Metin Feyzioðlu: Biz ailece CHP'den darbe yedik
ABONE OL
Barolar Birliði Baþkaný Metin Feyzioðlu, 24 TV'de yayýnlanan Arafta Sorular programýnda, Star yazarý Esra Elönü'nün sorularýný yanýtladý.

CHP'den ailecek darbe yediklerini belirterek bu süreci anlatan Feyzioðlu, Benim farklý þapkalarý ayný anda giymemi istediler. Ben ayný anda giymeyi reddettiðim için, hiçbir siyasi partinin söylemini tekrarlamadýðým için çok ciddi linç kampanyalarýna maruz býrakýldým.' ifadelerini kullandý.

Ýþte Arafta Sorular'da konuþulanlar...

Esra Elönü: Arafta mýsýnýz?

Metin Feyzioðlu: Arafta deðilim. Çünkü ne istediðimi ve ne yaptýðýmý biliyorum. Tereddütler içinde deðilim. Bir görevim var. Görevin tamamýný bilmeyebilirim ama bir görevim olduðunu biliyorum ve mücadele edip çalýþýyorum. Kendimi bilerek çalýþýyorum, arafta deðilim.

"Ne muhalifim, ne de yandaþým. Doðrudan yanayým."

Esra Elönü: Muhalif misiniz, yandaþ mý?

Metin Feyzioðlu: Ne muhalifim, ne de yandaþým. Doðrudan yanayým.

Doðrunun mutlak olmadýðýný bilirim. Ýnsanýn yetisi, yeteneði sýnýrlýdýr. Sýnýrsýz olsaydý, istiþareyede ihtyaç olmazdý meclisede ihtþyaç olmazdý...

Ben her þeyi kavrayamam ama bildiðim konuda doðru bildiðimi anlatýrým. Bu doðrum kimi zaman dinleyenin aklýndakine ters olur bana muhalif der, aklýndakiyle aynýdýr bizden der.

"Cumhurbaþkanýmýz ile tartýþmamýz keþke olmasaydý."

Esra Elönü: Adli yýl açýlýþýnda bir konuþma yaptýðýnýz sýrada, o zamanýn Baþbakaný, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzla aranýzda bir gerginlik olmuþtu. Unutmanýz mümkün deðildir, hatýrlýyorsunuzdur. O arayý nasýl düzelttiniz?

Metin Feyzioðlu: Cumhurbaþkanýmýz ile tartýþmamýz keþke olmasaydý.

Belki o konuþmaya girmeyebilirdim, daha kýsa tutabilirdim. Ama özü itibariyle doðru cümlelerin olduðu, sukunetle okunduðunda bunlarýn görülebileceði bir metindi.

...

"Ýktidar bana göre doðruyu yaptýðýnda desteklemek zorundayým. Doðru olaný yapmasý için düþüncemi sunmak zorundayým."

Esra Elönü: Siz aslýnda muhalif olmadýðýnýz için mi yoksa hükümetin Türkiye'nin menfaatleri adýna uzattýðý eli tuttuðunuz için mi linç yiyorsunuz?

Metin Feyzioðu: Ben Türkiye Barolar Birliði Baþkanýyým, Yargýnýn bir parçasýyým. Biz avukatlar yargýnýn ayrýlmaz bir parçasýyýz diyen birinin, onlarýn temsilcisinin siyasetin muhalif olmasýný beklemek büyük bir çeliþki. Çünkü Ýktidar ve iktidara muhalefet kaçýnýlmaz olarak bir siyasi çatýþmadýr. Ýktidar bana göre doðruyu yaptýðýnda desteklemek zorundayým. Doðru olaný yapmasý için düþüncemi sunmak zorundayým.

"Diyarbakýr anneleri bir görev üstlenmiþtir, onlarýn desteklenmesi gerekir. Biz gidip manevi desteðimizi sunduk."

Esra Elönü: Diyarbakýr annelerine destek olmak siyaset yapmak mýdýr?

Metin Feyzioðlu: Asla. Onlar acýlý ve onlar evlatlarý kandýrýlýð daða kaçýrýlmýþ insanlar. O annenin acýsýný anlamak lazým. Biz koþtuk gittik onlara, koþup gittiðimiz içinde bir grup tarafýndan linç yedik. Devlet ayrýdýr, hükümeti ayrýdýr. Bu bir devlet meselesidir. Terörle mücadelenin baþarýlý olmasý için kaynaðýnda kurutulmasý gerekir. O kaynaðýn kurutulmasý için anneleri burada bir görev üstlenmiþtir, onlara destek olmak gerekir. Biz gittik ve onlara manevi desteðimizi sunduk.

