MEB'de ''Denklik Yönetmeliði''... Usul ve esaslar yönetmelikle belirlendi
ABONE OL

Resmi Gazete'de yayýmlanan yönetmeliðine göre, yurt içindeki vatandaþlar, kimlik kartý veya nüfus cüzdanýyla, yabancý ülke vatandaþlarý ise baþvuru kimlik belgesiyle denklik merkezlerine baþvuruda bulunacak. Yurt dýþýnda ise baþvurular eðitim müþavirliklerine/ataþeliklerine pasaport veya kimlik belgesiyle yapýlacak.

Denklik iþlemi, yurt içinde milletlerarasý ilköðretim ve ortaöðretim düzeyindeki özel öðretim kurumlarý ile yurt dýþýndaki ilköðretim ve ortaöðretim kurumlarýndan alýnan karne, transkript, öðrenim belgesi, sertifika, ayrýlma belgesi, süresi içinde sunulmuþ geçici mezuniyet belgesi ve diploma gibi belgelerin asýllarýyla gerçekleþtirilecek.

Söz konusu belgelerin asýllarýnýn zayi olmasý veya bulunmamasý halinde, yönetmelikte belirtilen ilgili makamlarca onaylanmýþ fotokopilerle de yapýlabilecek.

- BELGE ÝBRAZ EDEMEYENLERE SEVÝYE TESPÝT SINAVI YAPILACAK

Ders yýlý içinde öðrenim belgesi olmadan gelen öðrencinin, eðitim-öðretimden uzak kalmamasý için hangi ülke, okul ve sýnýfta okuduðuna dair velisinin yazýlý beyaný doðrultusunda geçici olarak okula devamý saðlanacak, veliden öðrencinin öðrenim belgelerini üç ay içinde getirmesi istenecek.

Savaþ, afet veya sýðýnma nedeniyle denklik talebinde bulunanlardan belgelerini ibraz edemeyenler, seviye tespit sýnavýna alýnacak ve sýnav sonucuna göre sýnýf seviyesine denklik iþlemi yapýlacak.

Denklik baþvurusunda bulunan öðrencinin, farklý okul türlerine ait ibraz ettiði belgelere göre baþarýlý olduðu ders sayýsý ve içeriði birlikte deðerlendirilecek. Deðerlendirmeler sonucunda öðrencinin, uygun ilköðretim ve ortaöðretim okullarýndan birine veya bir sýnýf, alan, bölüm ya da dala denklik iþlemi yapýlacak.

- DENKLÝK ÝÞLEMÝ ÝÇÝN ÝSTENECEK BELGELER

Denklik iþlemi için baþvuruda bulunanlar, e-Denklik sistemi üzerinden MEB Denklik Baþvuru Formu'nu dolduracak ve "kimlik kartý, nüfus cüzdaný, pasaport, eðitim gördüðü ülkeye ait giriþ-çýkýþ sayfalarý veya ülkede bulunduðuna dair belge, onaylý karne, ayrýlma belgesi, diploma, transkript" aslýný forma ekleyecek.

Denkliklerde ilköðretim ve ortaöðretim bir bütün halinde dikkate alýnacak. Türkiye'deki zorunlu öðrenime baþlama yaþý, ilgilinin öðrenime baþlama yaþý kabul edilerek sýnýfý sýnýfýna denklik yapýlacak. Ancak ilköðretimle ortaöðretimin toplam öðrenim süresi 12 yýldan az veya fazla olan ülkelerde öðrenim görenlerden lise son sýnýfa geçenler, liselerin son sýnýfýna geçenler gibi; lise son sýnýfta öðrenim görenler ise liselerin son sýnýfýnda öðrenim görenler gibi deðerlendirilecek.

- DENKLÝK ÝSTENMEYECEK ÖÐRENCÝLER

Türkiye Cumhuriyeti tarafýndan yurt dýþýnda açýlan okullar ile 17 Haziran 2016 tarihli ve 6721 sayýlý Türkiye Maarif Vakfý Kanunu'na göre yurt dýþýnda faaliyet gösteren okullardan ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý resmi ve özel okullardan gelen öðrenciler, denklik iþlemine tabi tutulmayacak.

Bu öðrenciler, tasdikname, diploma ve diðer öðrenim belgelerine göre ayný türdeki okullara kaydedilecek ve bu öðrencilerin dosyalarý okullarýndan istenecek. Ülkede merkezi sýnavla veya yetenek sýnavýyla öðrenci alan okullara kayýt-kabul ve nakil talebinde bulunmalarý halinde, haklarýnda söz konusu okullarýn ilgili mevzuat hükümlerine göre iþlem yapýlacak. Denkliðe tabi tutulmaksýzýn ülkedeki okullara kaydý yapýlan öðrencilerden, ilköðretim okullarýnda bir üst sýnýfa sorumlu olarak geçtiði belirtilenler sorumluluktan muaf olacak.

Öðrenim kademesinin tamamýný Türk programý ve haftalýk ders çizelgesi uygulayan Milletlerarasý Ýlköðretim ve Ortaöðretim Kurumlarýnda tamamlayan öðrenciler, denklik iþlemine tabi tutulmayacak.

- DENKLÝÐÝ YAPILMAYACAK BELGELER

Yurt dýþýnda terör örgütlerine mensubiyeti, irtibatý veya iltisaký konusunda tereddüde düþülen ilköðretim ve ortaöðretim kurumlarýnýn ara sýnýflarýnda öðrenim görülerek alýnan belgeler denklik iþlemlerinde deðerlendirilmeyecek ancak Talim ve Terbiye Kurulu Baþkanlýðý görüþü doðrultusunda seviye tespit sýnavý uygulanacak. Söz konusu öðretim kurumlarýndan alýnan lise mezuniyeti saðlayan diploma ve belgelere denklik iþlemi olmayacak.

5580 sayýlý Özel Öðretim Kurumlarý Kanunu kapsamý dýþýndaki özel okul veya kurumlardan alýnan belgeler ile öðrenimin bir kýsmý veya tamamý uzaktan öðretim yoluyla yapýlarak alýnmýþ belge ve diplomalara da denklik iþlemi yapýlmayacak.