KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: Ambargolarla yýpratmaya yönelik her türlü hareket insan haklarýna aykýrýdýr
ABONE OL

Eminönü'ndeki Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO) Yeni Camii Hünkar Kasrý'nda düzenlenen açýlýþ törenine, KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, ÝTO Baþkaný Þekib Avdagiç ve çok sayýda davetli katýldý.

Serginin açýlýþýnda konuþan Tatar, KKTC'nin doðasý, kültürünün Ýstanbul'un güzide bir mekanýnda sergilenmesinin anlamlý olduðunu belirterek, "Bugün açýlan sergi, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin 40. yýl dönümünde hep birlikte Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne sahip çýkma, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni daha fazla tanýtma, sadece güzellikler deðil ayný zamanda sanata ve kültüre verdiðimiz önemi göstermesi açýsýndan önemli." diye konuþtu.

Bütün dünya devletlerine seslendiðini belirten Tatar, þunlarý kaydetti:

"Ýnsanlýða da seslenmek istiyorum; Kýbrýs Türk halký medeni dünyanýn bir parçasýdýr. Dolayýsýyla Kýbrýs Türk halkýný farklý siyasi emellerle dýþlamaya, izole etmeye, ambargolarla bizim ekonomik potansiyelimizi yýpratmaya yönelik her türlü hareket insan haklarýna aykýrýdýr. Dolayýsýyla iþte bu sergi ile bir kez daha insanlýða sesleniyoruz. Biz sanata ve kültüre çok deðer veriyoruz. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'miz mutlak surette hak ettiði yeri alacaktýr."

Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, ÝTO'nun KKTC'ye verdikleri deðerin kendileri için çok önemli olduðunu vurgulayarak, "Bu fotoðraflarda da göreceðimiz gibi, benim her zaman mesajým çevremize, doðamýza sahip çýkmak. Çünkü Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Kýbrýs'ýmýz dünyanýn en güzel yerlerinden bir tanesi, Doðu Akdeniz'in en güzel adasý. Yeþilimizle mavimizle çevremizle doðal güzelliklerimizle, tarihimizle..." ifadelerini kullandý.

Fotoðraf severlerle KKTC'ye turizm maksadýyla gidenlerin ülkenin güzelliklerini dikkatle izlemeleri tavsiyesinde bulunan Tatar, Kýbrýs'ýn ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon olduðunu anlattý.

Tatar, þu anda turizmde çok önemli aþamalarýn kat edildiðini dile getirerek, "Turizm potansiyeli çok büyüktür ve her Türk vatandaþýnýn nerede olursa olsun, mutlak surette Kýbrýs'ý ziyaret etmesi lazýmdýr." dedi.

"DOST VE DÜÞMAN ÝÇÝN DE GÜÇLÜ MESAJLAR OLACAÐINDAN EMÝNÝZ"

ÝTO Baþkaný Þekib Avdagiç de KKTC'nin kuruluþunun 40. yýl dönümünü kutlayarak, "Bugün önemli bir kýsmý Cumhurbaþkaný Ersin Tatar'ýn objektifinden yansýyan bu fotoðraflara bakýnca, onun gözünden Kýbrýs'ýn tabiatýna, insanýna, camisine, medresesine bakýnca, güçlü ve yeni bir Kýbrýs'ýn kurulduðunu göreceðiz. Kýbrýs fotoðraflarýnýn siyasete de sanata da yansýyan etkili mesajlarýnýn, dost ve düþman için de güçlü mesajlar olacaðýndan eminiz." diye konuþtu.

Avdagiç, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Fotoðraf metaforundan yola çýkarak söylemek isterim ki, biz Kýbrýs'ýn fotoðrafýný ilk kez 1571'de Lala Mustafa Paþa ile birlikte çektik. Bu fotoðrafýn kadrajý da kompozisyonu da her santiminde Türk'ün ruhunu ve mührünü taþýyordu. Kýbrýs fotoðrafýmýzý duvardan indirmek isteyenler olunca, 1974'te görkemli çaðdaþ bir Kýbrýs fotoðrafý daha çektik ve dost düþman görsün diye ayný yere astýk. Bu fotoðrafýn çekilmesinde, Rauf Denktaþ'ýn büyük emeði vardý. Merhum Denktaþ, 40 yýl önce fotoðrafýmýzý çerçeveletip her türlü saldýrýdan korudu. 1983 yýlýndaki Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni ilanýmýzýn bir anlamý da buydu. Aradan geçen 40 yýl boyunca son Kýbrýs fotoðrafýmýzýn yýpratýlma gayretlerine þahit olduk. Ýþte Rauf Denktaþ'tan sonra, fotoðraf tutkunu ikinci Cumhurbaþkaný olan Sayýn Ersin Tatar, Kuzey Kýbrýs fotoðrafýna yönelen her türlü saldýrýya karþý diri bir mücadele ortaya koydu, cesur bir duruþ sergiledi. Kýbrýs'ýn Türk fotoðrafýný muhafaza etti."

Sergide Tatar'ýn çektiði, KKTC'nin tarihi yerleri ve doðal güzelliklerinin yaný sýra kültür-sanat ve gastronomi zenginliðini yansýtan 29 kare yer alýyor.

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Eminönü'nde ÝTO tarafýndan restore ettirildikten sonra kültür-sanat ve araþtýrma mekaný olan tarihi Liman Han'ý gezdi. Tatar, burada ÝTO Stratejik Araþtýrmalar Merkezi, Kitap Ýstanbul ve Dersaadet Kütüphanesi hakkýnda bilgi aldý.

"Cumhurbaþkaný Ersin Tatar'ýn objektifinden KKTC" fotoðraf sergisi, 29 Aralýk'a kadar ziyarete açýk olacak.