Kozmik anlaþmayý FETÖ'cü imzalamýþ
ABONE OL
25 Þubat 2016’da Türkiye ile Ýngiltere arasýnda istihbarat güvenliði anlaþmasý imzalandý. Sözkonusu anlaþmanýn ayrýntýlarýnda iki ülke arasýnda yapýlacak istihbarat paylaþýmýnýn güvenliðinin nasýl saðlanacaðý yönünde maddeler de bulunuyor. Anlaþma maddelerinde, kritik bilgilerin paylaþýlma esaslarý ve koruma yöntemlerine yönelik ciddi tedbirler alýndýðý görülüyor. Ancak anlaþmayý Türkiye Cumhuriyeti adýna imzalayan kiþi dönemin Milli Savunma Bakanlýðý Müsteþar Yardýmcýsý Hava Pilot Tümgeneral Þaban Umut oldu. Umut, 15 Temmuz’da aktif rol alan FETÖ’cü hainlerden biriydi.
 
Soldan birinci: Kozmik metnin FETÖ ajaný Þaban Umut
 
ÝKÝNCÝ ÝMZA ÝNGÝLÝZ ELÇÝ’NÝN
 
Ýstihbarat güvenliðine yönelik yapýlan çok önemli anlaþmada imzasý olan Umut’un FETÖ’nün üst düzey casuslarýndan biri olmasý, hain örgütün devletin tüm kilit noktalarýna kadar nasýl sýzmayý baþardýðýnýn en açýk göstergelerinden biri. Bu anlaþmaya Ýngiltere adýna imza atan isim ise oldukça dikkat çekici. O isim Ýngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Peter Moore. Sözkonusu anlaþma 17 maddeden oluþuyor. Anlaþmanýn 5. ve devam maddelerinde, paylaþýlan gizlilik dereceli bilgilerin ifþa edilmeyeceði, üçüncü taraflara veya hükümet yetkililerine vermeyeceði vurgulanýyor.
ÜST DÜZEY GÜVENLÝK ÖNLEMÝ
 
Anlaþmaya göre gizlilik dereceli bilgiyi diðer ülkeden alan taraf, bilginin yazýlý olduðu asýl nüshayý sadece ulusal güvenlik tehdidinde belirli sayýda çoðatabilecek ve çoðaltýlan nüshalarý da týpký asýllarý gibi koruyacak. Bilginin yazýlý olduðu evrak da sadece güvenlik kleransý (yetkisi) olan kiþiler tarafýndan çevrilebilecek. Çok Gizli, Gizli veya Özel olarak sýnýflandýrýlmýþ bu bilgiler de sadece güvenlik yetkisi olan belirli kiþilerle paylaþýlacak ve bilgiler sadece ‘bilmesi gereken’ kiþilerce bilinecek.
 
ÝFÞAYA KARÞI BÝR DÝZÝ TEDBÝR
 
Gizli bilgiler, iki ülkenin ortak kabul ettiði kriptolu cihazlar dýþýnda elektronik olarak iletilmeyecek ancak acil durumlarda bilginin sahibi olan güvenlik kurumlarýnýn onayý ve kanuni düzenlemelerine uygun olarak kritptolu cihazlarýn mevcut olmamasý durumunda açýk metin olarak gönderilebilecek. Gizli istihbari bilgilerin kaybolmasý veya üçüncü taraflara ifþa olmasý þüphesi durumunda her ülke kendi kanunlarýna uygun tedbirleri alacak. Bu tip durumlarda bilgiyi alan taraf, gerekli olursa kaynak tarafýn da yardýmýyla bir soruþturma baþlatabilecek.
 
Sabiha’dan kaçamadý
 
Ýngiltere ile Türkiye arasýndaki anlaþmayla istihbarat paylaþýmýna konu olan gizli bilgilerin güvenliði garanti altýna alýnmaya çalýþýlmýþsa da, metne Türkiye adýna imza atan Þaban Umut’un tarihin en karanlýk casus þebekesi FETÖ þüphelilerinden biri çýkmasý, örgütün en hassas birimlere kadar sýzabildiðini yeniden önüne serdi. Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn yürüttüðü bir FETÖ soruþturmasýnda ifade veren Hava Yarbay Gürol Doðan, 1982 yýlýnda Hava Harp Okulu’na kayýt yaptýrdýðýný, 3. veya 4. sýnýfta FETÖ’nün sohbet toplantýsýna katýlan kiþilerden birinin de Þaban Umut olduðunu söyledi. Ýddiaya göre darbe baþarýlý olsaydý Umut, Ekonomi Bakanlýðý Müsteþarlýðý görevine getirilecekti. FETÖ’cü Umut, Türkiye genelinde darbe yargýlamasýný yapacak 8 generalden biri olarak tasarlanmýþtý ancak 16 Temmuz 2016 günü Sabiha Gökçen Havalimaný’ndan yurtdýþýna kaçmaya çalýþýrken yakalandý ve cezaevine konuldu. (Yeni Þafak)