Kocaeli Gebze'deki seralar 2 bin kiþiye istihdam saðlýyor
ABONE OL

Ovacýk, Kadýllý, Cumaköy ve Denizli köylerinde yer alan seralarda yaz ve kýþ dönemlerinde üretim gerçekleþtiren çiftçiler, dev yatýrýmlarýyla bilinen sanayi iþletmelerinden sonra bölgenin ekonomik geliþimine katký saðlýyor.

Kocaeli'den sezonda sevk edilen 300 ton yaþ sebzenin 100 tonunun üretildiði Gebze'de hasat edilen yazlýk ve kýþlýk ürünler, Ýstanbul Kadýköy'deki hale sevk ediliyor.

Seralardan geçimini saðlayan üreticiler, sosyal medyadan satýþ ile tarla ve serada dalýndan toplama uygulamalarýyla da bölge ekonomisine katký saðlýyor.

- "4 KÖY SERADAN GEÇÝMÝNÝ SAÐLIYOR"

Gebze Ziraat Odasý Baþkaný Ayhan Pekþen, AA muhabirine, çoðunlukla Ýstanbul ve iç pazara sevkiyat yaptýklarýný söyledi.

Pekþen, "Pazar sýkýntýmýz yok. Üretimde de sýkýntýmýz yok. Sadece iþçi sýkýntýmýz var. Devlet büyüklerimizle konuþarak bu yýl iþçi problemini de çözmeye çalýþacaðýz." dedi.

Bir serada domatesten 6-7 ton, salatalýktan 5 ton, biberden 3 ton verim alýndýðýný anlatan Pekþen, "Yaklaþýk 4 ay boyunca seradan üretim saðlanýyor. Kýþ biraz geç gelirse verim daha da devam eder. 1500-2 bin kiþi, 4 köy seradan geçimini saðlýyor." diye konuþtu.

Pekþen, Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Büyükakýn'ýn çiftçiliðe önem verdiðine deðinerek, bu alanda ortak çalýþmalar gerçekleþtirdiklerini ve bir sonraki sezon çýtayý daha da yükselteceklerini anlattý.

- "KOCAELÝ BÖLGESÝNDE TOPLAM 7 BÝN SERA VAR"

Büyükþehir Belediyesi Muhtarlýk Ýþleri Daire Baþkanlýðý Tarýmsal Hizmetler Þube Müdürü Temel Fidan, Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren 7 bin seranýn 4 bin 500'ünün Gebze sýnýrlarý içerisinde yer aldýðýný kaydetti.

Fidan, ilçenin Ýstanbul'a yakýn mesafede yer almasýnýn bölge sakinlerini seracýlýða teþvik ettiðinden bahsederek, "Kendi imkanlarýyla örtü altý seracýlýða baþlamýþlar. Biz de Büyükþehir Belediyesi olarak, daha modern seralara kavuþmalarý için ekipman, fide ve tohum desteði veriyoruz ayrýca pazar ve tarýmsal sulama sýkýntýlarýnýn çözümüyle alakalý destek oluyoruz." þeklinde konuþtu.

Daha önce Köy Hizmetleri Genel Müdürlüðü döneminde açýk kanallarla sulama sistemlerinin kullanýldýðýný anýmsatan Fidan, Kovalýdere Barajý üzerinden geliþtirdikleri projeyle tüm çiftçilere kapalý devre sistemiyle su ulaþtýrýlacaðýný bildirdi.

Fidan, direkt pazarda satýlan hariç, Kocaeli'den Kadýköy Hali'ne sezonda 300 tonluk yaþ sebze gönderildiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bunun 100 tonu Gebze bölgesinde üretiliyor ayrýca direkt pazara yansýyan 150 tonluk ürün var. Son zamanlarda ürünlerini çiftçilerimiz sosyal medya üzerinden de satabiliyor. Hiçbir þekilde pazar sýkýntýsý yaþamýyorlar."

- 20 SERA VE 50 DÖNÜMDE SEBZE ÜRETÝYOR

Ýlçede 15 yýldýr çiftçilik yapan Þaban Özyurt, 20 serasý bulunduðunu ve 50 dönüm de açýk alanda tarým yaptýðýný ifade etti.

Özyurt, toplamda 6 dönüm kapalý alanda üretim gerçekleþtirdiklerini anlatarak, "Domates, biber, salatalýk, patlýcan, kabak ve açýk alanda daha çok biber, kývýrcýk ekimi yapýyoruz. Kýþýn kýþlýk, yazýn da yazlýk ürünleri serada üretiyoruz." dedi.

Domateste 30 metrekare kapalý alanda 6 ton, salatalýkta 5 ton verim aldýklarýný belirten Özyurt, "Tabii bu, hava þartlarý uyumlu olduðunda gerçekleþiyor. Zamanýnda müdahale yapmak gerekiyor. Zamanýnda müdahale etmediðinizde sera içindeki ürün sýcaktan bunalýyor ve hepsini kaybetme riskiniz var." ifadelerini kullandý.

  • Kocaeli Gebze seralarý
  • Sebze üretimi
  • Ýstanbula sebze gönderimi