Bu yýl 34'üncüsü düzenlenen Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Konferansý'na katýlmak üzere Cenevre'de bulunan Yýlmaz, AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Yýlmaz, Kýzýlhaç ve Kýzýlay federasyonlarýnýn her 4 yýlda bir uluslararasý konferans düzenlediklerini belirtti.
Bu konferansýn kendileri için önemli olduðuna iþaret eden Yýlmaz, "Bir taraftan insani yardým alanýnda hep birlikte 7 temel ilke ýþýðýnda iyilik yapmaya devam ederken bir taraftan da aslýnda devletlere yardýmcý rolü ve devletlerin de bu harekete destek olmasý amacýyla uluslararasý konferansýn bizlerde çok farklý bir yeri var. Burada söylenen her þey kayýt altýna alýnýr ve tüm devletlerin dýþiþleri bakanlýklarýndan raporlanýr." dedi.
Yýlmaz, Gazze, Lübnan, Sudan ve Yemen baþta olmak üzere dünyanýn birçok yerinde sýkýntýlý süreçlerden geçildiðini kaydederek, doðal afetlerin yaný sýra insan eliyle baþlayan çatýþmalar ve afetler olduðunun altýný çizdi.
Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Dernekleri Federasyonu (IFRC) kurulurken devletlerin Cenevre Konvansiyonu'na imza atarak "silahlý çatýþmalarda dahi birtakým ilkelere uyacaklarýný" deklare ettiðini hatýrlatan Yýlmaz, bunun uluslararasý insancýl hukuk ilkeleri olarak tanýmlandýðýna iþaret etti.
Yýlmaz, þöyle devam etti:
"Bu ilkelerde sivillere saldýrmamak, insani yardým ve saðlýk çalýþanlarýna saldýrmamak, çocuklarý, kadýnlarý ve sivilleri korumak ve insani yardým eriþimini engellememek var. Ancak maalesef bugün geldiðimiz gündemde bu uluslararasý insancýl hukuk ilkelerinin tamamýnýn ihlal edildiðini görüyoruz. Biz Türk Kýzýlay olarak her türlü ortamda dediklerimizi kayda geçirerek aslýnda savunuculuk yapýyoruz. Mayýs baþýndan bu tarafa Gazze'ye insani yardým eriþimi engellenmiþ durumda, hareketin eriþimi tamamen kaybolmuþ durumda. Bizim kapýlarýn açýldýðý ve insani yardýmýn içeriye girebildiði bir eriþime ihtiyacýmýz var. Bu eriþim, Cenevre Konvansiyonu ve uluslararasý insani hukukla da güvence altýna alýnmýþ durumda ama ihlal ediliyor."
Konferanstaki bütün oturumlarda bu tarz engellemelerin ortadan kaldýrýlmasý için bir deklarasyon üzerinde çalýþýldýðýný kaydeden Yýlmaz, Türk Kýzýlay olarak en üst düzeyde savunuculuk yapmak üzere burada olduklarýnýn altýný çizdi.
Yýlmaz, bu yýlki konferansýn genel raportörlüðünü de üstlendiðini söyleyerek, bu anlamda da tüm Kýzýlay olarak memnun olduklarýný bildirdi.
- "DÝPLOMATÝK ALANDAKÝ GÝRÝÞÝMLERÝN KAMUOYU BASKISI OLUÞTURMAK ANLAMINDA ULUSLARARASI ARENADA ÇOK BÜYÜK DEÐERÝ VAR"
Bu süreçte herkesin yapmasý gerekenler olduðunu ancak bunlarý maksimum seviyede gerçekleþtirmeyi düþünerek hareket etmek zorunda olduklarýný belirten Yýlmaz, "Sadece yardým edelim, seyredelim ve dua edelimle olmuyor. Diplomatik alanda yapýlan bu tarz giriþimlerin kamuoyu baskýsý oluþturmak anlamýnda uluslararasý arenada çok büyük deðeri var. Bugün 191 ülkenin hükümetlerine raporlanacak bir deklarasyonda en üst düzeyde katký veriyor olmanýn bizim en önemli görevlerimizden biri olduðunu düþünüyoruz." diye konuþtu.
