MGK'dan yapay zeka adýmý... Türkiye için ''devrim'' niteliðinde
ABONE OL

Küçükþabanoðlu, MGK'de yapay zekanýn ele alýnmasý ve basýn açýklamasýnda bu konuya yer verilmesine iliþkin AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Bu geliþmenin, Türkiye'nin yapay zekayý ana gündemine almasý anlamýna geldiðini vurgulayan Küçükþabanoðlu, bunu "Çok önemli bir adým" olarak niteledi.

Yapay zeka konusunun MGK kararlarýna girmesini çok önemsediðini dile getiren Küçükþabanoðlu, þöyle devam etti:

"Dünya artýk yepyeni bir sayfaya geçiyor. Bu sayfanýn da itici gücü yapay zeka. Bu sayfada milli güvenliðimiz, ekonomimiz için yapay zeka olmazsa olmaz teknolojilerden bir tanesi. MGK'nin bildirgesinin özellikle son cümlesinde yapay zeka çalýþmalarýnýn ilmi, askeri, iktisadi ve toplumsal neticelerine hazýrlýklý olunmasý ve bu alanda Türkiye'nin ileri kabiliyetler geliþtirmesinin önem ve önceliðine iþaret edilmesi çok önemli.

MGK denildiði zaman askeri kanat diye düþünülse de MGK'nin olayý çok yönlü deðerlendirerek iþin iktisadi ve toplumsal tarafýna da deðinmesi devletimizin, MGK'nin bu iþe bir bütün olarak baktýðýnýn göstergesi. O yüzden bu bizi çok daha sevindiriyor. Niye MGK bu kadar kapsamlý deðerlendirmiþtir? Nasýl enerjinin, saðlýðýn, dýþ politikanýn, iklimin, medyanýn politikasý varsa artýk günümüzde tüm alanlarýn yapay zekayla ilgili politikalarý belirlenmeli ve sýký þekilde uygulanmalýdýr. Yapay zeka sadece birkaç konuyu deðil, her konuyu derinden etkilediði için MGK de buna bütünsel açýdan bakmýþ ve iþin sadece askeri tarafýyla deðil her boyutuyla açýklamasýný yapmýþtýr. O yüzden bu karar devrim niteliðindedir, çok önemlidir ve açýkçasý artýk bu kararla beraber Türkiye'nin ana gündemine yapay zekayý aldýðýný rahatlýkla söyleyebiliriz."

- "YAPAY ZEKA ÇALIÞMALARI TÜRKÝYE ÝÇÝN LÜKS DEÐÝL STRATEJÝK GEREKSÝNÝM"

Küçükþabanoðlu, MGK'nin yapay zekaya iliþkin tespit ve deðerlendirmelerinin Türkiye'nin Yapay Zeka Strateji Belgesi'ne de yepyeni bir boyut kazandýrdýðýný söyledi.

Bu belgeyle 2025 yýlýna kadar bir hedef konulduðuna iþaret eden Küçükþabanoðlu, þunlarý kaydetti:

"MGK'nin da yapay zekayý gündeme almasýyla beraber bu strateji yepyeni bir boyut kazandý. Bu kararla beraber Türkiye'nin yeni bir hedef belirlemesi gerekiyor. Çünkü 2025 yýlýna geldik. Türkiye'nin yapay zekayla ilgili artýk daha uzun vadeli, istikrarlý, köklü hedefler belirlemesi lazým. Yapay Zeka Strateji Belgemizin de güncellenmesi gerektiðinin bir iþareti MGK'nin bildirgesi. Özellikle Türkiye'nin iþin askeri, iktisadi ve toplumsal neticelerine hazýrlýklý olmasýnýn ve bu alanda ileri kabiliyetler geliþtirmesinin önem ve önceliðine iþaret edilmiþtir.

Ýleri kabiliyetler insanlarýn yetkinliðidir. Yetkinlikleri arttýrmak için önce eðitimden baþlamalýsýnýz. Yani yapay zeka liselerinin, üniversitelerinin açýlmasý lazým. Özellikle de 0-21 yaþ arasý Türkiye'de 27 milyonluk bir kitleye sahibiz. Bu kitlenin yapay zekaya ilgisini bilgiye çevirebilirsek Türkiye bu alanda lokomotif olur. O yüzden yetkinlik vurgulamasý da bizi çok mutlu etti."

Ýþin ekonomik tarafýna vurgu yapýlmasýnýn da önemli olduðuna deðinen Küçükþabanoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yapay zeka 2030'a kadar yaklaþýk 16 trilyon dolar ekonomik hacim yaratacak. Yapay zeka, ekonomik kalkýnmanýn itici gücü olacak. Türkiye'nin ilk 10 ekonomiye girme hedefi var. Yapay zekadan bu pastadaki payýmýzý almazsak nasýl ilk 10 ekonomiye gireceðiz?

