Maþalyan'ýn 1915 olaylarý açýklamasýna Altun'dan destek: Biz birlikte Türkiye'yiz
ABONE OL

Maþalyan, AA'ya 1915 olaylarýna iliþkin yaptýðý açýklamaya, "Biz de öncüllerimiz olan rahmetli patriklerimiz gibi Türkler ve Ermeniler arasýnda barýþ, dostluk ve esenlik dileklerimizi sunmaya devam edeceðiz. Üstünden 106 yýl geçmiþ olaylarý, 1000 yýllýk ortak tarihin acý bir istisnasý olarak görüp iliþkilerin ortak komþuluk ve kazanç paydalarýnýn üstünde ivedilikle yeniden inþa edilmesini teþvik edeceðiz." diyerek baþladý.

Komþu devletler olarak Türkiye ve Ermenistan'ýn, yakýn coðrafi konumlarý ve bu konumun getirdiði tarihi tecrübeler göz önüne alýndýðýnda, birlikte yaþamayý kader edinmiþ durumda olduðunu dile getiren Maþalyan, "Ýnanýyoruz ki Tanrý'nýn iradesiyle Türk ve Ermeni iliþkilerinde kardeþlik ve sevgi ortamýný daha da güçlü bir þekilde selamlayacaðýz. Biz, her iki halkýn bu topraklara özgü ve geleneklerinde var olan komþuluk baðlarýnýn Türkiye ve Ermenistan resmi makamlarý arasýnda da canlanmasýný ümitle bekleyenlerden olmayý tercih ediyoruz." ifadelerini kullandý.

- "6 DEVLETLÝ BÝR BARIÞ HAVZASI OLUÞTURMA' PROJESÝ, BÖLGEDEKÝ HALKLARA 100 YILIN BARIÞINI GETÝREBÝLÝR"

Türkiye Ermenileri 85. Patriði Sahak Maþalyan, þunlarý söyledi:

"Sayýn Recep Tayyip Erdoðan, hem Baþbakan hem de Cumhurbaþkaný olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu vesileyle mesajlar yayýmlayan yegane devlet büyüðü oldu. Bu mesajlarda acýmýzý paylaþan bir ruh ve sürgün döneminde hayatlarýný kaybeden halkýmýz evlatlarýnýn anýsýna dair bir saygý göze çarpmaktadýr. Bize göre bu mesajlarý gelecekte bir yakýnlaþmaya zemin hazýrlayabilen olumlu adýmlar olarak deðerlendirmek yerinde olur. Keþke kendilerinin önerdiði ortak tarih komisyonu oluþturulabilseydi, en az 15 yýllýk bir yol alýnmýþ olurdu. Ermenistan ve Türkiye arasýnda anlaþma protokolleri keþke hayata geçirilebilse, sýnýrlar açýlabilseydi. O zaman Karabað çatýþmasýnýn çözümü de farklý bir mecraya taþýnabilirdi. Yine de geç kalýndýðýný düþünmüyoruz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn Kafkasya için önerdiði '6 devletli bir barýþ havzasý oluþturma' projesi, bu bölgedeki halklara 100 yýlýn barýþýný getirebilir."

Taraflarýn daha titiz bir dil kullanarak, ulusal onurlarý kýrýcý ifadelerden imtina etmelerinin, yapýcý diyaloglarýn kurulmasýný kolaylaþtýracaðýný vurgulayan Maþalyan, sözlerini þöyle tamamladý:

"Halkýmýzýn acýsýnýn ve ecdadýmýzýn kutsal anýsýnýn bazý ülkelerce gündelik politik amaçlara alet edildiðini görmek ise bizi üzmektedir. 10 yýllardýr bu konunun, parlamentolarýn gündemine taþýnmasýnýn yarattýðý gerginlikler, iki halkýn yakýnlaþmasýna hizmet etmemektedir, tersine hasmane duygularý kýþkýrtarak barýþmanýn gecikmesine yol açmaktadýr. Öncelikle dostluk ve samimiyet köprüleri kurulmalýdýr. Ancak böyle bir ortamda tarihi olaylarýn deðerlendirilmesi çok daha yapýcý ve tatminkar olacaktýr. Üçüncü taraf ülkelerin iþte bu yönde teþvik edici bir katký sunmasý arzulanmaktadýr. Büyük yýkýmlara yol açan savaþlar ve insan haklarýný tehdit eden kavgalar son bulsun; hiçbir ýrk, millet ve din farký gözetmeden tüm insanlýðýn geliþmesi ve bereketi için Tanrý'nýn sevgisi, merhameti ve inayeti sonsuza dek hüküm sürsün."

CUMHURBAÞKANLIÐI ÝLETÝÞÝM BAÞKANI ALTUN: BÝZ BÝRLÝKTE TÜRKÝYE'YÝZ

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Türkiye Ermenileri Patriði Sahak Maþalyan'ýn 1915 olaylarýna iliþkin yaptýðý açýklamayla ilgili bir mesaj paylaþtý.

Altun, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, þunlarý kaydetti:

"Türkiye Ermenileri Patriði Sayýn Sahak Maþalyan'a geçmiþte yaþanan acýlarýn gündelik politik amaçlara alet edilmemesi gerektiðini ifade ettiði için þükranlarýmý sunuyorum. Bu topraklarda barýþ ve huzur içinde kardeþçe yaþamaya devam edeceðiz. Biz birlikte Türkiye'yiz."