki her bir tesiste 15-20 kiþiye de istihdam saðlýyor.

Güneþin etkisiyle iyice kuruyan tuz, üreticiler tarafýndan torbalara býrakýlarak kilogramý 20 liradan il merkezi ve çevre illerde satýþa sunuluyor.

Tuz üreticilerinden Mehmet Arslan, AA muhabirine, tuz üretimi için 11 metre derinliðe sondaj vurduklarýný söyledi.

Yeraltýndan çýkan tuzlu suyu motorla depoda biriktirdiklerini belirten Arslan, þöyle konuþtu:

"Ana havuzda bir süre beklettiðimiz tuzlu suyu küçük havuzlara tahliye ediyoruz. Bu havuzlardaki suyun buharlaþmasýyla geriye tuz kalýyor. Belirli aralýklarla da tuzlarý küreklerle bir araya topluyoruz. Bir gün boyunca da tuzun kurutma iþlemi oluyor ve toplayýp torbalýyoruz. Havalar ne kadar sýcak olursa havuzlardaki su daha hýzlý buharlaþýyor. Bu sayede de tuz üretimi hýzlanýyor ve 4 günde ürettiðimiz ürün 2 günde ortaya çýkýyor."

- "YILLIK ORTALAMA 200-270 TON ARASI TUZ ÇIKIYOR"

Göneli tuzlasý pazarlama sorumlusu Turan Kahraman da Pülümür'de üretilen tuzun Türkiye'nin her yerine satýldýðýný söyledi.

Ýþletmelerinde 70 tuz havuzunun olduðunu aktaran Kahraman, "Hava þartlarý uygun giderse eðer havuzlarda yýllýk ortalama 200-270 ton arasý tuz üretiliyor." dedi.

Tüketici Þükrü Eren de saðlýklý olduðu için her yýl Pülümür tuzunu satýn aldýðýný ve yemeklere ayrý bir lezzet kattýðýný anlattý.