Korkutan deprem uyarýsý: Avrupa Yakasý Haliç'ten Silivri'ye kadar çok ciddi tehdit altýnda
ABONE OL

Bilim Akademisi Kurucu üyesi Jeofizik uzmaný Prof.Dr. Naci Görür, Avcýlar'da düzenlenen 'Deprem ve Hazýrlýk' konulu panelde konuþtu. Görür, olasý Ýstanbul depreminde kýrýlmasý beklenen fayýn çok yakýnda olmasý nedeniyle, depremi konuþmak için Avcýlar'ýn seçilmesinin isabetli bir tercih olduðunu belirtti.

"AVCILAR VE ÇEVRESÝNÝN JEOLOJÝK YAPISI ÇÜRÜK MALZEMEDEN"

Prof.Dr. Görür, 1999 yýlýnda Gölcük ve Düzce'de yaþanan depremlerin, Ýstanbul'a 70-80 kilometre uzaklýkta olmasýna raðmen, Avcýlar'da can ve mal kaybýna yol açmasýnýn tesadüf olamayacaðýný ifade etti. Bu bölgenin jeolojik ve zemin yapýsýnýn deprem tehditlerini arttýracak düzeyde olduðunu belirten Prof. Dr. Görür, 8-9 kilometre uzaklýktaki fayýn 20 kilometre kuzey ve güneyini 'cehennemin içi' olarak tanýmladý. Görür "Avrupa yakasýnda Silivri'ye kadar olan tüm bölge, tehdit altýndadýr. Avcýlar ve Küçükçekmece, akarsu ve vadiler bakýmýndan zengindir. Bunlar depremin etkisini en fazla arttýran yerler. Avcýlar ve çevresi genç, killi, kalker kayalýklardan oluþan bir zemine sahip. Halkýn anlayacaðý dilden söylersem, çürük malzemeden oluþan jeolojik yapýsý var. Karada aktif faylar yok ancak, denizdeki hareket buradaki faylarý da etkileyebilir. 7.2 büyüklüðündeki bir deprem, Küçükçekmece'den Büyükçekmece'ye kadar olan bölgede heyelanlarý harekete geçirebilir. Bölge zemini su jeolojisi bakýmýndan zengin çökeleklerden oluþuyor. Bu olasý depremde basýncý arttýrýr" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, bir deprem dalgasýnýn hýzla geçip gitmesi halinde az zarar verdiðini ancak, çürük olarak nitelendirilebilecek zeminlerde depremin yarattýðý dalganýn ve yýkýcý etkisinin çok uzun ve büyük olduðunu vurguladý. Prof. Dr. Görür, 7 büyüklüðünde bir depremin, 1 milyon 800 bin ton patlayýcý etkisi yarattýðýný ifade etti. Zemin sývýlaþmasýnýn ayrý bir sorun olduðunu ifade eden Prof. Görür, Marmara Denizi'nde 7 büyüklüðündeki her depremden sonra, tsunami görüldüðünü kaydederek, "Avrupa yakasý Haliç'ten Silivri'ye kadar çok ciddi tehdit altýnda. Bütün bunlarýn yaný sýra, altyapýnýn ne kadar saðlam olduðu da önemli. Depremde su ve kanalizasyon, doðalgaz þebekeleri büyük zarar görecek, yangýnlar çýkacak. Sadece bina odaklý dönüþüm yapmak yetmiyor. Afet Bakanlýðý kurulmalý, ciddi bütçe ayrýlmalý, yetiþmiþ kadrolarla depreme dirençli yapýlar yaparak 10 yýlda büyük yol alýnabilir" diye ekledi.