"HDP'nin, PKK'ya samimi olarak 'sen terör örgütüsün' diyebilmesi lazým."

Esra Elönü: HDP kapatýlmalý mý?

Metin Feyzioðlu: Siyah beyaz bir soru deðil bu, net cevaplanabilecek bir soru deðil bu. Zor bir soru. Ama hiç bir zor sorudanda kaçmadýðýmý göreceksiniz þimdi.

Öncelikle HDP'nin, PKK'ya samimi olarak 'sen terör örgütüsün' diyebilmesi lazým. Çünkü Anayasamýza göre de siyasi partiler demokratik hayatýn vazgeçilmesidir. Sebep; þiddet ve demokrasi yan yana olmaz terör ve demokrasi yan yana barýnmaz. Bu sebeple bir siyasi partinin terör örgütüne sen terör örgütüsün demesi lazýmdýr.

"Biz ailecek CHP'den darbe yedik."

Feyzioðlu, "Siz CHP üyesiydiniz, CHP'den bir darbe yediniz mi?" sorusuna ise þöyle yanýt verdi:

"Biz CHP'den ailecek yedik. CHP 1960'larda Ýsmet Paþa, Metin Toker, Bülent Ecevit tarafýndan yelpazenin soluna kaydýrýldýðýnda, rahmetli dedem 'CHP'nin merkezde kalmasý lazýmdýr. Milliyetçilik oku, en önemli okudur. Merkezde kalmasý halinde ana arteri tutmaya devam eder.' dediði için partiden ayrýlmak zorunda kalmýþtýr. Ondan sonra CHP yönetimleri dedemi hep karþýsýnda gördüler. Hiç affetmediler. Oysa doðru bir þey söylemiþti. Uzun süre ana akýmý kaybetme sebeplerinden biri budur. Belki de deðildir. Vatandaþ gözlemi olarak söyleyebilirim. Ama burada ailevi sebeple biraz taraflý olabilirim. Ben yetiþme tarzým itibariyle Cumhuriyetin kuruluþ felsefesinin çok doðru olduðunu, hak yolunda hizmet etme hevesimin, millete hizmet ederek tatmin olabileceðimi düþündüm. Bunun da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiði yol olduðuna inandým. Mustafa Kemal Atatürk'ün kendini tanýmladýðý þekilde Atatürkçüyüm. Cumhuriyetçiyim. Cumhuriyetin kuruluþ deðerlerinin, felsefesinin milli ve manevi deðerlerle çatýþma içinde olmadýðýný, onlarý taçlandýrdýðýný düþünüyorum. Yeter ki doðru anlaþýlsýn ve anlatýlabilsin. CHP Parti Meclisi'ne bir dönem katkým olacaðýný düþünerek girdim. CHP içerisinde gördüm ki; benden bulunduðum mevkii siyasi particilik faaliyetlerinde kullanýlmasý isteniyor. Ben bunu yapamam, bunu yaparsam þu anda 140 bin avukatý temsil ediyorum. Ortak paydamýz, siyasi partiler deðil bizim. Benim farklý þapkalarý ayný anda giymemi istediler. Ben ayný anda giymeyi reddettiðim için, hiçbir siyasi partinin söylemini tekrarlamadýðým için çok ciddi linç kampanyalarýna maruz býrakýldým."

"17-25 Aralýk'ta Sayýn Baþbakan'dan randevu alarak bunun bir darbe giriþimi olduðunu söyledim."

Esra Elönü: 15 Temmuz Darbesinden sonra, "Bunun çok büyük bir operasyon olduðunu anladým, kalkýþma olduðunu anladým." Diyorsunuz ama benimde aklýma þöyle bir soru geliyor. Sizin tabirinizle kendinizi ilk milli olarak güncelleme safhasý neden 17 – 25 Aralýktan sonra olmadý? Çünkü oda siyasi bir darbeydi. O Aralýkta neden olmadý?

Metin Feyzioðlu: Samimi bir cevap istiyor musunuz? Öncelikle az önce söylediðim tam olarak bu deðildir. Milli olarak kendi güncelleme ihtiyacý hissettim demedim. Ben gözümü açtýðým andan itibaren milliyim.

Türkiye'de farklý düþünen insanlarýn birbirini anlamadan birbirlerini hainlik ile suçlamasý çok yýpratýcý. Oysa çok farklý dünya görüþlerinden olduðunu düþündüðümüz ama bu millet için yüreði çarpan insanlarýmýz var. Þimdi biz unuttuðumuzu bir hatýrlatalým. Unuttuðumuzu düþünüyorum.

