Malatya'da enkazlarýn yüzde 86'sý kaldýrýldý! Vali Yazýcý: Devletimiz 1 milyar 970 milyonluk ödeme yaptý
ABONE OL

Vali Yazýcý, kentte bir otelde düzenlediði basýn toplantýsýnda, Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat depremlerinde Malatya'da 1237 kiþinin hayatýný kaybettiðini, 6 bin 444 kiþinin de yaralandýðýný ifade etti.

Depremler sonrasýnda kentte 6 bin 643 binanýn yýkýldýðýný, 35 bin 907 binanýn da aðýr hasar aldýðýný aktaran Yazýcý, orta hasarlý bina sayýsýnýn 2 bin 525, yýkýmý tamamlanan bina sayýsýnýn ise 29 bini aþtýðýný söyledi.

Yazýcý, 2023 yýlýnda göreve baþladýðý günden itibaren þehirde yaþanan sorunlara deðinerek, "En büyük problem hayalet binalar vardý þehirde. Her manada korkunç. Fiziki ve psikolojik anlamda rahatsýz ediyor. Ýkincisi toz ve en büyük kaynaðý yýkým. Yýkým bir toz yaratýyorsa yerinde yapýlan ayrýþtýrmada 5 birim, 8 birim fazla toz yaratýyordu. Üçüncü ise hýrsýzlýk. Hemen hemen herkes bu üç baþlýðý en büyük problem olarak söylüyordu. Tabii baþka problem de vardý. Konteyner kentlerde altyapý ve baþka alanlarla ilgili sorunlar olduðunu tespit ettik." diye konuþtu.

Þehir neyi talep ediyor ve önemsiyorsa ona yönelik çözüm üretmeye çalýþtýklarýna iþaret eden Yazýcý, göreve geldiðinde yüzde 15,30 olan bina yýkým oranýnýn bugün itibarýyla yüzde 86'ya ulaþtýðýný bildirdi.

Yazýcý, deprem süresince 690 bin kiþiye yardým yapýldýðýný ifade ederek, "10 bin liralýk ödeme yaptýk, devletimiz 1 milyar 970 milyonluk ödeme yaptý. Taþýnma yardýmý olarak 1 milyar 272 milyon, kira yardýmý 4 milyar 505 milyon, vefat edenlere 101 milyon, yakýt desteði olarak da 41 milyon destekte bulunuldu. Biz sosyal bir devletiz ve bunun gereklerini yaptýk. Çocuk evlerinde devletin bakýmýnda, devletin gözetiminde kalan çocuklarýmýz ve yaþlýlarýmýzla ilgili gereði yapýldý." dedi.

Konteyner kentlerde 117 bin kiþinin kaldýðýna dikkati çeken Yazýcý, þunlarý kaydetti:

"Þehrin merkezi çarþý dediðimiz bölge çok maðdur olduðu ve adeta yok olduðu için doðal olarak ciddi sayýda esnafýmýz iþ yerlerinden oldu. 3 bin 158 konteyner iþ yeri kuruldu. Çarþý merkezine devam eden inþaatlardan dolayý yine yer deðiþiklikleri yapýlýyor. Yeni konteynerler kurulabiliyor. Depremin aðýr sonuçlarý oldu ama hayat devam ediyor. Asla ve katiyetle geride kalýp yaþamýn devam ettiðini unutarak hayata devam etmiyoruz. Bizler sorumluyuz ve yaþamýn devam ettiðinin bilincindeyiz. Bu sorumluluklarla güçlü devletimiz sizlerle. Malatya'da vatandaþlarýmýza konutlarýný üretiyor, ticarethaneler üretiyor altyapýlarýný yapýyor. Þehri yeniden ayaða kaldýrmak adýna sahada çok büyük iþler yapýlýyor."

