Konya'da 495 iþ yeri Selçuklu ve Osmanlý mimarisine göre yenilendi... Bakan Kurum: Konya Mevlana Meydaný'ný özüne kavuþturduk
ABONE OL

Konya'da 'Mevlana Türbe Önü Kentsel Yenileme Projesi' Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile Konya Büyükþehir Belediyesi iþ birliðiyle tamamlandý. Ýlk olarak Mevlana Türbesi, etrafýndaki çarpýk yapýlaþma ortadan kaldýrýldý. Proje kapsamýnda 24 bin 540 metrekareden oluþan Mevlana Çarþýsý'nda 133 iþ yeri, Altýn Çarþý'da ise 362 iþ yeri geleneksel Türk mimarisine uygun inþa edildi. Meydana iki katlý otopark kazandýrýldý. Konya'nýn tarihi kimliði ön plana çýkarýlýrken ziyaretçilerin rahat hareket edebileceði geniþ caddeler, oturup vakit geçirebilecekleri sosyal donatýlar inþa edildi.

Mevlana Çarþýsý ve Altýn Çarþý dönüþümüyle Konya'nýn, hem þehre deðer katan sembolik yapýlara hem de esnafýn güvenli hizmet verebileceði nezih iþ yerlerine kavuþmasý saðlandý.

"45 ÝLÝMÝZDE 80 MEYDANIMIZI ASLINA UYGUN YENÝLEDÝK"

Sosyal medya hesabýndan Konya Mevlana Meydaný'nýn yeni görüntülerini paylaþan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, "Meydanlar þehirlerin kimliðidir. 45 ilimizde 80 meydanýmýzý aslýna uygun yenileyip, þehirlerimizin siluetini güzelleþtirdik. Konya'da da Büyükþehir Belediyemiz ile el ele verdik, Mevlana Meydaný'ný özüne kavuþturduk. 495 iþ yerini Selçuklu ve Osmanlý mimarisine göre yenileyerek kentin tarihi dokusunu koruduk" dedi.

TARÝHÝ DOKUYA UYGUN YAPILAR ÝNÞA EDÝLDÝ

Projenin mimari yapýsýna dikkat çeken Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýl Müdürü Fatih Ayaz "Bu proje kapsamýnda hem Konya'ya hem ülkemize önemli bir mimari ve þehircilik uygulamasý projesi kazandýrýldý. Mevlana Türbesi'nin önündeki meydana çýkan ulaþým akslarý oluþturuldu. Buradaki asýl amaç tarihi dokuyu halkýmýzla birlikte koruyarak kullanmak" diye konuþtu.