Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-Ýzmit etabý 19 Eylül'de açýlýyor
ABONE OL

Karaismailoðlu yazýlý açýklamasýnda, 400 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-Ýzmit kavþaklarý arasýndaki kesiminin açýlýþ töreninin ardýndan, Sevindikli Kavþaðý ile TEM Ýzmit-1 Kavþaðý arasýnýn saat 23.59'da araç trafiðine hizmet vereceðini belirtti.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile uluslararasý yol güzergahýndaki Ýstanbul'un trafik yükünü azaltmayý hedeflediklerine iþaret eden Karaismailoðlu, bugüne kadar 6 ayrý kesimin hizmete açýldýðýný anýmsattý.

Cumartesi günü Kurtköy-Akyazý arasýnda yer alan 43,3 kilometresi anayol, 14,1 kilometresi baðlantý yolu olmak üzere toplam 57,4 kilometre uzunluðundaki Gebze-Ýzmit Kavþaðý arasýndaki kesimi hizmete açacaklarýný belirten Karaismailoðlu, "Böylelikle Kuzey Marmara Otoyolu'nun trafiðe açýlan kesimi 321,2 kilometreye ulaþmýþ olacak. Vatandaþýmýzýn emniyetli ve konforlu seyahat edebilmesi bizim için en önemli kriter. Yolumuz þimdiden hayýrlý uðurlu olsun." ifadelerini kullandý.

- Yeni alternatif yol oluþturulmuþ olacak

Karaismailoðlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun, þehir içinde ve mevcut boðaz köprülerindeki trafik yoðunluðunu azaltarak, araçlarýn þehir içi trafiðine girmeden transit geçiþini saðlamasý için büyük öneme sahip olduðuna dikkati çekerek, projenin açýlan kesimleriyle Ýstanbul'un þehir içi trafiðinde þimdiden rahatlama saðlandýðýný vurguladý.

Gebze-Ýzmit Kavþaðý arasýnýn trafiðe açýlmasýyla, Ýstanbul ile Kocaeli arasýnda yüksek trafik hacmine maruz kalan mevcut TEM Otoyolu ve D-100 Karayoluna hýzlý, güvenli ve konforlu yeni ulaþým alternatifi oluþturulacaðýný ifade eden Karaismailoðlu, "Ýstanbul yönünden Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanarak gelen araçlar Çayýrköy mevkinde Ýzmit'e ve Ýzmit-Kandýra Devlet Yolu'na, mevcut TEM Otoyolu'nun Kandýra ve Doðu Ýzmit Kavþaklarý arasýnda TEM Ýstanbul-Ankara Otoyolu'na baðlanabilecek." deðerlendirmesinde bulundu.

- Proje 595 milyon lira tasarruf saðlayacak

Kuzey Marmara Otoyolu'nun, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü de kapsayan Kýnalý-Tekirdað-Çanakkale-Savaþtepe Otoyolu ve Ýstanbul-Ýzmir Otoyolu ile birleþerek Kuzey Marmara Bölgesi ile Güney Marmara Bölgesi'ni, Batý Anadolu Bölgesi'ndeki ulaþým sistemine entegre edeceðini belirten Karaismailoðlu, þunlarý kaydetti:

"Böylelikle Ýstanbul'dan yoðun sanayi ve endüstri alanlarýnýn bulunduðu Kocaeli ve Sakarya illerine ulaþým kolaylaþacak. Gebze-Ýzmit Kavþaðý kesimi, Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden Gebze-Ýzmit güzergahýnda kesintisiz trafik akýþýný saðlayarak Gebze-Ýzmit arasýnda zamandan 270 milyon lira, akaryakýttan 317 milyon lira, emisyonun daha az salýnýmýndan 8 milyon lira olmak üzere yýllýk 595 milyon lira tasarruf edilecek. Yatýrýmla Ýstanbul'dan Kocaeli'ye doðru trafik sýkýþýklýðýnýn da önüne geçmiþ olacaðýz."