Malatya'da 5,9 büyüklüðünde deprem! 187 kiþi etkilendi
ABONE OL

Malatya'nýn Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüðünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðýnýn (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nýn Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüðünde sarsýntý kaydedildi.

Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiði belirlendi.

Deprem çevre illerde de þiddetli þekilde hissedildi.

"AÐIR HASARLI BÝR BÝNANIN KONTROLLÜ YIKIMI OLDU"

Malatya Büyükþehir Belediye Baþkaný Sami Er, "Þu an kriz merkezindeyiz. Ekipler sahada, þu an olumsuz bir haber yok. Aðýr hasarlý bir binanýn kontrollü yýkýmý oldu." diye konuþtu.

Malatya Valisi Seddar Yavuz, "Saha çalýþmalarýmýz devam ediyor. Þu ana kadar kayda deðer ciddi bir olumsuzlukla karþýlaþmadýk. Dolayýsýyla panik olan vatandaþlarýmýz oldu. ama bunu dýþýnda þu ana kadar herhangi can kaybý ve yýkým söz konusu deðil. Kýrsal bölgelerde saha çalýþmalarýmýz aðýrlýklý olarak devam ediyor. Þehir merkezlerimizde þu ana kadar bir olumsuzluk tespitimiz yoktur." açýklamasýnda bulundu.

AFAD: ELAZIÐ'DA KISMÝ HASAR GÖREN BÝR BÝNADAKÝ 4 KÝÞÝ SAÐ OLARAK KURTARILMIÞTIR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD), Malatya'nýn Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüðündeki depremde Elazýð'da kýsmi hasar gören bir binadaki 4 kiþinin sað olarak kurtarýldýðýný, Malatya, Þanlýurfa ve Elazýð illerinde toplam 4 binada hasar meydana geldiðini açýkladý.

AFAD tarafýndan yapýlan açýklamada, "16 Ekim 2024 tarihinde saat 10.46'da Malatya ilimizin Kale ilçesinde 5.9 büyüklüðünde bir deprem meydana gelmiþtir. Malatya, Diyarbakýr, Þanlýurfa, Elazýð, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yaný sýra Emniyet Genel Müdürlüðü ve jandarma ekiplerinin saha tarama çalýþmalarý devam etmektedir. Deprem nedeniyle 112 Acil Çaðrý Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiþtir. Malatya, Þanlýurfa ve Elazýð illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiþtir. Elazýð ilinde kýsmi hasar gören bir binadaki 4 kiþi sað olarak kurtarýlmýþtýr. Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düþmesi meydana gelmiþtir" denildi.

3 BÝNADA KISMÝ ÇÖKME

Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüðündeki depreme iliþkin, "Malatya'da 1, Þanlýurfa'da 1, Elazýð'da 1 olmak üzere 3 binada kýsmi çökme meydana gelmiþtir. Herhangi bir can ve mal kaybý bulunmamaktadýr." bilgisini paylaþtý.

Yerlikaya, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüðündeki depremin ardýndan Malatya, Diyarbakýr, Þanlýurfa, Elazýð, Batman ve Tunceli'de AFAD ve ilgili kurumlarýn saha tarama çalýþmalarýný sürdürdüðünü belirtti.

Bakan Yerlikaya, þunlarý kaydetti:

"112 Acil Çaðrý Merkezimize 374 ihbar gelmiþtir. Bu ihbarlarýn 341'i bilgi, 33'ü de yardým amaçlý çaðrýdýr. Malatya'da 1, Þanlýurfa'da 1, Elazýð'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kýsmi çökme meydana gelmiþtir. Herhangi bir can ve mal kaybý bulunmamaktadýr. Depremden etkilenen vatandaþlarýmýza geçmiþ olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

VALÝ HATÝPOÐLU: 94 YARALIMIZ HASTANEYE ÝNTÝKAL ETTÝ

5,9 büyüklüðündeki deprem sonrasýnda açýklamalarda bulunan Elazýð Valisi Numan Hatipoðlu, "Þu anda hastaneye 94 civarýnda yaralý intikal etti. Ýlk tespitlere göre 2 aðýr hasarlý binamýz var. Bunlardan biri daha önce yýkým sýrasýnda hasar almýþ bir binaydý. Onun süreci devam ediyordu" dedi.

