Malatya'da deprem sonrasý Afet Ýstiþare ve Koordinasyon Toplantýsý gerçekleþtirildi
ABONE OL

Valilikten yapýlan açýklamaya göre, Afet Koordinasyon Merkezi'nde kentte meydana gelen depremle ilgili alýnan ve alýnacak tedbirler ile hasar tespit çalýþmalarý ele alýndý.

Toplantýda konuþan Vali Yavuz, deprem gerçeði ve afetlerin bir kez daha kendini hatýrlattýðýný belirtti.

Aradan geçen süre içerisinde birçok insanýn deprem gerçeðini unutmuþ olabileceðini ve binalarý yýktýrmamak için çaba sarf ettiðini aktaran Yavuz, "Bunu da anlayýþla karþýlýyoruz, insanlarýn büyük emekleri var. Uzun süre biriktirdikleri emekle yaptýklarý binalarýn yýkýlmasý kolay kabul edilecek bir durum deðil, hepimiz bunu anlayýþla karþýlýyoruz. Ancak þunu ifade etmem gerekir ki þehrimizin depreme dirençli, afetlere dayanýklý hale gelmesi için bu tür afetler aslýnda bir fýrsattýr." ifadesini kullandý.

Vali Yavuz, göreve baþladýklarý günden bu yana þehrin yapýsýný deðiþtirmek adýna adýmlar attýklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Zaman zaman eleþtiri aldýk, zaman zaman da anlaþýlmakta güçlük çektik ancak bugünkü depremle gördük ki þahsen misafirlerimizle birlikte oturduðumuz odada bile binanýn sallandýðýný hissettik. Ýki katlý bir yapýdan bahsediyoruz, çok katlý bir bina bile deðil. Bu nedenle, durumun ciddiyetini takdirinize býrakýyorum. Ciddi bir sarsýntýyla karþý karþýya kaldýk. Kale ilçemize ve yakýn kýrsal mahallelere de taramalar devam ediyor. Kale ilçemizde memnuniyetle gördük ki yeni yapýlarda herhangi bir sorun yaþanmadý. Okullarýmýzda ise sadece sýva çatlaðý gibi küçük hasarlarýn olduðunu öðrendik. Bu durum bize yeniden yapýlan binalarýn güvenli olduðunu gösteriyor."

Toplantýda alýnan kararlar doðrultusunda, kentte yapýlan saha incelemelerinde 11 okulda hafif sýva çatlaklarý ve küçük yapýsal kusurlar tespit edildiði, önleyici tedbirler alýnmasý amacýyla kent genelindeki tüm resmi, özel ve yaygýn eðitim kurumlarýnda eðitim öðretime yarýn ara verildiði hatýrlatýldý.

Açýklamada, "Ekipler, sahadaki çalýþmalarýný yoðun bir þekilde sürdürmekte olup, vatandaþlarýn güvenliði için gerekli tüm önlemler hýzla alýnmýþtýr. Malatya genelinde yapýlan incelemelerde herhangi bir ciddi yapýsal hasarýn bulunmadýðý gözlemlenmiþ olup deprem sonrasýndaki duruma iliþkin detaylý veriler ve alýnacak önlemlerle ilgili istiþareler toplantýda ele alýnmýþtýr." ifadeleri yer aldý.