TOKÝ tarafýndan 14 bin 636 konutun ihale edildiðini, bunun 5 bin 140'ýnýn hazýr olduðunu ve kura ile yeni sahiplerini bulacaðýný aktaran Vali Yazýcý, ihale edilen 7 bin 542 kýrsal konutun bir kýsmýnýn da mart ayý itibarýyla teslim edileceðini belirtti.

Yazýcý, 313 hektarlýk alanda 23 bin konut ve 11 bin ticarethane yapýlmasýnýn planlandýðýný ifade ederek, "Bu netleþti ama üzerinde yeniden deðiþiklik yapýlabiliyor. Þehrimiz çok kýsa sürede ayaða kalkmýþ olacak. Çarþý merkezini önemsiyoruz. Ýnanýyoruz ki çarþý merkezde binalar ve yapýlar yükselmeye baþladýðýnda bütün þehrin moralini olumlu anlamda etkileyecek. Ýnsanlar çarþýyý bitik ve bu þekilde gördüðünde kendi binasý yapýlmýþ olsa bile 'Malatya yok, nerede?' sorusunu soracaðý için inþallah çarþý merkezi 2 yýla kalmadan eðer hukuki problem çýkmazsa çok hýzlý bir þekilde devam edecek." deðerlendirmesini yaptý.

HIRSIZLIKLARDA FAÝLÝ BULMA ORANI YÜZDE 200 ARTTI

Deprem sonrasý yaþanan hýrsýzlýk sorununa da deðinen Yazýcý, þunlar kaydedildi:

"Özellikle polisimizi çok zora düþüren bence ve yakýþmayan olaylardan dolayý bir sýkýntý vardý. Bunu göreve geldikten sonra emniyette brifing alýrken tüm þube müdürlerine söyledim. Malatya polisi, Malatya Emniyeti, hýrsýzlýkla ilgili karnesini düzeltmeden asla baþarýlý olamazsýnýz. Güzel iþler yapmýþsýnýz ama hýrsýzlýðý halletmeden narkotikte, trafikte ve siber suçlarda yaptýðýnýzýn hiçbir anlamý yok. Sað olsun arkadaþlara teþekkür ediyorum ciddi manada bu alandaki ekip sayýsýný artýrdý müdürümüz. Hem araç hem de arkadaþlarýn sayýsý anlamýnda. Nisan ayýnda toplam hýrsýzlýk 282, mayýs ayýnda 236, ondan sonra yavaþ yavaþ azalýyor. Aralýkta 99, ocak sonunda da 73 hýrsýzlýk var. Burada bir diðer konu ki emniyet müdürümüze onu söylemiþtim. Faili belli deðildi. Failin belli olma oraný aðustos ayýndan önceki aylarda çok düþüktü. Faili bulmayla ilgili çok büyük geliþmeler oldu ve yüzde 200 artýrdýk. Faili bulamadýðýnýzda suç artar, yani yakalanmadýðýný düþündüðünde. Örneðin mayýs ayýnda 236 olayýn 149'unun faili bulunamamýþ, 87'si bulunmuþ. Aralýk ayýnda 99'un 64'ü bulunmuþ 35'i bulunamamýþ."

Yazýcý, depremler nedeniyle 100 caminin yýkýldýðýný, 66 caminin tadilatýnýn yapýldýðýný, yapým onarým ve tadilat çalýþmalarýnýn ise genellikle hayýrseverler tarafýndan gerçekleþtirildiðini vurguladý.

Yeni atanan öðretmenlerin maðdur olmamasý adýna 888 konteyner hazýrlandýðýný da aktaran Yazýcý, 674 öðretmenin konteyner hizmetinden yararlandýðýný ifade etti.

Yazýcý, atamasýnýn Malatya'ya yapýldýðýný öðrenince Allah'a þükrettiðini belirterek, "Ben buraya dua almaya geldim. Mayýs 2014'den bu yana valiyim. Burada müþkül durumda çok insan var ve ben onlarýn duasýna talibim, bu niyetle çalýþýyorum." ifadesini kullandý.