Milas'ın köylerinin yarısında görülen 'mavidil' hastalığının ardından mücadele çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar hakkında bugün Milas Halk Eğitimi Merkezi Salonu'nda köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Hastalık hakkında bilgi aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Arslan, hastalık belirtilerine Selimiye beldesinde, Çallı ve Korucuk köylerinde rastladıklarını belirtti. Arslan, "Üç farklı nokta olduğu için 20 kilometre çapında bir alanı karantina altına almak zorunda kaldık. Bu da 56 köyümüzü kapsıyor. Karantina altına alınan 56 köyde bulunan hayvanların hastalık görülmeyen köylere sevk edilmesine izin vermiyoruz. Ancak kendi aralarında hayvan satışı yapabiliyorlar. Bayramdan sonra bu karantina kalkacak. aşılamalarımız da devam ediyor" dedi. Milas'ta hastalığın ilk kez görüldüğünü ifade eden Arslan, karantina altında olmayan köylerin hayvan pazarına hayvanlarını getirip satabileceklerini, yurttaşlarında rahatlıkla bu pazardan kurbanlıklarını alabileceklerini söyledi.
İlçe Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Gürdal Dalkılıç, 'mavidil' hastalığını, halk arasında tatarcık olarak bilinen sineklerin hasta hayvandan sağlam hayvana bulaştırdığını belirtti. Dalkılıç, "Hasta boğaların spermalarıyla da virüs sağlıklı ineklere bulaşabilmektedir. Sığırlar belirgin bir hastalık belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarında taşırlar ve hastalığın koyunlara bulaşmasında önemli rol oynarlar. Hastalık etken sokucu sineklerin olmadığı zamanlarda dahi sığır kanında 14 hafta aktif olarak kalabilmekte ve hastalık yapma gücünü taşımaktadır. Hastalığın insanlara bulaşma riski yoktur" dedi.
Koyun ve kuzuların hastalığa karşı daha zayıf olduğunu dile getiren Dalkılıç, "Bu hayvanlarda yüksek ateş, sindirim ve solunum mukozasında yangı, dil ve dudakta ödemler, hastalığın en önemli ve adını verdiği dilde mavileşme - morarma, önce sulu daha sonra irinli burun akıntısı, ağızda ve burun girişinde kabuklu yaralar, bunun sonucu solunum güçlüğü ve yem alımının durması, tırnak aralarındaki yaralara bağlı topallık, dalakta büyüme, deride kırmızılıklar, yapağıda kırılma ve dökülme, zayıflama, dölveriminde düşme, gelişme geriliği, genç hayvanlarda ishal ve belirtilerin görülmeye başlamasından 8-10 gün içerisinde ölüm" diye konuştu. Dalkılıç, hastalıkla mücadelede karantina, hasta hayvanların ve sokucu sineklerin imhası ile aşılama yöntemlerinin kullanıldığını söyledi.