Tarihler ya 17 – 25 arasýndaydý veya da 25'i biraz geçmiþti. Ben Sayýn Baþbakan'ýn bir Cuma akþamý özel kaleminden randevu istedim ve ertesi gün saat 11.00'e bir randevu jet hýzýyla geldi. Ýstanbul'daki çalýþma ofisiydi. Orada Sayýn Baþbakan'a bir darbe giriþimidir dedim.

O tarihte pek çok kiþi kim kazanacak diye sütre gerisinde beklemekteydi. Benim umurumda deðil böyle bir çatýþma. Ben devletime yönelik bir hareket görüyorum.

Sayýn Ýlker Baþbuð, Zekeriya Öz'e savcý cübbesi giyen terörist tarafýndan tutuklamaya sevk edildiðinde bir açýk mektubum gazetelerde yayýnlandý.

Gönül isterdi ki ben bunu açýk mektupla deðil de randevu alýp elden anlatabilseydim. O yüzden ancak gazete vasýtasýyla sunabildim bu mektubu.

Bu açýk mektup þunu söylüyordu, "Zekeriya Öz denen bu þahsýn temsil ettiði yapý bir büyük büyük darbe giriþimi içindedir. Amaç Genelkurmay Baþkanýný tutuklamak deðildir ayný Anayasa Maddesinin güvencesinden yararlana Baþbakaný tutuklamaktýr ve yargýlamaktýr" diye yazan Türkiye Cumhuriyeti'nde ki ilk kiþi benim.

2 ay sonra Sayýn Hakan Fidan tutuklanmayan kalkýþýldý o zaman anlaþýldý ki aslýnda müdahale Ýlker Baþbuð'a deðil o tutuklamayý bir mýzrak ucu yapýp oradan anayasanýn ilgili

maddesini DGM eliyle delip Tayyip Erdoðan'ý içeri almaktý. Bunu il yazan benim ve bu gazetelerde çýktý. O zaman öyle bir kamplaþma var ki Metin Feyzioðlu buradan saldýrýya uðruyor.

"17-25 Aralýk'ta yolsuzluk iddiasý üzerinden yargý eli ile hükümeti devirme teþebbüsü diyen benim."

Metin Feyzioðlu; 17-25 Aralýk ile ilgili sözlerine þöyle devam etti.

"Dikkat buyurun bunu anlatmak zorundayým sonra 17 - 25 geldi. 17 – 25 'de devlet kitlendi. Korkunç bir þey oldu. Oturduk arkadaþlarla masanýn baþýna istiþare ediyoruz bu bir yolsuzluk soruþturmasý falan deðil ban ben yolsuzluk var mý yok mu ile ilgilenmiyorum o ayrý bir þey. Ýlgilenmiyorum darken bu masanýn konusu deðil. O burada tartýþýlýr. Fakat yolsuzluk iddiasý üzerinden yargý eli ile hükümeti devirme teþebbüsü diyen benim.

Baþbakan'dan gece randevu aldým ertesi gün 11'e davet etti bütün nezaketiyle ve dedim ki ben sizin yanýnýzda durmaya geldim ben milli bir insaným.

Bana "Ne öneriyorsun" dedi. ÖGM'leri kapatýn dedim Özel Görevli Mahkemeler... Þu anda içerde Türk Silahlý Kuvvetleri'nin milli unsurlarý Fethullah Gülen yapýsý ile mücadele ettikleri için yargý eli ile teslim alýnmýþ durumdalar onlarý salýn ki dedim millet kimin haklý kimin batýl olduðunu görsün. "Sana hak veriyorum, ne öneriyorsun" dedi. Ceza Kanunu'nu getirmiþtim yanýmda, Usul Kanunu'nu açtý, önerdiðim deðiþikliði sundum." 2 hafta içerisinde yapacaðým" dedi. Sayýn Baþbakaným dedim bunu aþaðý inince kameralara söyleyebilir miyim müsaadeniz var mý yoksa gizli mi konuþtuk dedim "söyle" dedi. Ýzin aldým, aþaðýya indim ve bunu anlattým.

Bugünde bana ve aileme saldýran kanallar bugün yöneticileri hapiste ya da kaçak olan kanallarýn tamamý beni linç etmeye baþladýlar. Feyzioðlu Baþbakana kurtarmak için bir el uzattý diye. Hayýr benim derdim devlet. Bu devlet yýkýlýrsa, bu devlet bu emperyal yapýnýn eline geçerse biz bunun altýndan kalkamayýz. Dolayýsýyla burada ciddi bir hatýrlatma yapmýþ olduk."