Marmara için korkutan deprem açýklamasý: Ýþin son evresine geldik
ABONE OL

Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Aðustos 1999 depremini deðerlendirdi. 1999 depreminin daha dikkatli olmamýz gerektiðini öðrettiðini söyleyen Görür, olasý Marmara depremi için zamanýn azaldýðýný söyledi. Ýstanbul'da beklenen olasý deprem hakkýnda konuþan Prof. Dr. Naci Görür, Ýstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüðünde bir depremin olacaðýný ve en çok Avrupa yakasýnýn kýyý kesimlerinin etkileneceðini söyledi. Görür, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nce yapýlan araþtýrma sonucunda 50 bin binanýn tahribat göreceðini açýkladý. Acilen depreme karþý hazýrlýklý olunmasý konusunda uyarýda bulundu.

'MÝNÝMUM 7.2, MAKSÝMUM 7.6 DEPREM BEKLENÝYOR'

Prof. Dr. Naci Görür, "1999 depremleri gerçekten yer bilimleri açýsýndan enteresan. 1999 depremlerinin geleceði önceden söylenilmiþti. 1967 Adapazarý depreminden sonra bilim insanlarý yaptýklarý araþtýrmalarda Kocaeli mýntýkasýnda 7'den büyük bir deprem olma olasýlýðýnýn fazlalaþtýðýný söylediler. Elbette bir þey yapýlmadý. 1999 depremi, 1997 senesinde uyarýldý. Bir gecede 20 binden fazla insan öldü. Ýstanbul'da yaptýðýmýz uyarý hala devam ediyor, uyardýðýmýz deprem hala gelmedi. Marmara'da beklenen depremin 1999 yýlýndan itibaren her an olmak kaydýyla 30 sene içerisinde olma olasýlýðýný yüzde 64 olduðu bilimsel olarak açýklandý. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasýlýk 2029'a kadar olduðuna göre biz iþin son evresine geldik. Yaptýðýmýz çalýþmalarda Marmara'nýn altýndaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay hattýnýn kýrýldýðý takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüðünde deprem üretir. Bu bayaðý büyük bir deprem demektir. Bu deprem olduðu takdirde Ýstanbul'un Marmara kýyýlarýna yakýn olan yerleri en az 9 þiddetinde, kýyýlardan uzaklaþtýkça da 8 þiddetinde depreme maruz kalýr" dedi.

'ÝSTANBUL'UN HIZLA DEPREME HAZIRLANMASI LAZIM'

Prof. Dr. Görür, beklenen deprem öncesinde acil olarak müdahale edilmesi gereken yerlerin özellikle Avrupa yakasýnda bulunan kýyý ilçeler olduðunu belirtti. Özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece bölgesine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, "Özellikle Avrupa yakasý Asya'ya göre, zemini göz önüne alýrsak daha fazla hasar görür. Avrupa yakasýnda Haliç'ten Marmara kýyýlarýndan Silivri'ye kadar, Avcýlar, Zeytinburnu, Tarihi Yarýmada'da dahil, Büyükçekmece, Küçükçekmece önemli hasar alýr. Anadolu yakasý göreceli olarak zemin açýsýndan biraz daha saðlam. Türk hükümetinin alel acele, eðer Ýstanbul'u konuþuyorsak, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi ile iþbirliði yaparak, halký da iþin içine alarak gerekli finans kaynaklarýný oluþturarak, baþka hiçbir ciddi projeye para sarf etmeyerek, sadece Ýstanbul'un hýzla depreme hazýrlanmasý lazým, aksi halde çok üzüleceðiz" diye konuþtu.

'320 BÝN ÝNSAN DOÐRUDAN DOÐRUYA ÖLÜMLE BURUN BURUNA...'

Prof. Dr. Görür, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi tarafýndan tahribat görecek binalarýn sayýsý ile ilgili yapýlan araþtýrmaya iliþkin, "Minimum 7.2 büyüklüðünde bir deprem olursa, can hasarý da büyük olabilir. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin yaptýðý araþtýrmalarda, Ýstanbul'da çok büyük tahribat görecek bina sayýsýnýn 50 bin civarýnda olduðunu söylediler. Bu çok aðýr hasar demektir. 50 bin binadan vazgeçelim, 10 bin binada sadece ölümlü vakanýn olduðunu düþünelim. Geriye kalan 40 bin binada hiç insanýn ölmediðini düþünelim. 10 bin bina için her binayý 4 katlý düþünelim, 40 bin kat eder. Her kata 2 daire koyarsak 80 bin daire yapar. Her daire 4 kiþi koyarsak 320 bin insan doðrudan doðruya ölümle burun buruna demektir. Bu kadar minimize ettiðimiz halde durum bu. Dolayýsýyla olabilecek can kaybýný siz hesaplayýn. Bu iþin þakasý yok" dedi.