Meslek lisesi mezunlarýna destek! Ýki bakanlýk arasýnda imzalar atýldý
ABONE OL

Gölbaþý Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nin Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan ve Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin katýldý.

Ýþbirliði protokolünü, Mesleki ve Teknik Eðitim Genel Müdürü Ali Karagöz ile Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürü Samet Güneþ imzaladý.

Törende konuþan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, her bakýmdan geliþmiþ, güçlü bir Türkiye için donanýmlý, eðitimli, çalýþan ve üreten gençlere ihtiyaç olduðunu belirtti.

Özellikle mesleki ve teknik eðitimi, el birliðiyle çok daha yüksek standartlara taþýmak gerektiðini söyleyen Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý olarak, Milli Eðitim Bakanlýðýmýzýn mesleki ve teknik eðitim alanýndaki deðerli çalýþmalarýna en iyi katkýyý sunmanýn gayreti içerisindeyiz. Hepinizin bildiði üzere, Nisan 2024 dönemi itibarýyla istihdam sayýmýzý 32,6 milyon kiþi ile rekor seviyeye çýkardýk. Yine ayný dönemde istihdam oranýný yüzde 49,5'e, iþ gücüne katýlým oranýný ise yüzde 54,2'ye yükselttik. Ýþsizlik oranýný ise son 10 yýlýn en düþük seviyesine, yüzde 8,5'e düþürdük. Son bir yýl içinde ÝÞKUR aracýlýðýyla 1,3 milyon vatandaþýmýzýn iþe yerleþmesine aracýlýk ettik."

Ýmzalanan iþbirliði sayesinde mesleki ve teknik eðitim alanýnda daha etkili, verimli ve saðlýklý uygulamalarýn geliþtirileceðine inandýklarýný aktaran Iþýkhan, bu kapsamda kurduklarý çalýþma komisyonu tarafýndan ilk etapta yedi meslek alaný belirlendiðini, bu alanlarda eþleþtirme çalýþmalarýnýn tamamlandýðýný bildirdi.

Eþleþtirmeleri esas alarak, meslek liselerini tamamlayan ve Ýþbaþý Eðitim Programýna katýlan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlýðý verdiklerini belirten Iþýkhan, þunlarý kaydetti:

"Meslek lisesi mezunlarýmýz, eðer mezun olduklarý alanda Ýþbaþý Eðitim Programýna katýlým saðlarlarsa, alacaklarý cep harçlýðýnýn günlük tutarý, 654 liradan, 850 liraya yükselmektedir. Bu uygulama, mezunlarýmýzýn kendi alanlarýnda iþ hayatýna katýlmalarý ve daha kolay iþ bulabilmeleri noktasýnda önemli bir destektir. Önümüzdeki dönemde de iþ arayan ve iþverenlerimizin yanlarýnda olacak, istihdamýn korunmasý ve arttýrýlmasý noktasýnda Bakanlýk olarak üzerimize düþeni yapmaya devam edeceðiz. Ýnþallah, Türkiye Yüzyýlý'ný, yüzyýla damgasýný vuracak gençlerimizle birlikte inþa edeceðiz. Buna yürekten inanýyorum."

- MESLEK VE TEKNÝK EÐÝTÝM POLÝTÝKA BELGESÝ YAYINLANACAK

Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin de hazýrlanan meslek ve teknik eðitim politika belgesinin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn imzasýyla bu hafta yayýnlanacaðýný söyledi.

Belgede, sahadan toplanan taleplere cevap verecek düzenlemelerin yer aldýðýný ifade eden Tekin, "Mottomuz, herkesin bir mesleði olmasý, herkesin bir mesleði olsun istiyoruz. Buradan hareketle de bütün ortaokullarýmýzda zanaat atölyeleri kurulmasýndan baþlayýp, mesleki ve teknik eðitimde sektör içi, sektöre entegre, pansiyonlu çýraklarýn kalabildiði okullara kadar bir dizi sahadan gelen talebi hayata geçirecek adým atmak istiyoruz." dedi.

Ýþbirliði protokolüyle atýlan adýmlarýn mevzunun bütün taraflarýyla ele alýndýðýný aktaran Yusuf Tekin, þöyle konuþtu:

"Çünkü bizim ana sýkýntýlarýmýzdan bir tanesi, mesleki ve teknik eðitim. Ortaöðretim kurumlarýmýzdan eðitim alan çocuklarýmýzýn iþ hayatýna girmesiyle ilgili bir problemimiz var. Dört yýl boyunca eðittiðimiz gençlerimiz, deðiþik sebeplerle iþ hayatýna girmeyi çok tercih etmiyorlar. Bu süreci kolaylaþtýrmak adýna, çocuklarýmýzýn mesleki eðitimini aldýklarý alanda sektörde istihdam edilmeleri adýna bir dizi adým atýyoruz."

Ýmza törenin ardýndan Iþýkhan ve Tekin, Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öðrencisi Azra Kaderoðlu'nun keman dinletisini dinledi ve hatýra fotoðrafý çektirdi.