KKTC Cumhurbaþkaný Tatar'dan Baþkan Erdoðan'a teþekkür: Haklý mücadelemizi sürdüreceðiz
ABONE OL

Tatar, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres ile yaptýðý görüþme sonrasý basýn mensuplarýna açýklamada bulundu.

Guterres ile görüþmesinin hemen ardýndan konuþan Tatar, Genel Sekretere, "adada taraflarýn, yenilenebilir enerji, AB'ye eþit eriþim, düzensiz göç, mayýnlarýn temizlenmesi gibi konularda ortak çalýþma yapýlabilmesi için KKTC'nin eþit iki devletli yapý ve egemenlik isteklerinin dikkate alýnmasý" taleplerini ilettiðini belirtti.

Tatar, Rum tarafýnýn engellemesi nedeniyle, Ercan Havalimaný'na hala doðrudan uçuþ yapýlamadýðýný hatýrlattý.

KKTC'nin amacýnýn "barýþ ve huzur içinde yaþamak" olduðunu söyleyen Cumhurbaþkaný Tatar, "Türk halkýnýn da Rumlar kadar adada yaþama hakký var. 60 yýldýr Kýbrýs Türk halký büyük bir haksýzlýkla karþý karþýyadýr." diye konuþtu.

Tatar, 78. Genel Kurul konuþmasýnda Kýbrýs Türklerinin baðýmsýzlýðýný savunan Türkiye Baþkan Erdoðan'a teþekkürlerini dile getirirken, "Türkiye Cumhuriyeti'nin de gayretleriyle haklý mücadelemizi sonuna kadar sürdürme gayretindeyiz." ifadesine yer verdi.

Rumlarýn, Türk halýný asimile etmeyi ve Kýbrýs'ý tamamen bir Yunan adasý yapmaya çalýþtýklarýný ifade eden Ersin Tatar, BM'deki görüþmelerde Rum kesiminin oluþturduðu izolasyonu Türkiye'nin sayesinde aþabildiklerini ve seslerini duyurabildiklerini belirtti.

EGEMENLÝK VE EÞÝTLÝK ÝLKELERÝNÝN ÖN KOÞUL OLDUÐUNU SÖYLEDÝ

BM Genel Sekreteri Guterres ile Cenevre'de yaptýðý görüþmeyi hatýrlatan Ersin Tatar þunlarý söyledi:

"Daha önce Cenevre'deki görüþmede Genel Sekretere, ada iki tarafýn da kabul edebileceði, egemenlik ve eþitlik þartlarýmýz kabul olmadan bir müzakere sürecine girmeyeceðimizi Sayýn Genel Sekretere tekrar ifade ettik. O da bunlara anlayýþ gösterdiðini, yaþananlarý dikkatle izlediðini, her iki tarafýn da özgür iradesiyle kabul edebileceði bir anlaþmaya gidilebileceði noktasýnda bize katýldýðýný ve hiç bir zaman baský yapmayacaðýný söylemiþtir."

Kýbrýs Türklerinin adadaki tarihine iþaret eden Tatar, Kýbrýs Türkü'nün, "1571'den Lozan Antlaþmasý'na kadar adanýn sahibi olduðunu, silah zoruyla dýþlandýðýný ve zoru baþararak sýfýrdan kendi devletini kurduðunu" vurguladý.

Ersin Tatar, "Bu baþarýlar muhakkak ki Türkiye Cumhuriyeti'nin desteðiyle olmuþtu. Þimdi önemli olan bunu iki devletli çözümle taçlandýrmaktýr." dedi.

Kýbrýs Türklerinin "Büyük Türk Milletinin bir parçasý" olduðunu söyleyen Tatar, Türk Devletler Teþkilatýnýn da gözlemci üyesi olarak, "Bütün Türk dünyasýnýn bir bakýma, Doðu Akdeniz'de temsilcileriyiz." deðerlendirmesinde bulundu.