KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, Mavi Vatan'ý iþaret etti: Benim arkamda 85 milyon Türkiye var
ABONE OL

Ankara Hacý Bayram Veli (AHBV) Üniversitesi Asya Çalýþmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi, Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýl dönümü dolayýsýyla Tatar'ýn katýlýmýyla sergi, söyleþi ve imza günü etkinliði düzenledi.

AHBV Üniversitesi Itri Yerleþkesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliðe, Tatar, AHBV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancý, akademisyenler, öðrenciler ve birçok davetli katýldý.

"OSMANLI DÖNEMNDE HUZUR ÝÇÝNDE YAÞADILAR"

Ersin Tatar, buradaki konuþmasýnda, Kýbrýs Adasý'nýn tarihi geçmiþine iliþkin bilgiler vererek, "Osmanlý döneminde, Ada'daki Rumlar 350 yýl kesintisiz huzur ve barýþ içinde yaþadýlar." dedi.

Kapalý Maraþ için önemli adým

Kýbrýs Adasý'nýn 1923-1960 yýllarýnda Ýngiltere'nin egemenliði altýnda olduðuna ve bugün de Ada'da Ýngiltere'nin iki egemen üssünün bulunduðuna iþaret eden Tatar, bu üslerin Ada'yý tehlikeye attýðýný söyledi.

Tatar, Türkiye'nin her dönem Kýbrýs Türkü'nün yanýnda olduðunu ifade etti.

KKTC YÖNÜNÜ TÜRK DÜNYASINA ÇEVÝRDÝ

Kýbrýs Barýþ Harekatý öncesi Beþparmak Daðlarý'nda Rumlarýn Yunanistan ile hazýrlýk yaptýðýný anýmsatan Tatar, Türk Silahlý Kuvvetlerinin düzenlediði operasyonla bugünkü haritanýn çizildiðini dile getirdi.

Ada'da Federal temelde bir çözüm için yýllarca mücadele edildiðini söyleyen Tatar, "Güney Kýbrýs'ý tek taraflý olarak Avrupa Birliði'ne aldýlar. AB üyesi devlet olmasýyla Kýbrýs meselesiyle ilgili çözüm daha da zorlaþtý." diye konuþtu.

Tatar: Gazze'de 365 gündür insanlýk suçu iþleniyor

Tatar, KKTC'nin yönünü Türk dünyasýna çevirdiðini ifade etti.

Tatar, Doðu Akdeniz'de Kýbrýs Türk'ünün, Kýbrýs Adasý etrafýndaki bütün zenginlikleri sonuna kadar koruyacaðýný belirtti.

"ARKAMDA 85 MÝLYON TÜRKÝYE VAR"

Tatar, KKTC üzerindeki ambargolarýn kaldýrýlmasý gerektiðini vurgulayarak þöyle devam etti:

"Bizim þu anda yürütmekte olduðumuz yeni siyaset artýk iki devletli bir siyasettir. Ýki devletli siyasetin önemi, kuzeydeki Türk devleti baðýmsýz egemen bir devlettir. Mavi Vatan'da deniz yetki alanlarýyla, kara sularýyla, hava sahasýyla, birtakým baþka ekonomik münhasýr bölge hatlarýyla gerçekten hem kendi topraðýmýz ve Mavi Vatan'da da Türkiye ile birlikte daha fazla hakkýmýz, hukukumuzun olduðu bir coðrafyadan bahsediyoruz."

BM ve AB baþta olmak üzere bütün muhataplarýna yönelik olarak, Kýbrýs Adasý'nda Kýbrýs Türk halkýnýn kendi diliyle, diniyle, kültürüyle, kaderiyle, mücadelesiyle bir yol çizdiðini dile getiren Tatar, þunlarý kaydetti:

"Kendi devletini yaþatma hakkýnýn Kýbrýs Türk halkýnýn insanlýk hakký olduðunu, bunu kimsenin reddedemeyeceðini ve bu çaðda Kýbrýs Türk halkýna direkt uçuþ yasaðý, direkt ticaret yasaðý, direkt temas yasaðý, spor ambargolarý gibi kýsýtlamalarla diz çöktüremeyecekler. Buna sonuna kadar direneceðimizi ve devletimizi sonuna kadar savunacaðýmýzý kendilerine ifade ettiðimizde, 'Ama' dediklerinde, ne diyorum ben? 'Benim arkamda 85 milyon Türkiye var.' diyorum."

Kýbrýs'taki taraflar bir araya gelecek

TATAR ZÝYARETLERÝNÝ ÝPTAL ETTÝ

Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisinin çekilmesiyle yaþanan Cumhuriyet Meclisi'ni açma krizi ve buna baðlý olarak ortaya çýkan geliþmeler sebebiyle Samsun ve Trabzon ziyaretlerini iptal edip KKTC'ye döneceðini söyledi.

AHBV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bostancý da Tatar'ýn, hayatýnýn her aþamasýnda Kýbrýs Türkü'nün mücadelesini verdiðini ifade etti.

50 yýl önce temmuz ayýnda Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn gerçekleþtiðini hatýrlatan Bostancý, mesele Kýbrýs olduðunda bütün Türkiye'nin ayakta olduðunu vurguladý.

Bostancý, Tatar'ýn Kýbrýs Adasý'nda barýþ ortamý için mücadele ettiðini kaydetti.

Konuþmalarýn ardýndan Tatar, katýlýmcýlar için kitabýný imzaladý.