Baþbakan Üstel, KKTC'nin 41. kuruluþ yýl dönümü vesilesiyle Lefkoþa'da bulunan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile görüþmelerinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.
KKTC'ye yönelik ambargolara raðmen ülkenin geliþtiðini ve güçlendiðini vurgulayan Üstel, "Ada'nýn gerçeklerini yok sayan, çeþitliliðimizi kabul etmeyen 50 yýl öncenin parametreleri ile bugünün sorununa sözde çözüm arayanlar, hala taleplerini masada tutmaya ve bizi de o masalara esir etme gayretlerine devam etmektedir. Ancak o süreçler artýk bitmiþtir." dedi.
Üstel, GKRY liderliðinin, KKTC'nin ekonomisi ve geliþmesini engellemek üzere her türlü baskýyý yaptýðýný hatýrlatarak, uygulamaya koyduklarý reform ve programlar ile kalkýnma hamlelerini sürdürdüklerini kaydetti.
"AMERÝKAN ASKERLERÝ PERVASIZ BÝR ÞEKÝLDE KOL GEZÝYOR"Son dönemde GKRY'de bulunan yabancý askeri varlýðýn arttýðýna iþaret eden Üstel, sözlerini þöyle sürdürdü:
"GKRY, ABD ve Ýngiliz askerlerine ev sahipliði ederek barut fýçýsýna dönmüþtür. Ýngiliz'in uçak gemileri, Ýngiliz'in harp gemileri, Ýngiliz'in askerleri ve Amerika'nýn uçak gemileri, Amerika'nýn savaþ uçaklarý ve Amerikan askerleri pervasýz bir þekilde kol geziyor. Ýsrail'in Filistin'e saldýrýlarý bir seneyi aþkýn süredir bütün þiddetiyle devam ediyor ve yalnýzca Filistin'de kalmayýp (Lübnan'ýn baþkenti) Beyrut'a da sýçradý. Bu savaþ bütün þiddetiyle devam ederken dünya ne yapýyor, oturup seyrediyor. Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn giriþimleriyle, orada soykýrýma uðrayan ve her ihtiyacýný karþýlamak için çýrpýnan bir tek ülkemiz anavatanýmýz Türkiye Cumhuriyeti var ama ne Avrupa Birliði ne Güvenlik Konseyi ne de Birleþmiþ Milletler kýlýný kýpýrdatýyor ve Güney Rum kesimi de buna çanak tutuyor."
TDT'YE TAM ÜYELÝK ÝSTEDÝ
KKTC'nin 41. kuruluþ yýl dönümünün, Kýbrýs Türklerinin varoluþ mücadelesinin simgesi olduðunu ifade eden Üstel, Türkiye Cumhuriyeti'nin giriþimleri sayesinde Türk Devletleri Teþkilatýna (TDT) gözlemci üye olduklarýný hatýrlatarak, "Beklentimiz tam üyeliktir. Ýnanýyorum ki bu süreçte çok yakýn bir gelecekte bu da gerçekleþecektir." diye konuþtu.
Üstel,Türkiye ile siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik iliþkilerin tarihin en yüksek seviyesinde olduðunu da belirterek, TDT üyesi diðer devletler ile de benzer iliþkiler kurmak istediklerini söyledi.
"KKTC'NÝN ELEKTRÝK SORUNU ÇÖZÜLECEK"
KKTC ile Türkiye arasýnda kurulacak ve çift yönlü enerji taþýnmasýna imkan verecek, kabloyla elektrik projesine iliþkin çalýþmalarýn devam ettiðini aktaran Üstel, bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte KKTC'nin en önemli sorunlarýndan birinin daha çözüme kavuþturulacaðýný dile getirdi.
"KKTC'nin elektrik sorunu çözülecek." diyen Üstel, Anadolu'dan gelen su gibi, elektriðin de Kýbrýs'a ulaþmasý ile birlikte ülkedeki enerji sorununun tarihe karýþacaðýný bildirdi.