Öðretim üyeleri, kentteki hastaneler, sýnýr kapýlarý, kamu kurum ve kuruluþlarýnda kullanýlmasý amacýyla üniversitedeki Çevre ve Enstrümental Laboratuvarý'nda çalýþma yapýyor.
Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Ömer Zaim koordinesinde öðretim üyelerinden oluþan ekip, günde 1 ton dezenfektan imal ediyor.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoðlu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn dezenfektan üretimi konusundaki teþvikiyle harekete geçtiklerini söyledi.
Bu üretime Edirne Valisi Ekrem Canalp'in de büyük katkýsý olduðunu belirten Tabakoðlu, þöyle devam etti:
"Onlarýn bize kattýðý aletlerle ürettiðimiz dezenfektanlarý bölge hastanelerine, sýnýr kapýlarý ve dezenfeksiyon yapýlacak kurum ve kuruluþlara teslim ediyoruz. Dezenfeksiyon gittikçe önem kazanýyor. Özellikle hastanelerde kullanýlmak üzere ortam dezenfeksiyonuna ihtiyaç var. Çok yüksek oranda düþük maliyetle bunu üretiyor olmak, bugünlerde önemlidir. Bunu saðlayan hocalarýmýza teþekkür ediyoruz."
Prof. Dr. Zaim ise sodyum hipoklorit kullanarak, çamaþýr suyundan 80 defa daha güçlü hipokloröz asit, yani dezenfektan ürettiklerini anlatarak, þunlarý kaydetti:
"200 ppm civarýnda oldukça seyreltik bir miktarda ph derecesi de nötre yakýn bir ölçüde hazýrlanarak yaklaþýk günde 1 ton üretebiliyoruz. Bu konuda bize Edirne Valiliði yardýmcý oldu. Bizim için saðladýklarý kaplar kullanarak rahatça 2 ton üretme kapasitemiz var. Fakat her biri için tek tek ölçüm yapmaktayýz, konsantrasyon belirlemek zorundayýz ki bir zarar vermeyelim."
- "ÜLKEMÝZ ÝÇÝN ÜRETMEYE DEVAM EDÝYORUZ"
Kimya Bölümü Öðretim Üyesi ve Dýþ Ýliþkiler Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyýlmaz da yaklaþýk 1 haftadýr dezenfektan üretimi gerçekleþtirdiklerini bildirdi.
Firmalarýn þu anda piyasaya dezenfektan yetiþtiremediðini vurgulayan Türkyýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Herkes elinden ne geliyorsa yapmasý lazým, bu bir mücadele, bir seferberliktir. Bunu bir savaþ gibi düþünürsek en önde saðlýk çalýþanlarýmýz var. Saðlýk çalýþanlarýna destek olmamýz gerekiyor. Bazý vatandaþlar maddi destek verecek ve insanlar evinde kalarak en büyük desteði verecek. Biz de bölüm olarak organize olduk, þimdilik 1 ton, ileride bu miktarý artýrabiliriz. Her gün buradayýz ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz."
Öðretim üyelerine katkýda bulunan göz hastalýklarý uzmaný Osman Kaplaner de dezenfektaný 3 yýldýr kullandýðýný belirterek, "Bu dezenfektanýn içeriði 4,5 yýl önce Amerika'da bulunmuþ bir moleküldü ve stabil etmeyi baþardýlar. Daha sonra ülkemizde bazý firmalarýmýz üretti. Göze sýkýlan formunu ameliyat öncesinde göz temizliðinde hastalarýn mikrop kapmamasý için sürekli kullanýyorum. Kullanýldýktan birkaç dakika sonra suya dönüþüyor, etrafta toksik bir etki, kalýntý býrakmýyor." ifadelerini kullandý.