''Mekke Yolu'' projesinin açýlýþý Esenboða Havalimaný'nda yapýldý
ABONE OL

Hacý adaylarýnýn Suudi Arabistan'a girebilmek için gerekli prosedürleri Esenboða Havalimaný'nda yapmasýný saðlayacak "Mekke Yolu" projesinin açýlýþ programýna Ankara Valisi Vasip Þahin, Diyanet Ýþleri Baþkan Yardýmcýsý Prof. Dr. Ýbrahim Hilmi Karslý, Suudi Arabistan Ýçiþleri Bakanlýðý Hac ve Umre Pasaport Ýþleri Genel Müdürü Mansour Alotaibi, Suudi Arabistan'ýn Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al-Nasr ve Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan katýldý.

Proje kapsamýnda hacý adaylarýnýn Suudi Arabistan'a gitmeden önce Esenboða Havalimaný'nda kendilerine ayrýlan özel alanda bütün iþlemlerini halledebilmesi saðlanýyor. Esenboða Havalimaný'nda kurulan sistem sayesinde hacý adaylarý, Suudi Arabistan'da havalimanlarýnda herhangi bir iþleme tabi tutulmadan otellerine gidebilecek.

Ankara Valisi Þahin, Suudi Arabistan'ýn Türk hacý adaylarýna sunduklarý için teþekkür ederek, Hac zamaný Suudi Arabistan'daki havalimanlarýnda tüm dünyadan Müslümanlarýn gelmesi nedeniyle ciddi bir yoðunluk olduðuna iþaret etti.

Þahin, insanlarýn havalimanlarýnda uzun süre beklediklerini belirterek "Hem orada bekleyenler hem de orada çalýþan görevliler için zorluk ve stres konusuydu. Burada bu hizmetin veriliyor olmasý, hem bizim hacýlarýmýz rahat edecek hem de sizin için havaalanýndaki yoðunluk azalmýþ olacak." dedi.

Vali Þahin, proje kapsamýnda çalýþan görevliler ile Büyükelçi Abu Al-Nasr'a çalýþmalarý ve koordinasyonu için teþekkür etti.

Alotaibi de Mekke Yolu sayesinde bir hac kafilesinin tüm iþlemlerinin 25 dakikada tamamlanabileceðini kaydederek proje kapsamýnda çalýþanlarýn hac döneminin sonuna kadar Ankara'da kalacaðýný ifade etti.

Gerekli tüm iþlemlerinin Esenboða Havalimaný'nda tamamlanacaðý aktaran Alotaibi, Türkiye'ye gelerek hacý adaylarýna bu hizmeti vermekten onur duyduklarýný ve iþbirliklerinden dolayý tüm Türk yetkililerine teþekkür ettiklerini söyledi.

Diyanet Ýþleri Baþkan Yardýmcýsý Karslý da proje dolayýsýyla Suudi Arabistan Ýçiþleri Bakanlýðý yetkililerine teþekkür ederek, bunun hacýlar için önemli bir kolaylýk olduðunu ifade etti.

Karslý, artýk Suudi Arabistan'daki havaalanlarýnda hacýlarýn iþlemler dolayýsýyla beklemeyeceklerini, bagajlarýn da Esenboða Havalimaný'ndan teslim alýnarak doðrudan Suudi Arabistan'da konaklanan otele götürüleceðini anlattý.

Suudi Arabistan Ýçiþleri Bakanlýðý, Hac Bakanlýðý ve Dýþiþleri Bakanlýðý yetkililerine ve Büyükelçi Abu Al-Nasr'a müteþekkir olduklarýný aktaran Karslý, "Hacýlarýmýzýn yaþ ortalamasý da bir dezavantaj oluþturuyor. Bu bakýmdan büyük bir kolaylýk olmuþtur. Artýk hacca gidenler buradan giriþi yapacaklar direkt konaklayacaklarý otele yerleþtirileceklerdir." ifadelerini kullandý.

Büyükelçi Abu Al-Nasr da bu projenin hacýlara yönelik büyük bir hizmet olduðunu belirterek, geçen yýl Ýstanbul'da baþlatýlan uygulamanýn Ankara'nýn dahil edilmesiyle geniþletildiðini söyledi.

Abu Al-Nasr, bütün gümrük, çanta ve pasaport iþlemlerinin hepsinin Esenboða Havalimaný'nda yapýlacaðýný ve bu sayede hacýlara kolaylýk saðlanacaðýný dile getirdi.

Bu giriþimin Türkiye'deki ikinci yýlý olduðuna iþaret eden Abu Al-Nasr, "Bu giriþim, yaþam sistemini dönüþtüren ve hacýlarýn konforu için çalýþan vizyon giriþimlerinden biridir. Bu giriþim sayesinde hacý, kalkýþ havalimanýndan pasaport damgalama, gümrük iþlemleri, týbbi prosedürler gibi tüm seyahat prosedürlerini tamamlayarak Suudi Arabistan'a bir iç hat uçuþu gibi varabiliyor. Hatta otele vardýðýnda bagajýný teslim alabiliyor. Bu, hacýlarýn konforu açýsýndan büyük bir sýçramadýr." diye konuþtu.

- MEKKE YOLU PROJESÝ

Suudi Arabistan'ýn 2018'de hacý adaylarýnýn kutsal topraklara yolculuðunu kolaylaþtýrmak amacýyla Malezya ve Endonezya'dan baþlattýðý "Mekke Yolu" projesi, sonraki yýllarda Pakistan, Fas ve Bangladeþ'te uygulanmaya baþlanmýþtý.

Proje, 30 Mayýs 2023'te Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Ali Erbaþ'ýn katýldýðý bir törenle Ýstanbul Havalimaný'nda da hayata geçirilmiþti.