Güvenlik Politikalarý Uzmaný Mete Yarar, Bursa Teknik Üniversitesi'nde "Savunma Sanayii'mizin Ortadoðu Coðrafyasýndaki Etklileri" konulu konferans verdi. Çok sayýda akademisyenin, sivil toplum kuruluþu temsilcisinin ve öðrencilerin katýldýðý programýn baþýnda milli muharip uçaðý Kaan'ýn tanýtým videosunun gösterime sunuldu.
Mete Yarar, savunma sanayiinin devletlerin ilgi ve etki alaný çerçevesinde deðerlendirilmesinin daha anlamlý olacaðýný belirterek devletler arasýnda diplomasinin önünün açýk olmasýnýn temel dayanak olduðunu, her ülkenin ilgi duyduðu bir ya da birkaç coðrafi alanýn bulunduðunu ifade etti. Bu alanlarýn sadece ilgi duyulan alan olarak kalmayýp etki alaný haline gelmesinin de devletlerin siyasal, ekonomik ve askeri güçleriyle doðrudan iliþkili olduðunun altýný çizerek devletlerin sahibi olduklarý savuma sanayisinin de etki alanlarýnýn sýnýrlarýný belirlediðini vurguladý. Özellikle kuvvet aktarmanýn, etkinin üretimi için önemli olduðunu belirten Yarar, dünyadaki tüm güvenlik politikalarýnýn ana unsurunun enerji olduðunu da sözlerine ekledi.
Yarar konuþmasýnýn devamýnda, Türkiye'nin, dünyanýn 17'inci büyük ekonomisi olduðunu aktardý. Türkiye'nin, Türk Silahlý Kuvvetleri ile dünyanýn ilk 8 ülkesi içerisinde bulunduðunu eðitim, genç nüfus ve diðer oranlara bakýldýðýnda ise Türkiye'nin dünyanýn ilk 10'unda yer aldýðýna bildiren Yarar, "Potansiyel anlamýnda Türkiye'nin liderliði buradan geliyor. Milli güç kavramlarý dikkate alýndýðýnda Türkiye ilk 8'de. Bu þu anlama geliyor Türkiye uluslararasý alanda bir sorununu çözebilme yeteneðine sahiptir. Eðer doðru dinamikleri harekete geçirebilirse ilk 5'e girmemesi için neden yok" dedi.
Savunma sanayiinin diplomasiye kullanabileceði enstrümanlarý sunduðunu belirterek konuþmasýna devam eden Yarar, dünya ile ilgili olarak çizdiði, 4 ila 5 yýlý kapsayan ve kýsa dönem olarak adlandýrdýðý bir perspektifi de katýlýmcýlar ile paylaþtý. Güvenlik politikalarý uzmaný Yarar, dünya genelinde süregelen ve ekonomiden sanata kadar her alanda görülen devletler arasýndaki savaþlarda, sýcak çatýþmalarýn artacaðý bir dönem yaþanacaðýný söyledi. Özellikle de ABD ve Çin arasýnda dünya liderliði üzerinden bir güç çatýþmasý yaþanacaðýný bildirdi. Bu çatýþmanýn sonucunda ise 2030 yýlýna kadar küresel liderlik deðiþiminin yaþanacaðýný da bir öngörü olarak sundu. Bu öngörüsünü de "Dünya üretimin merkezi Çin'e kaymýþtýr. Üreten her zaman dünya lideri olur" diyerek pekiþtirdi. Rusya - Ukrayna savaþýnýn küresel bir boyuta taþýndýðýna da deðinen Yarar; "Kuzey Kore 20.000 asker ile bölgededir. Çin, Belerus'a yerleþmiþtir. Ama Ukrayna ile savaþtýklarýný deðil, terör ile savaþtýklarýný bildirmekteler. Dünya savaþý çýktýðýnda bir tek üreten ülkeler ayakta kalýr. Bu nedenle savunma sanayisinin geliþmiþ olmasý önemlidir. Bir ülke olarak bir baþka ülkenin arkasýnda durabilecekseniz ve bunu diðer ülkelere gösterebilecekseniz, güç odaðý haline gelebilirsiniz. Türkiye, Libya'da, Karabað'da, Suriye'de bunlarý göstermiþtir. Çünkü söylediðinin arkasýnda duran bir ülke olarak Türkiye, bir güç odaðý olarak konumlanmýþtýr" dedi.
Savunma sanayiinin diplomasiye desteðine vurgu yapan Yarar; "Silah yenecek bir meta deðil, ama üzerinde yaþanacak bir vatan verir" diyerek konferansýný sona erdirdi.