Yýlmaz, Kýzýlay ve Kýzýlhaç Komitesi'nde belli kurallar olduðunu ve bu kapsamda tüm taraflarý uluslararasý insani hukuka uymaya davet ettiklerini söyledi.
Burada Ýsrail ya da Filistin demeden bahsedilenlerin tamamýnýn Gazze ve Lübnan'da yaþanýlanlarla alakalý olduðunu herkesin anladýðýný belirten Yýlmaz, Uluslararasý Kýzýlhaç Komitesi Baþkaný Mirjana Spoljaric Egger'in bu hafta itibarýyla Ýsrail ile Filistin Kýzýlhaç yetkililerini buluþturarak, beraber insani yardým kapsamýnda müzakere ettirmeye çalýþtýðýný kaydetti.
Yýlmaz, "Her verilen tepkinin ayrý bir yeri var. Burasý için insani yardým alanýnda çalýþan kiþilerin 'sen de üzerine düþeni yap, sen de kendi hükümetine söyle, senin hükümetin bu kurallara uymuyor ve senin burada bize yardýmcý oluyor olman lazým' vurgusu daha fazla. Ýsrail ile Filistin'in insani yardým kuruluþlarýnýn bir masanýn etrafýnda buluþabilmesini de çok deðerli buluyorum. Dün Filistin Kýzýlay Baþkaný da bu anlamda memnuniyetini dile getirdi." dedi.
- "GAZZE'DE GÜNLÜK 15 BÝN YEMEÐÝ HER TÜRLÜ ZOR KOÞULA KARÞI DAÐITMAYA DEVAM EDÝYORUZ"
Ortak paydanýn insanlýk, yardýmseverlik ve dayanýþma olduðu bu tarz platformlarda da seslerini yükseltmeleri gerektiðinin altýný çizen Yýlmaz, daha güçlü bir duruþ sergilemenin önemine iþaret etti.
Yýlmaz, Türk Kýzýlayýn dünya genelinde çalýþmalarýna da deðinerek þunlarý söyledi:
"Türk Kýzýlay Gazze'de, Lübnan'da, Yemen'de, Somali'de, Afganistan'da aslýnda nerede ihtiyaç varsa Türk halkýnýn yardým elini gerekli ve doðru bir þekilde ulaþtýrmak üzere çalýþmalarýna devam ediyor. (Gazze) Refah Sýnýr Kapýsý'nýn açýk olduðu dönemlerde çok hýzlý hareket etmemiz sayesinde AFAD'ýmýz ve sivil toplum kuruluþlarýmýzla beraber halkýmýzýn yardýmlarýný hýzlý bir þekilde içeriye ulaþtýrabildik. Bu da Türkiye'yi 'dünyada Gazze'ye en fazla yardým gönderen ülke' konumuna getirdi. Mayýsýn baþýndan itibaren Refah Sýnýr Kapýsý'nýn kapanmasý bize alternatif rotalar arayýþýna itti. Þu anda Ürdün üzerinden rota oluþturmuþ durumdayýz. Elbette Refah'tan yapýlan kadar büyük yardýmlar deðil ama daha kýsýtlý da olsa elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Ýçeride delegasyonumuz, personelimiz var. Günlük 15 bin yemeði her türlü zor koþula karþý daðýtmaya devam ediyoruz. Ýçeriden ve dýþarýdan birtakým ticari kanallardan belli malzemeleri çok zor koþullarda elde etmeye çalýþýyoruz. Farklý rotalarý sürekli araþtýrýyoruz."
Yýlmaz, Ýsrail'in saldýrýlarý altýndaki Lübnan'ýn Gazze'ye kýyasla daha ulaþýlabilir durumda olduðuna iþaret ederek, oradaki Türk vatandaþlarýnýn tahliyesi sýrasýnda AFAD ile beraber 2 gemi yardým malzemesinin gönderildiðini ve vatandaþlarýn oradan Mersin'e getirildiðini söyledi.
Görevlerinin sadece yardým götürmek ve toplamak olmadýðýnýn altýný çizen Yýlmaz, ayný zamanda uluslararasý alandaki bu insani hukuk ilkelerinin savunuculuðunu da yapmalarý gerektiðini ve bu nedenle Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Konferansý'nýn ayrý bir önemi olduðunu ifade etti.