Kýz Kulesi 11 Mayýs'ta kapýlarýný yeniden açýyor
ABONE OL

Ýstanbul'un ikonik yapýlarýndan olan ve tarihi M.Ö. 410 yýlýna kadar uzanan Kýz Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlýðýnca Eylül 2021'de baþlatýlan geniþ restorasyon çalýþmalarýnýn ardýndan, 11 Mayýs'ta anýt müze olarak ziyarete açýlýyor. Uluslararasý restorasyon ilkeleri ýþýðýnda ve Prof. Dr. Feridun Çýlý, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Aðahan Mimarlýk Ödülü sahibi Mimar Han Tümertekin'den oluþan bilim kurulunun rehberliðinde gerçekleþtirilen restorasyon çalýþmalarý sonucu, 2. Mahmut dönemindeki orijinal haline kavuþan Kýz Kulesi, yeniden Ýstanbul'un gözbebeði haline gelecek.

Ýki yýl önce baþlatýlan çalýþmalar sýrasýnda Kýz Kulesi'nin zaman içerisinde geçirdiði onarýmlarda kullanýlan beton ve çimento içeriðindeki tuzlar ve diðer kimyasallar nedeniyle zarar gördüðü, taþýyýcý kolon ve kiriþlerin bile birbirine baðlý olmadýðý anlaþýlmýþtý. Yapýlan incelemeler, oluþabilecek büyük bir depremde Ýstanbul'un göz bebeði olan Kýz Kulesinin bütünüyle zarar göreceðini de gözler önüne sermiþti.

ÖZGÜN HALÝNE KAVUÞTURULDU

Baþlatýlan restorasyon çalýþmalarýnda günümüze ulaþmýþ kaynaklardaki en çok bilgi ve belgenin olduðu 18. yüzyýl sonu verileri kullanýldý. Bu bilgiler ýþýðýnda kule ve kale bölümündeki özgün olmayan çatý ilaveleri kaldýrýlarak özgün durumuna getirildi. Süreç boyunca kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri, lazer tarayýcýlar gibi teknolojilerle yapýnýn statik sorunlarý tespit edildi ve güçlendirme yöntemleri belirlendi. Georadar çalýþmalarý sýrasýnda içinde boþluk gözlemlenen özgün duvarlarýn enjeksiyon yöntemiyle güçlendirilmesi yapýldý.

Yapýnýn tarihi beden duvarlarý, paslanmaz çelikten görünmez gergilerle güçlendirildi ve kale bölümünün özgün dendan duvarlarý ortaya çýkarýldý. Balkon döþeme karkasý üzerinde ahþap taþýyýcýlarla duvar ve kubbe aslýna uygun olarak oluþturuldu, duvarlarýn ahþap kaplamalarý tamamlandý ve dekoratif öðelerinin imalatý yapýldý. Kubbe ise özgün malzemesi olan kurþunla kaplandý. Bakýr alem ise konservasyon çalýþmalarý yapýlarak altýn varak ile kaplandý. Özgün aleme zarar vermeden yanýna yýldýrýmdan korunma maksatlý paratoner yapýldý.

Yapýlan çalýþmalar sonucu ziyaretçilerin avluda bulunan ahþap seðirdim terasýnda da dolaþarak merdivenlerden kuleye çýkabileceði ve Ýstanbul'u diledikleri gibi izleyebilecekleri alanlar oluþturuldu. Tüm bu çalýþmalar sonucunda, bugüne kadar Ýstanbullularýn Ýstanbul'dan izlediði Kýz Kulesi, artýk kuleden Ýstanbul'un doyasýya izlendiði bir anýt müze olarak yoluna devam edecek.

DEPREME KARÞI TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Öte yandan restorasyon çalýþmalarý sonucu, muhtemel bir deprem veya zemin hareketinde yapýnýn zarar görmemesi için ada etrafýna çelik-beton bütünleþik kazýklar da yapýldý. Yapý çevresi betonarme destek kiriþleri ve donatýlý saha betonarme döþemesiyle ada etrafýndaki ana kayaca ankre kazýklardan destek alarak güçlendirildi.

Kýz Kulesi'nin saðlam bir þekilde gelecek kuþaklara aktarýlmasý için ada, ortalama 25 metre derinlikte 201 kazýk ile çepeçevre tahkim edildi, özellikle hakim dalganýn yüksek olduðu kuzey, batý ve güney-batý yönünde palyeli tahkimat ile dalga etkilerine karþý korunaklý hale getirildi. Kule çevresindeki platform da tamamen yenilendi.

Tüm bu çalýþmalara ilave olarak, Kýz Kulesi'ne giden temiz su hattý elden geçirildi, enerji hatlarýnýn yenilenmesi yapýldý. Eski durumda pis su arýtma ünitesi ya da kanalizasyona eriþim bulunmadýðý için bununla ilgili yer altý biyolojik arýtma sistemi de yapýldý. Çevre düzenlemesi çerçevesinde ziyaretçilerin oturup dinlenebileceði, ayný zamanda dalgalara karþý set oluþturan ve aydýnlatma cihazlarýna sahip deniz ortamýna dayanýklý prekast üniteler yerleþtirildi.

KIZ KULESÝ'NÝN HÝKAYESÝ IÞIKLARLA ANLATILACAK

11 Mayýs'ta kapýlarýný ziyaretçilerine açacak olan Kýz Kulesi'nin Ýstanbul'da yeniden bir cazibe merkezi haline gelmesi de planlanýyor. Bu sebeple Kýz Kulesi ve Galata Kulesi arasýnda þiirlere ve hikayelere konu olan aþký anlatan eþsiz bir ýþýk ve ses gösterisi de tasarlandý. Ýlk gösteri Kýz Kulesi'nin ziyarete açýlacaðý 11 Mayýs Perþembe akþamý, saat 21.00'de yapýlacak ve her akþam ayný saatte tekrar edilecek.

Öte yandan Kýz Kulesi hakkýnda tarihi tüm bilgilere, restorasyon çalýþmalarýnda gerçekleþtirilen imalatlar ve elde edilen verilerle ilgili tüm detaylý raporlara, Kýz Kulesi'ne ait www.kizkulesi.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaþýlabilir.