Aksaz Deniz Üssü toplantý salonunda Seçkin Gözlemci Günü Brifingi'nde Kuzey Deniz saha Komutaný Tümamiral Ýbrahim Özdem Koçer, NATO Müttefik Deniz Komutanlýðý Kurmay Baþkaný Tümamiral Francesco Milazzo ile Aksaz Deniz Üs Komutaný Tuðamiral Ýbrahim Kurtuluþ Sevinç'in katýlýmýyla yerli ve yabancý gazetecilere tatbikatla ilgili bilgi verildi.
Marmaris Aksaz bölgesinde gerçekleþtirilen tatbikata, Türkiye ve Ýtalya Deniz Kuvvetleri envanterindeki deniz gücü unsurlarý ile Ýspanya, Yunanistan, ABD ve Kanada'dan da askeri personel katýlýyor.
Burada konuþan Deniz Albay Özgür Kenan Tansoy, tatbikatýn, NATO Müttefik Denizaltý Komutanlýðý tarafýndan planlandýðýný söyledi.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý ev sahipliðinde bu yýl 11'incisi düzenlenen tatbikatýn, Marmaris Aksaz bölgesinde 3 yýlda bir icra edilen denizaltýdan personel kurtarma tatbikatý olduðunun bilgisini veren Tansoy, tatbikat süresince üç farklý sahada dibe oturmuþ üç denizaltýya, kurtarma gemileri ile müdahalede bulunulacaðýný bildirdi.
Tansoy, "Tatbikatýn maksadý, NATO üyesi ülkelerin envanterlerinde bulunan kurtarma unsurlarýnýn birbirleri ile entegre bir þekilde kullanýlarak çok uluslu bir kurtarma operasyonu ile tanziri olarak kurtarýlmasý, kurtarma unsurlarýnýn konuþlu bulunduklarý ülkelerden hava ve deniz yolu ile kaza bölgesine en seri þekilde transfer edilebilmesi, NATO üyesi olmayan ülkeler ile denizaltýdan personel kurtarma alanýnda olasý bir ortak kurtarma faaliyetine yönelik iþ birliði ve birlikte çalýþýlabilirlik yöntemlerinin denenmesi ve geliþtirmesi." ifadelerini kullandý.
Denizaltý tahliye ve kurtarma harekatýnda ortaya çýkabilecek kitlesel yaralanma senaryolarýna uygun týbbi tedavi ve müdahale konusunda da eðitim verileceðini kaydeden Koçer, þu bilgileri verdi:
"Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýndan fýrkateyn, karargah gemisi olarak tank çýkarma gemisi, denizaltý kurtarma gemisi, kurtarma ve yedekleme gemisi, 2 tuzla sýnýfý karakol gemisi, mayýn avlama gemisi, 2 denizaltý, deniz karakol uçaðý, 2 helikopter, paraþütle arama kurtarma timi, denizaltý tahliye ve kurtarma yardým timi katýlýyor. Kara Kuvvetleri Komutanlýðýndan Couger ambulans helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlýðýndan nakliye uçaðý, Sahil Güvenlik Komutanlýðýndan 2 sahil güvenlik botu da yer alýyor. Tatbikatýn fiili safhasý 14 Eylül'de birlik ve gemilerin Aksaz'dan hareketleri ile baþlamýþtý. Tanziri olarak satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ bir denizaltýnýn aranmasý ve alarm durumuna geçilmesi faaliyetleri icra edilmiþtir. Tatbikat süresince, tanziri olarak satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ denizaltýya istinaden kurtarma faaliyetleri icra edilmektedir."
Bu kapsamda faaliyetlerin sürdüðünü dile getiren Koçer, "Satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ denizaltýndaki kazazede personelin paraþüt ekibiyle denizden toplanmasý ve ilk müdahalelerinin yapýlmasý, kazazedelerin triyaj, tedavi ve týbbi tahliyeleri için gerekli týbbi desteðin verilmesi, satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ denizaltý gemisine yaþamsal ihtiyaçlarýný karþýlamak maksadýyla acil yaþam destek paketlerinin ulaþtýrýlmasý, satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ denizaltý gemisinin atmosferik þartlarýnýn iyileþtirilmesi amacýyla hariçten havalandýrýlmasý, satha çýkma kabiliyetini yitirmiþ denizaltýda mahsur kalan personelin kurtarma çaný ile kurtarýlmasý faaliyetleri icra edilmektedir." dedi.
Tatbikatýn seçkin gözlemci gününde olduklarýný aktaran Koçer, NATO ve NATO üyesi olmayan ülkelerden personelin katýlýmýyla fiili olarak kurtarma eðitimleri verileceðini de ifade etti.