Kiracýya yüzde 500 zam yaptý, yargý ile karþý karþýya geldi
ABONE OL

Türkiye genelinde kiralýk evlerde kira artýþý oraný üst sýnýrýnýn yüzde 25 olarak uygulanacaðý kararýnýn 1 Temmuz 2024 tarihine dek uzatýlmasýna raðmen aksi uygulamalar giderek artmaya devam ediyor. Türkiye genelinde pek çok noktada yüzde 25'lik sýnýrýn çok çok üzerinde kira artýþlarý yaþanmaya devam ederken bu nedenle çýkan anlaþmazlýklarýn ve davalarýn sayýsý da dikkat çekiyor. Gaziantep'te de bu nedenle yaþanan bir tartýþma yargýya taþýnýyor.

KÝRACISINDAN YÜZDE 500 ZAM TALEP ETTÝ

Olay, Gaziantep'in Þahinbey ilçesinde yaþandý. Ýddiaya göre bir ev sahibi, mühendis olan kiracýsý Nida Terlemez'den yüzde 500 zam talep etti. Terlemez, ev sahibinin yaptýðýnýn yasal olmadýðýný ve ev sahibine kira uyarlama davasý açmasý gerektiðini söylese de, ev sahibi türlü oyunlara baþvurarak kiracýsýný evden çýkarmaya çalýþtý.

VERGÝ ÖDEMEMEK ÝÇÝN IBAN NUMARASINI VERMEDÝ

Türlü oyunlara baþvuran ve vergi ödememek için IBAN numarasýný vermek istemeyen ev sahibi, kiracýsýnýn kirayý yaklaþýk 10 aydýr ödemediði gerekçesiyle karþý karþýya geldi. Terlemez, "Kira ödemelerimizi IBAN'a yapmak istediðimizde bize ÝBAN atmadý çünkü devlete vergi ödemek istemediðini belirtti. Biz ise her seferinde ÝBAN istedik ýsrarla vermedi" dedi.

"KÝRAMIZ 2 BÝN 750 TL'YDÝ VE BÝZDEN YÜZDE 500'LÜK ZAM ÝSTEDÝ"

2 bin 750 TL olarak ödediði kirasýný yüzde 500'lük zam yaparak 15 bin TL olarak ödeme yapýlmasý istenen kiracý Nida Terlemez, "Ev sahibi bizim evden çýkmamýzý istedi. Öncelikle evi satacaðýný söyledi. Daha sonrasýnda 'evimi satmayacaðým ama size yüksek kira söyleyemediðim için evi satacaðým dedim' demek zorunda kaldý. Bizden 15 bin TL kira istedi. Kiramýz 2 bin 750 TL'ydi ve bizden yüzde 500'lük zam oraný istedi. Biz de bunu kabul etmedik ve icra davasý açtý. 10 aydýr kira ödemiyorlar diye iddialarda bulundu. Fakat bizim tüm kiralarý ödediðimize dair senetlerimiz var. Biz kira göndermek için IBAN istedik ve bize vermedi. 'Tutuyorsanýz bu þekilde tutun' dedi. 'Ödeme yaptýkça senetlerinizi veririm' dedi ve biz de ödedikçe senetlerimizi alýyorduk. 10 aydýr kira ödemediðimizi iddia ediyor ama konuþmalarýmýz mevcut. Hepsini mahkemede delil olarak sunacaðýz" ifadelerini kullandý.

"EÞÝM ÇALIÞMIYOR DEDÝÐÝM ZAMAN GÝTSÝN ÇALIÞSIN"

Tek gelir ile geçimlerini saðlayan Terlemez, "Þu an herkes ayný durumda. Maalesef deprem bölgelerindeki birçok arkadaþlarýmýzdan duyuyoruz. Hepsi ayný sorunla karþý karþýya. Bizimki artýk mahkeme boyutunda. Devletin belirlediði oran yüzde 25 ve bizden talep edilen yüzde 500, bu kabul edilebilir bir meblað deðil. Tek gelirle yaþýyoruz, eþim henüz çalýþmýyor. Bundan dolayý elektriðimizi, suyumuzu hiçbir zaman aksatmadýk. Hepsini delil olarak sunacaðýz. Eþim çalýþmýyor dediðim zaman 'gitsin çalýþsýn, ben okuyorken çalýþýyordum' dedi. Benim eþim Týp Fakültesinde okuyor ve bu süreçte ekstra çalýþabilecek durumda deðil" ifadelerine yer verdi.