Malatya'nýn Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüðündeki deprem çevre illerde olduðu gibi Elazýð'da da þiddetli hissedildi. Deprem sonrasýnda Elazýð Valisi Numan Hatipoðlu, kent genelindeki durumla ilgili bilgi verdi.

Vali Numan Hatipoðlu, "Öncelikle hem Elazýð hem de Malatya baþta olmak üzere bölgede depremden etkilenmiþ olan tüm illerimize geçmiþ olsun. Saat 10.46'da yaþanan deprem sonrasýnda biz hemen belediye baþkanýmýz ve ilgili tüm kurumlarla birlik AFAD koordinasyon merkezinde bir araya geldik. Ekiplerimizin tamamýný sahaya çýkardýk. AFAD, UMKE, Çevre ve Þehircilik, özel idare ekiplerimi sahadaydý. Jandarmamýz ilçelerimiz ve köylerimizde temas halinde oldu. Þükürler olsun ki ilimizde yýkýlan ve enkaz altýnda kalan vatandaþýmýz olmadý. Sadece bir binamýzda çatlaklardan ve kapý oturma kýsmýndan mütevellit mahsur kalma konusu söz konusu olmuþtu. 4 vatandaþýmýzý ekiplerimiz müdahale ederek çýkardý. Deprem anýnda trafikte ve bulunduklarý mekanlarda panik halinden kaynaklý yaralanmalar oldu. Þu anda tedavileri devam ediyor. Biz de belediye baþkanýmýzla birlikte ziyaret ettik. Bahsettiðimiz Rüstempaþa Mahallemizdeki mekaný inceledik. Burada da AFAD ekiplerimiz incelemelerini yapacak. Þu anda ilk tespitlere göre 2 aðýr hasarlý binamýz var. Bunlardan biri daha önce yýkým sýrasýnda hasar almýþ bir binaydý. Onun süreci devam ediyordu. Bunun dýþýnda ekipleriniz þu an itibari ile alanda taramalarýna devam ediyor" þeklinde konuþtu.

"KAPALI YOLUMUZ YOK"

Vatandaþlarý uyaran Vali Hatipoðlu, "Daha önceki zamanlarda duyurularýmýz olmuþtu. Vatandaþlarýmýzýn özellikle gereksiz yere trafiði iþgal etmemeleri, hizmet araçlarýmýzýn ulaþýmý açýsýndan büyük bir önem taþýyor. Yine bu duyurumuzu tekrar ediyoruz. Gerekmedikçe trafikte bulunmamalarý bizim için önem taþýyor. Kale ilçemiz komþu olan ilçelerimiz baþta olmak üzere ilimizde çok büyük bir sorunumuz bulunmamaktadýr. Bazý köy yollarýmýzda taþ düþmesi ve heyelan þeklinde ihbar var. Ama kapalý yolumuz yok. Onlara da ekiplerimiz þu an itibariyle müdahale ediyor" diye konuþtu.

"94 KÝÞÝ YARALANDI"

Yaralanmalar hakkýnda bilgi veren Hatipoðlu, "Þu anda 94 civarýnda yaralý sayýsý intikal etti. Bunlardan büyük bir kýsmý merdivenlerden inerken veya panik halinde ya da deprem anýnda iþ yaparken gerçekleþen yaralanmalar. Bunlara ekiplerimiz müdahale etti. Hastaneye kendi gelen vatandaþlarýmýz var. Acil servislerimiz yoðun bir þekilde bu konuyla ilgili çalýþmaya devam ediyor. Yoðun bakýmda daha çok kalp ritminden dolayý rahatsýzlýðý olan birkaç vatandaþýmýz var. 2 vatandaþýmýz yoðun bakýmda ama onlar depremden dolayý deðil de ve daha çok panik ve kalp öyküsü olan vatandaþlarýmýzdýr" diye kaydetti.

"HAYATIN OLAÐAN AKIÞININ BÝRAN ÖNCE BAÞLAMASI ARZUSUNDAYIZ"

Okullarýn tatil edilmesi konusuna deðinen Hatipoðlu, "Bu akþam tekrar bir deðerlendirme yapacaðýz. Biz hayatýn olaðan akýþýnýn bir an önce baþlamasý arzusundayýz. Bu akþam bir deðerlendirme yapýp yarýnla ilgili duyurumuzu tekrar yaparýz. Þu an itibari ile 2023 depremiyle ilgili olarak tüm ekiplerimiz oldukça duyarlý ve üst safhada çalýþýyor. Bu anlamda bizden bir talepte bulunulmadý. Ekiplerimizi sahada tarama faaliyetlerinde kullanýyoruz" dedi.

AFAD: CAN VE MAL KAYBI BULUNMAMAKTADIR

AFAD, "Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen 5.9 büyüklüðündeki deprem sonrasý, an itibarýyla, can ve mal kaybý bulunmamaktadýr. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalýþmalarý devam etmektedir." açýklamasýnda bulundu.

"SAHA TARAMALAR BAÞLADI"

Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, "Malatya'nýn Kale ilçesinde 5.9 büyüklüðünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarýmýzýn tüm ekipleri saha taramalarýna baþladý. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili geliþmeleri yakýndan takip ediyoruz." açýklamasýnda bulundu.

OKULLAR TATÝL EDÝLDÝ

Depremin ardýndan Malatya, Elazýð, Batman, Þanlýurfa ve Adýyaman'da eðitime bir gün ara verildi.

ERZÝNCAN- TUNCELÝ

Deprem, Erzincan ve Tunceli'de de hissedildi. Sarsýntýyý hisseden vatandaþlar sokaða çýktý.

Erzincan Valisi Hamza Aydoðdu, "Ýlimizde þu an herhangi bir problem yok." dedi.

Tunceli Valisi Bülent Tekbýyýkoðlu da kent genelinde þu an için olumsuz bir durumun bulunmadýðýný bildirdi.

BAKAN KURUM: EKÝPLERÝMÝZ TEYAKKUZ HALÝNDE

Bakan Kurum, "Gelen ihbarlar deðerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalýþmalarýna devam etmektedir. Geliþmeleri takip ediyoruz." dedi.

SAÐLIK BAKANLIÐI: CAN KAYBI BÝLDÝRÝLMEDÝ

Saðlýk Bakanlýðý'nýn sosyal medya hesabýndan yapýlan açýklama, "Malatya'nýn Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen ve çevre iller tarafýndan da hissedilen 5.9 büyüklüðündeki depremde þu ana kadar can kaybý bildirilmemiþtir. UMKE ve 112 Acil Saðlýk ekiplerimiz saha taramalarýný sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaþlarýmýza geçmiþ olsun dileklerimizi sunuyoruz" denildi.

Öte yandan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Malatya merkezli depremin ardýndan Bakanlýk ekiplerinin depremin hissedildiði bölgelerde psikolojik destek çalýþmalarýna baþlamasý talimatý verdi.

BAKAN URALOÐLU, MALATYA'DAKÝ DEPREMDE ULAÞIM VE HABERLEÞMEYE DAÝR SORUN TESPÝT EDÝLMEDÝÐÝNÝ BÝLDÝRDÝ

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Malatya'da meydana gelen depremin ardýndan saha tarama çalýþmalarýnýn sürdüðünü belirterek, "Þu ana kadar ulaþým ve haberleþmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiþtir." bilgisini verdi.

Uraloðlu, Malatya'nýn Kale ilçesinde yaþanan 5,9 büyüklüðündeki depreme iliþkin sosyal medya hesabýndan paylaþýmda bulundu.

Depremin ardýndan ilgili kurumlarýn saha tarama çalýþmalarýnýn devam ettiðini anlatan Uraloðlu, "Þu ana kadar ulaþým ve haberleþmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiþtir. Depremden etkilenen tüm vatandaþlarýmýza geçmiþ olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun." ifadelerini kullandý.

MALATYA'DAKÝ 5,9 BÜYÜKLÜÐÜNDE DEPREMÝN ARDINDAN 30 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDÝ

Malatya'nýn Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüðünde depremin ardýndan 30 artçý sarsýntý meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðýnýn (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüðünde depremin ardýndan 30 artçý sarsýntý yaþandý.

Artçý sarsýntýlarýn 1,2 ila 3 büyüklüðü aralýðýnda meydana geldiði belirlendi.

'RÝSKLÝ YAPILARDAN UZAK DURUN' ÇAÐRISI

AFAD ekiplerinin saha tarama çalýþmalarý devam ederken, depremden etkilenen kentlerin vali ve belediye baþkanlarý, vatandaþlarý riskli yapýlardan uzak durmaya çaðýrdý. Daha önceki depremlerde hasar gören ve boþaltýlarak yýkýlmasý beklenen binalarýn son deprem ile birlikte risk oluþturduðuna dikkat çeken yetkililer, vatandaþlarý bu tip hasarlý yapýlarýn bulunduðu alanlara çok yaklaþmamaya özen göstermemeleri konusunda uyardý.

ADIYAMAN'DA DAÐDA TOZ BULUTU

Depremden en çok etkilenen kentler arasýnda yer alan Adýyaman'ýn Gerger ilçesinde daðda toz bulutu oluþtu, bölgedeki vatandaþlarda endiþeye yol açtý.

KALE'DE YIKILAN BÝNADA 1 KÝÞÝ YARALANDI

Depremin merkez üssü olan Kale ilçesinde bir bina yýkýldý, bir kiþi hafif yaralandý. Kale Belediye Baþkaný Ýhsan Özbay, depremin ardýndan tüm mahallelere ulaþtýklarýný ve ciddi bir hasar olmadýðýný belirterek, "Ýlçemizde her yere ulaþtýk ve bir binanýn yýkýldý 1 kiþinin de hafif yaralandýðý bilgisini aldýk. Deprem nedeniyle binalarda sýva çatlaklarý gibi hafif hasarlar dýþýnda olumsuz durum yok. Ekiplerimiz hala çalýþmalarýný sürdürüyor" dedi.

374 ÝHBAR GELDÝ

Ekipler sahada tarama çalýþmasý yaparken 112 Acil Çaðrý Merkezlerine 374 ihbar geldi. Depremden etkilenen illerden gelen ihbarlarýn ardýndan Malatya, Þanlýurfa ve Elazýð'da 4 binada hasar meydana geldiði bildirildi. Elazýð'daki kýsmý hasar gören binadaki 4 kiþi sað olarak kurtarýlýrken, Malatya'nýn Zaviye ile Þanlýurfa'nýn Þeyh Çoban mahallelerinde hasar gören 2 binanýn daha önceki depremlerden hasar gördüðü için boþaltýlan binalar olduðu anlaþýldý. Deprem nedeniyle Malatya'nýn Kale ve Pütürge ilçelerinde de daðlardaki kayalar yola düþtü. Herhangi bir olumsuzluða neden olmayan kayalar, trafikte de tehlike oluþturmamasý için ekipler tarafýndan yoldan kaldýrýldý.

ÝÇÝÞLERÝ BAKANI YERLÝKAYA, MALATYA'DAKÝ 5,9'LUK DEPREMLE ÝLGÝLÝ AÇIKLAMA YAPTI

Yerlikaya, 5,9 büyüklüðündeki depremin meydana geldiði Malatya'da, Afet Koordinasyon Merkezi'nde basýn toplantýsý düzenledi.

Merkez üssü Malatya'nýn Kale ilçesi olan depremden, Diyarbakýr, Þanlýurfa, Elazýð, Batman, Adýyaman, Kahramanmaraþ ve Tunceli illerinin etkilendiðini vurgulayan Yerlikaya, "Depremin olduðu ilk andan itibaren ilk önce Sayýn Cumhurbaþkanýmýza bilgiyi arz ettik ve hemen süratle valilerimizle irtibata geçtik." dedi.

Depremin hemen ardýndan ilgili tüm valiler, AFAD, jandarma, emniyet, büyükþehir, il, ilçe belediyeleri baþta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluþlarýyla koordinasyon halinde saha taramasý baþlattýklarýný aktaran Yerlikaya, ilk etapta gelen ihbarlar üzerine saha taramalarý yapýldýðýný, ardýndan diðer taramalarýn yürütüldüðünü anlattý.

Bakan Yerlikaya, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ekiplerinin de süratle faaliyete geçtiklerini belirterek, "Ýki genel müdür, üç daire baþkanýmýz Malatya ilinde, bir genel müdür ve iki daire baþkanýmýz da Elazýð ilinde görevlendirildi." bilgisini verdi. Diðer illerde de hasar tespit komisyonlarýnýn kurulduðunu söyleyen Yerlikaya, "Hem Malatya'da hem de Elazýð'da bugün bu an itibarýyla hasar tespitleriyle ilgili çalýþma süreçlerimiz baþlatýldý." diye konuþtu.

AFAD'dan 55 araç, 210 personel, jandarma ve emniyet teþkilatýndan 3 ÝHA ve 1 insanlý keþif uçaðýnýn çalýþmalarýna devam ettiðini aktaran Yerlikaya, þunlarý kaydetti:

"Ekiplerimiz anbean geliþmeleri takip ediyor. Þu ana kadar 112 çaðrý merkezimize, saat 15.00 itibarýyla 1112 ihbar geldi. Bu ihbarlarýn 963'ü bilgi, 149'u yardým amaçlýdýr. Malatya, Þanlýurfa ve Elazýð'da birer olmak üzere toplam üç binada kýsmi çökme meydana geldi. Þükürler olsun herhangi bir can kaybýmýz bulunmamaktadýr."

Saðlýk Bakanlýðýndan alýnan bilgiye göre toplam 187 kiþinin depremden etkilendiðini bildiren Yerlikaya, 43 kiþinin gözetim altýnda tutulduðunu, diðerlerinin ayaktan tedaviyle taburcu edildiklerini söyledi.

Ali Yerlikaya, Malatya, Þanlýurfa, Elazýð, Adýyaman ve Batman'da eðitime bir gün süreyle ara verildiðini aktardý.

Pütürge ve Kale ilçesinde kaya düþmesi meydana geldiðini, bu yollarýn karayollarýnca süratle temizlendiðini vurgulayan Yerlikaya, bölgede kapalý yol bulunmadýðýný ifade etti.

"Depremden etkilenen illerimizde enerji kesintisi yoktur. Altyapý hasar ve su kesintisi ihbarý yoktur" diyen Yerlikaya, bölgedeki hastanelerin binalarýnda da herhangi bir olumsuzluk bulunmadýðýný belirtti.

12 EÐÝTÝM MERKEZÝ VE SEMT KONAÐI SABAHA KADAR HÝZMET VERECEK

Malatya'nýn Kale ilçesi merkezli 5,9 büyüklüðündeki deprem nedeniyle kentteki 12 eðitim merkezi ve semt konaðý yarýn sabaha kadar açýk olacak.

Büyükþehir Belediyesinden yapýlan açýklamada, deprem felaketinin ardýndan belediyeye baðlý bazý eðitim merkezleri ve semt konaklarýnýn yarýn sabaha kadar açýk kalacaðý belirtildi.

Sýcak yiyecek ve içecek ikramýnýn yapýlacaðý eðitim merkezleri ve semt konaklarý þöyle:

Battalgazi Eðitim Merkezi, Çarmuzu-Kiltepe Semt Konaðý, Kernek Külliyesi, Melekbaba Semt Konaðý, Özalper Semt Konaðý, Salköprü Semt Konaðý, Þehit Ahmet Kocabay Eðitim Merkezi, Þehit Engin Tilbaç Eðitim Merkezi, Þehit Ramazan Sarýkaya Eðitim Merkezi, Tandoðan Eðitim Merkezi, Tecde Eðitim Merkezi, Yeþiltepe Semt Konaðý.