AA muhabirine 28 Ocak Veri Koruma Günü'ne iliþkin açýklamalarda bulunan Bilir, kanundaki ifadeye göre "Kimliði belirli veya belirlenebilir gerçek kiþiye iliþkin her türlü bilgi"nin kiþisel veri olduðunu, bunun da kiþiyi tanýmlayan, kiþiyi iþaret eden ve kiþiye ulaþtýran bilgileri içerdiðini belirtti.
Kimlik, saðlýk, iletiþim, finans bilgileri, sosyal medya paylaþýmlarý ve buna benzer daha birçok bilginin kiþisel veri kapsamýnda ele alýnabileceðini anlatan Bilir, "Örneklerden de anlaþýlabileceði gibi kiþisel veriler, bize ait olan bilgiler, bizi biz yapan özelliklerdir. Kiþisel verilerin korunmasý aslýnda kiþinin bizzat kendisinin korunmasý anlamýna gelmektedir. Burada araç kiþisel verilerin korunmasý, amaç ise kiþinin kendisinin korunmasýdýr. Kiþinin mahremiyet hakkýnýn korunmasýdýr." ifadelerini kullandý.
Bilir, Avrupa Konseyi bünyesinde veri güvenliðine iliþkin 108 Sayýlý Sözleþme'nin 28 Ocak 1981'de imzaya açýldýðýný, Türkiye'nin bu sözleþmeyi imzalayan ilk ülkelerden biri olduðunu, sözleþmenin 17 Mart 2016'da kabul edilerek iç hukuka dahil edildiðini kaydetti.
Bilir, "Sözleþmenin kabul edilmesi, ülkemizin Avrupa Konseyi çerçevesinde oluþturulan ortak hukuk sistemine, kiþisel verilerin korunmasý alanýnda da dahil olmasýný saðlamýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.
Konuyla ilgili Türkiye'deki yasal düzenlemelere de deðinen Bilir, 2005'te yürürlüðe giren Türk Ceza Kanunu'nda kiþisel verilerin hukuka aykýrý olarak kaydedilmesi, yayýlmasý ve ele geçirilmesi gibi suçlarýn düzenlendiðini, asýl dönüm noktasýnýn ise 2010'da yapýlan Anayasa deðiþikliði olduðunu dile getirdi.
Kiþisel verilerin korunmasýný isteme hakkýnýn 2010'daki deðiþiklikle anayasal hak olarak tanýndýðýný ve güvence altýna alýndýðýný belirten Bilir, 7 Nisan 2016'da Kiþisel Verilerin Korunmasý Kanunu'yla Kiþisel Verileri Koruma Kurumu'nun kurulduðunu bildirdi.
Bu kanunun vatandaþlara, verileri üzerinde kontrol ve denetim hakký getirdiðini vurgulayan Bilir, þöyle devam etti:
"Bu kapsamda kiþiler, haklarýnda kiþisel veri iþlenip iþlenmediðini öðrenme, iþlenmiþse bilgi talep etme, verilerinin amacýna uygun kullanýlýp kullanýlmadýðýný öðrenme, aktarýldýðý kiþileri bilme, eksik veya yanlýþ veri iþlenmiþse düzeltilmesini isteme, verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme, verilerin analiz edilmesi suretiyle kendi aleyhinde ortaya çýkan sonuçlara itiraz etme ve kanuna aykýrý veri iþlenmesinden dolayý zarar görmüþse zararýn giderilmesini talep etme haklarýna sahiptir."
Kiþisel verilerin korunmasý konusunda tavsiyelerde bulunan Bilir, "Bazen küçük ihmaller, büyük ihlallere neden olabilir. Bazen de basit önlemlerle ihlallerin önüne geçilebilir." dedi.
Önlemlerden birinin "güçlü parola" olduðunu söyleyen Bilir, "Bunu oluþturmak bizim elimizde. En az 8 karakterli rakam, sembol, büyük ve küçük harften oluþan güçlü parolalar belirlemeliyiz. Akýllý cihazlarýmýzýn gizlilik ve güvenlik ayarlarýný düzenlemek yine bizim elimizde." görüþünü paylaþtý.
Diðer tedbirlerden de bahseden Bilir, þunlarý kaydetti:
"Kullanýcý kimliklerinin doðrulanmasý son derece önemlidir. Bilhassa çift faktörlü kimlik doðrulama, bu hususta ek bir güvenlik önlemidir. Çift faktörlü kimlik doðrulama özelliði, kötü niyetli kiþiler parolayý ele geçirmiþ olsa dahi, bu kiþilerin hesabý ele geçirmesini önlemeye yardýmcý olacak niteliktedir. Diðer yandan tanýdýðýmýz bir kiþiden gelse dahi, bir baðlantýyý týklamadan önce, bir dosyayý indirmeden önce bir kez daha düþünmeliyiz. Bu vesileyle son kamu spotumuzda verdiðimiz mesajý tekrarlamak istiyorum, kiþisel verilerin korunmasýnda bazen küçük bir farkýndalýk yeter."