"ANNESÝNÝN ADINA KENDÝSÝ ÝMZA ATMIÞ"

Ev sahibinin kira sözleþmesinde sahte imza ile annesinin imzasýný kullanarak sözleþme yaptýðýný söyleyen Nida Terlemez, "Þu an mahkeme sürecindeyiz ve bizim bir yýldýr oturduðumuzu iddia etmiþler. Fakat bizim 2 senelik 2 tane sözleþmemiz var. Mahkeme sürecinde olduðumuz için yenisi yapýlmadý. 3. yýla girdiðimize dair gerekli ispatlarý sunduk. 2. yýlýmýzdaki sözleþmemiz de annesinin adýna kendisi imza atmýþ. Kira ödemelerimizi IBAN'a yapmak istediðimizde bize ÝBAN atmadý çünkü devlete vergi ödemek istemediðini belirtti. Biz ise her seferinde ÝBAN istedik ýsrarla vermedi. Þu anda yüzde 25 zammýmýzý yaptýk ve öyle gönderiyoruz kendisine" dedi.

"KÝRACILARDAN ALACAKLARI SENETLERE BÝZ HUKUKÝ OLARAK KAMBÝYO SENETLERÝ DÝYORUZ"

Kiraya verenlerin kendi alacaklarýný saðlamlaþtýrmalarý adýna kiracýlardan alacaklarý senetlere hukuki olarak kambiyo senetleri dediklerini belirten Avukat Ferhat Kurt ise, "Ne yazýk ki hukukçu olarak önümüze en çok gelen dava iþlerinden birisi kira konularýdýr. Bunun nedeni ise kiralarda beklenilmedik bir þekilde gerçekleþen artýþ oranlarý. Kiraya verenler ne yazýk ki sözleþmenin yani tahliye taahhütnamesinin tarihlerini boþ býrakmakta ve tahliye etmeye yakýn zamanlarda ise kendi elleriyle doldurmaktadýr. Burada Yargýtay birçok kararýnda þunu belirtiyor, tahliye taahhütnamesinin imza ve tarih konusunda bir þaibe varsa bunun ispati kiracýya düþmektedir diyor. Bunun ile ilgili olarak, kiraya verenlerin kendi alacaklarýný saðlamlaþtýrmalarý adýna kiracýlardan alacaklarý senetlere biz hukuki olarak kambiyo senetleri diyoruz. Fakat þunu unutmamamýz gerekir ki kira sözleþmesi ile kambiyo senetleri farklýdýr. Senetler kayýtsýz þartsýz borç ikrarý içerdiðinden bizler kirayý o ay öderken senedi almazsak sadece kira ödenmiþ gibi gözükür ve o senetten dolayý ansýzýn bir icra takibiyle karþý karþýya kalabiliriz" ifadelerini kullandý.

"KÝRACI KÝRASINI ÖDERKEN KÝRAYI ÖDEDÝÐÝNE DAÝR YAZILI EVRAK ALMALI"

Kiralardaki fahiþ artýþlardan maðdur ve muzdarip olan kiracýlara tavsiyede bulunan Av. Ferhat Kurt, "Burada vereceðimiz tavsiyeler þöyle, kambiyo senedi alýnmýþsa kira sözleþmesinin içeriðine kambiyo senetlerinin alýndýðýnýn yazýlmasý gerekmektedir ve kiracý o tarihli kirasýný öderken kirayý ödediðine dair yazýlý evrak almalý veya bunu banka aracýlýðýyla dekont ile gerçekleþtirmeli, senediyle ilgili ise senedini teslim almalýdýr. Senetler düzenlendiðinde imza atmadan önce senedin üst kýsmýna tarih belirterek kira sözleþmesine istinaden derseniz senedi de kira sözleþmesine baðlamýþ oluyoruz ve böylelikle ispat bakýmýndan maðduriyetlerin bir kýsmýný azaltmýþ oluyoruz" þeklinde konuþtu.

"BUNUNLA ÝLGÝLÝ BÝR YASAL MEVZUAT VE DÜZENLEME VAR"

Kurt, "Son düzenleme ile birlikte kira sözleþmelerinin artýþ oranlarý belirlendi. Konut ve çatýlý iþ yerleri kiralarýndaki oranlarla birlikte geçen seneye oranla 4 bin TL'ye oturulan bir dairenin kirasýný bir sonraki sene 8 bin TL yapamaz. Çünkü bununla ilgili bir yasal mevzuat ve düzenleme var. Bununla karþý karþýya kaldýðýnýz takdirde, 'ben bu yasal mevzuat düzenlemesinin dýþýna çýkamam, sadece devletin belirlemiþ olduðu oranlarla kiramý ödeyebilirim' diyerek kiraya veren kiþiye cevap verebilirsiniz. Bunu ödemek zorunda deðilsiniz" diye konuþtu.

  • ev sahibi
  • kiracý
  • yargý
  • sahte imza