Lootah: Türkiye-BAE arasýnda imzalanan anlaþmalarýn ardýndan yatýrýmlarýn büyümesini saðlamayý dört gözle bekliyoruz
ABONE OL

Forumda, BAE Ýstanbul Baþkonsolosluðu Konsolosu Saeed Saqer AlMheiri, Dubai Ticaret Odasý Baþkaný ve CEO'su Mohammad Ali Rashed Lootah, TOBB Baþkan Yardýmcýsý Ali Kapuz ve Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu konuþtu. Dubai Ticaret Odasý Baþkaný ve CEO'su Mohammad Ali Rashed Lootah iki ülke arasýndaki iþ birliðinin giderek arttýðýna dikkat çekerek, "Geçen yýl, BAE ve Türkiye arasýndaki ikili iliþkiler Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý'nýn imzalanmasýyla yeni zirvelere ulaþtý. Bu stratejik hamle, çok çeþitli mallardaki tarifeleri ortadan kaldýrdý veya azalttý ve ticarete yönelik gereksiz engelleri ortadan kaldýrdý. Geçen eylül ayýnda yürürlüðe girmesinden bu yana CEPA'nýn etkisi etkileyici oldu ve Türkiye ile Dubai arasýndaki petrol dýþý ticaret 2022 ile 2023 arasýnda iki katýndan fazla artarak 34,4 milyar ABD dolarý deðerine ulaþtý ve Türkiye'yi Dubai'nin üçüncü büyük ticaret ortaðý konumuna getirdi. Dubai'nin Türkiye ile büyüyen ekonomik baðlarý var ve geçen yýl BAE ile Türkiye arasýnda imzalanan Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý'nýn (CEPA) ardýndan ticaret ve yatýrýmlarýn büyümesini saðlamayý dört gözle bekliyoruz. Bu ticaret misyonu, ikili iþ baðlantýlarýnýn güçlendirilmesine ve Dubai ile Türkiye'den þirketler arasýndaki yatýrým ve ticari fýrsatlarýn kapsamýnýn geniþletilmesine katkýda bulunacaktýr" diye konuþtu.

Foruma, üst düzey yetkililer, yerel þirketler de dahil olmak üzere Dubai ve Türkiye'den birçok katýlýmcý katýldý. Dubai'den gelen yetkililer arasýnda elektronik, yiyecek ve içecek, boru hattý ürünleri, bilgi teknolojisi, havalimaný hizmetleri, tekstil, enerji ve mobilite çözümleri gibi çeþitli sektörlerde faaliyet gösteren 16 özel sektör þirketinin temsilcileri yer aldý.

"TÜRKÝYE VE BAE ÝLE ÝKÝLÝ TÝCARETÝN 25 MÝLYAR DOLAR SEVÝYESÝNÝ AÞACAÐINI DÜÞÜNÜYORUZ'

Ýþ birliðini güçlendirme, ikili ticareti ve yatýrýmlarý teþvik etme ve yapýcý ortaklýklar kurma hedefi doðrultusunda Dubai Ticaret Odasý, TOBB, Baðýmsýz Sanayiciler ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD), Türkiye Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO), Ankara Sanayi Odasý ve Ankara Ticaret Odasý ile Mutabakat Zaptý imzalandý. Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu konuþmasýnda, Duba, ile birçok sektörde geliþmeye devam eden yatýrým fýrsatlarýný vurgulayarak, üst düzey yetkililerin katýldýðý forumun bu iþ birliklerinin önünü açacaðýna dikkat çekti. TOBB Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ali Kopuz, "Türkiye'de halen 6 milyar dolar civarýnda olan Birleþik Arap Emirlikleri yatýrýmlarýnýn kýsa sürede çok daha yüksek rakamlara ulaþmasýný istiyoruz. Ayný þekilde Türk þirketlerinin Birleþik Arap Emirlikleri'ndeki 2 milyar dolar civarýnda olan yatýrýmlarýný da artýrmak istiyoruz. Öte yandan kapsamlý ekonomik ortaklýk anlaþmasý sayesinde kýsa bir süre içinde ikili ticaretin 25 milyar dolar seviyesini rahatça aþacaðýný düþünüyoruz" dedi.