Koalisyon krizini aşamayan Kuzey İrlanda İngiltere'ye bağlanma riskiyle karşı karşıya
ABONE OL

Koalisyonu oluşturan partilerin anlaşmazlıkları üzerine geçtiğimiz ay hükümetin dağıldığı Kuzey İrlanda'da halk bugün erken seçim için sandık başına gidiyor.

Türkiye'nin de daha önce sıkça yaşadığı, kaos ve askeri darbelere mahal veren koalisyon hükümeti çıkmazının benzerinin yaşandığı Kuzey İrlanda'da, özerk olan ülkeyi feshedip Londra hükümetine tabii olma riski de masada.

SON BİR YIL İÇERİSİNDEKİ İKİNCİ SEÇİM

Son bir yıl içerisinde ikinci kez düzenlenen erken seçimlerde, Arlene Foster liderliğindeki Demokratik Birlik Partisi ile Michelle O’Neill liderliğindeki ayrılıkçı Sinn Fein’in başa baş bir mücadele vermesi bekleniyor.

 

 

Koalisyon, Sinn Fein’in yenilenebilir enerji alanındaki hatalı uygulamaların yol açtığı yaklaşık 500 milyon sterlinlik kayıptan sorumlu tuttuğu Başbakan Foster’ın istifasını istemesi ve Foster’ın istifayı reddetmesi üzerine bozulmuştu.

3 HAFTA İÇİNDE HÜKÜMET KURULAMAZSA....

Seçimlerde oy oranlarının değişmeyeceği ve koalisyon hükümetinin devam edeceği öngörülüyor. Ancak Sinn Fein partisi, Arlene Foster'ın içinde yer alacağı bir koalisyonu kabul etmeyeceğini belirtiyor.

Seçimi takiben 3 hafta içinde bir hükumet kurulamaması ve krizin devam etmesi halinde Kuzey İrlanda’nın özerkliğine son verilmesi ve yönetim yetkilerinin de Londra’ya aktarılması riski de gündeme gelebilir.

2005'de silah bırakan IRA'nın siyasi devamı olarak bilinen Sinn Fein de, bir hükumet kurulamaması halinde İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin ortak bir yönetim kurarak Kuzey İrlanda’yı yönetmesini teklif ediyor.