Ayný zamanda toplumsal açýdan vurgu yapýlmýþ. Toplumsal açýdan da en önemli konu istihdamdýr. Yapay zeka tüm dünyada yakýn zamanda yaklaþýk 85 milyon istihdam kaybýna yol açacak ama 97 milyon da yeni istihdam yaratacak. Yapay zeka artýk geleceðin deðil bugünün teknolojisi. Türkiye gibi 100 yýlýný devirmiþ iddialý bir ülke için yapay zekayý gündeme almak artýk bir lüks deðil bir stratejik gereksinimdir. MGK'nin gündeme almasýyla beraber Türkiye'de yapay zeka artýk mizah ya da magazin konusu olmaktan çýktý. Türkiye, MGK kararlarýyla beraber yapay zekaya artýk stratejik gereksinim olarak bakmaya baþladý. O yüzden çok kýymetli."

- "TÜRKÝYE MENÜDE DEÐÝL, MASADA OLMALI"

"Türkiye; Yapay Zeka Ligi'nde, Devler Ligi'nde, sadece dönüþüme ayak uyduran deðil, bizzat dönüþüme yön veren konumda olmalýdýr." diyen Küçükþabanoðlu, "Yapay zeka çalýþmalarýnda Türkiye tabiri caizse menüde deðil, masada oturup söz sahibi olacak konumdadýr. Türkiye artýk geleceðe geç kalmamalý, emin adýmlarla koþmalý. O yüzden kýymetli Kurulumuzun bu kadar önemli bildirgede yapay zekaya yer vermesi Türkiye'nin bu konuda artýk geride kalmadýðýný, Devler Ligi'ne önemli bir aday olduðunu gösteriyor." ifadelerini kullandý.

Zafer Küçükþabanoðlu, Türkiye'nin, Oxford Insight'ýn her yýl açýkladýðý Yapay Zeka Endeksi'nde 2023 yýlýnda 47. sýrada yer aldýðýna iþaret ederek, 2025 hedefinin ise ilk 20 olarak belirlendiðini belirtti.

Bu hedeflere yenilerinin eklenmesin önemine iþaret eden Küçükþabanoðlu, bunlara ulaþýrken de Türkiye'nin tüm kurumlarýyla birlikte hareket etmesi gerektiðini vurguladý.

Türkiye'nin yapay zekada koordinasyonu saðlayacak yeni adýmlara ihtiyacý olduðunu dile getiren Küçükþabanoðlu, "Kurumlarýn ayrý ayrý yürüttüðü tüm çalýþmalarý koordine edecek, devlet politikasý haline getirecek, icraya koyacak yeni kurumlarýn açýlmasý ya da var olan kurumlarýmýzýn güncellenmesi lazým." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN YAPAY ZEKADAKÝ EN BÜYÜK GÜCÜ..."

Yapay zekanýn çok dinamik, her geçen gün geliþen bir kavram olduðuna iþaret eden Küçükþabanoðlu, kurumlarýn da buna ayak uydurmasý gerektiðini söyledi.

Özellikle eðitim sistemini yapay zekaya entegre etmesinin önemine deðinen Küçükþabanoðlu, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin yapay zekadaki en büyük kozu yapay zekaya heyecan ve merakýyla birlikte 0-21 yaþ arasý 27 milyonluk kitlesidir. Bu sayý 143 ülkenin bireysel nüfusundan daha fazladýr. Eðitim sistemimizi yapay zekayla güncellersek, ilgiyi bilgiye çevirebilirsek Türkiye yapay zekada ilk 20'ye girebilir. Bunun için kurumlarýmýzýn kendini güncellemesi lazým. Tüm kurumlarýn koordinasyonunu saðlayacak bir çatý kuruluþa da ihtiyaç var."

MGK'nin fýrsatlar yanýnda tehditlere de dikkat çektiðini paylaþan Zafer Küçükþabanoðlu, sözlerini þöyle tamamladý:

"Evet, yapay zekanýn faydalarý kadar riskleri de var. Ýnsanoðlu bilmediðinin düþmanýdýr. Bilmediðiniz kavramdan uzaklaþýrsýnýz. O yüzden topyekun Türkiye'de 85 milyonun gündemine yapay zekayý almak lazým. Ýnsanlara yapay zekayý öðretmek lazým. Bu hukukçuyu da doktoru da medya mensubunu da etkiliyor. O yüzden herkesi dönüþtüren bir kavram olduðunu unutmamak lazým. MGK'nin sadece askeri kanattan deðil yapay zekanýn herkesi etkileyeceðini bildiði için bütünsel bakmasý bizi çok mutlu etti. Artýk yapay zeka çaðýndayýz. Türkiye'nin yapay zeka çaðýnda geç kalmamasý için ana gündemine yapay zekayý almasý gerekiyordu. MGK'nin da bildirgesinde yapay zekaya yer vermesi artýk Türkiye'nin bu konuyu ana gündemine aldýðýnýn en büyük adýmý ve iþareti olmuþtur."