KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: KKTC, Mavi Vatan'ýn deðeriyle ve lojistik üs olma kapasitesiyle bütün Türk dünyasýnýn Akdeniz'e açýlan kapýsýdýr
ABONE OL

Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Brüksel Temsilciliðinde, Belçika'daki Türk iþ dünyasý temsilcileriyle düzenlediði toplantýda konuþtu.

KKTC'nin kendisine özel siyasi meseleleri olduðunu belirten Tatar, "Dünya bizi tam anlamýyla tanýmadýðý ve hala üzerimizde ambargolar olduðu için birtakým sýkýntýlar vardýr ama buna raðmen 1974'ten bu yana süreli olarak ekonomik büyüme ve geliþme yaþanýyor." diye konuþtu.

"20'DEN FAZLA 5 YILDIZ VE ÜZERÝ OTELÝMÝZ BULUNUYOR"

Tatar, KKTC'de özellikle turizm sektörünün çok geliþtiðini kaydederek "Yatak kapasitemiz 30 bini geçti. 20'den fazla 5 yýldýz ve üzeri otelimiz bulunuyor." ifadelerini kullandý.

KKTC'ye geçmiþte çok az sayýda uçak seferi düzenlendiðini anýmsatan Tatar, "Artýk, Ýstanbul'dan Ercan Havalimaný'na günde 12 sefer, Ankara'dan da günde 6 sefer yapýlýyor." dedi.

Tatar, Türkiye'nin çeþitli illerindeki havalimanlarýndan da sýklýkla KKTC'ye uçuþ olduðuna iþaret ederek halihazýrda yýlda 2 milyon geliþ, 2 milyon dönüþ yolcuðu yapýldýðýný, bunun 10 yýl sonra 6-7 milyona ulaþmasýný beklediðini söyledi.

HAVALÝMANI KAPASÝTESÝ ARTTI

Ercan Havalimaný'ný geliþtirdiklerini aktaran Tatar, yýllýk kapasitenin 2 milyondan 10 milyona yükseltildiðini, ayrýlan rezervlerle de bu kapasitenin kýsa sürede 15 milyona yükseltilebileceðini vurguladý.

Tatar, turizm ve eðitime ilave olarak KKTC'ye gelen suyla tarýmsak faaliyetlerin de geliþtiðini anlattý.

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: Birleþik bir Ada seçeneði mümkün deðil

KKTC'de yer alan Yakýn Doðu Üniversitesinde "Günsel" isimli elektrikli otomobil üretildiðini vurgulayan Tatar, yazýlým çalýþmalarýnda da önemli ilerleme olduðunu belirtti.

Tatar, "KKTC bir marka deðeri olmuþtur. Dünyadaki ilk 1000 üniversite arasýnda Doðu Akdeniz Üniversitesi, Yakýn Doðu Üniversitesi ve Uluslararasý Kýbrýs Üniversitesi olmak üzere üç üniversitemiz var." dedi.

"Karþý tarafýn haksýz uygulamalarýna raðmen baðýmsýz bir Türk devleti olarak yerimizi alýyoruz." diyen Tatar, Kýbrýs'ta 50 yýldýr barýþ, huzur ve güvenlik olduðunu vurguladý.

Tatar, ekonomik geliþmede uluslararasý yatýrýmlarýn önemine iþaret ederek "KKTC, izolasyon ve ambargolar kalkarsa bir o kadar daha büyür ve geliþir." ifadesini kullandý.

KKTC'nin iklimi, havasý, yeþili , mavisi ve coðrafi konumuyla çok avantajlý bir cazibe merkezi olduðunu söyleyen Tatar, "Bugün, Doðu Akdeniz'de baðýmsýz bir Türk devleti olan KKTC, limanlarýyla, hava sahasýndaki etkinliðiyle, mavi vatanýn deðeriyle ve lojistik üs olma kapasitesiyle bütün Türk dünyasýnýn Akdeniz'e açýlan kapýsýdýr." diye konuþtu.

"DAÝMA KKTC'NÝN YANINDAYIZ"

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal da "Türkiye olarak daima KKTC'nin, Kýbrýs Türkü'nün yanýndayýz. Milli davamýz Kýbrýs meselesine iliþkin geliþmeleri yakýndan takip ediyoruz." dedi.

"Adil, kalýcý ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Ada'nýn gerçeklerini esas alan bir yaklaþýmla mümkündür." diyen Uysal, Kýbrýs Türk halkýnýn egemen eþitliðinin ve eþit uluslararasý statüsünün yeniden tescil edilmesinin çözümün anahtarý olacaðýný belirtti.

Uysal, "KKTC Cumhurbaþkanlýðýnýn ortaya koyduðu iki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz. Ýzolasyonlara son verilmesi, Kýbrýs Türkü'nün çoktan hak ettiði statünün bir an önce kabul edilmesi ayrýca geçmiþte verilen sözlerin tutulmasý haksýz ve hukuksuz engellemelerin kaldýrýlmasý bir zarurettir." deðerlendirmesinde bulundu.

Kýbrýs Adasý'nda çözümün bölgesel istikrar ve refaha da katkýda bulunacaðýný anlatan Uysal, Türkiye'nin ana vatan ve garantör olarak Kýbrýs Türk halkýnýn hürriyetini, hukukunu ve refahýný muhafazasý yönündeki tarihi sorumluluklarýný hassasiyetle yerine getirmeye devam edeceðini söyledi.

Etkinliðe, Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcý, KKTC Brüksel Temsilcisi Büyükelçi Ayda Soylu, Anvers Baþkonsolosu Ýsmail Sefa Yüceer, Brüksel Baþkonsolosu Onur Sevim ile TOBB, Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜSÝAD), Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD), Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM), Ýktisadi Kalkýnma Vakfý (ÝKV), Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Türk Hava Yollarý (THY), Türk Özel Sektör Derneði (TÖSED), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalarý Birliði (Eurochambres) temsilcileri ve çok sayýda iþ insaný katýldý.