Arslan, ASELSAN tarafýndan düzenlenen "5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansý"nýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, 4,5G'den 5G'ye gidiþ çalýþmalarýný çok önemsediklerini dile getirerek bu önem çerçevesinde nerede, ne tür çalýþma yapýlýrsa yapýlsýn katký vermeye ve birlikte yol almaya hazýr olduklarýný söyledi.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Baþbakan Binali Yýldýrým'ýn sektöre verdikleri önem, hassasiyet ve destekleri dolayýsýyla müteþekkir olduklarýný belirten Arslan, teknolojinin hýzla geliþtiðini, Türkiye'nin de teknolojiyi takip eden deðil, yenilenen teknolojiyi geliþtiren, dünyayla birlikte bu sektörde büyümek isteyen ülke olduðunu söyledi.
Arslan, "Sektörümüz bu konuda ciddi mesafe almak için 5G ve ötesiyle ilgili paydaþlarla bu iþe kafa yoruyor. Sektör taraflarýný bir araya getiriyor." deðerlendirmesinde bulundu.
"51 milyon 600 bin 4,5G abonesi var"
Elektronik haberleþme sektöründe 2G ve 3G þebekelerinin hýz, kapasite ve akýllý cihazlarýn piyasada yaygýnlaþmasýyla yetersiz kaldýðýna iþaret eden Arslan, bunun sonucunda 4G konuþulurken Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yol göstericiliðiyle 4,5G'ye geçildiðini anýmsattý.
Arslan, 4,5G'ye vatandaþýn ilgi ve alakasýnýn üst seviyede olduðunu ifade ederek, þöyle konuþtu: "Bugün 75 milyon abonemiz var. Bunun 4 milyon 400 bini 2G, 19 milyonu 3G, 51 milyon 600 bini de 4,5G abonesi. Ancak 4,5G ile ilgili daha tamamlamamýz gereken yol olduðunu da rakamlar ortaya koyuyor. 4,5G'de 19 milyon aktif abone var.
Aktif olmayan yaklaþýk 33 milyon abonenin ise cihazlarýný ve SIM kartlarýný 4,5G’ye uyumlu hale getirdiklerinde aktif aboneliðe geçebilecekler. Tüm dünyanýn hedeflediði gibi bizim de 5G ile tanýþmak, yeni teknolojileri ülkemize kazandýrmak. Bununla da yetinmemek bu kazanýmlarý yerli ve milli ürünlerle sektörde yeni pazarlar oluþturacak þekilde yol almamýz gerektiði ve buna göre hedefler ortaya koymamýz gerekir.
" Arslan, 4,5G yetkilendirmelerinde yerlilik kriterinin ortaya konduðuna iþaret ederek, þöyle devam etti: "Biz sektörü birlikte büyüteceksek, birlikte þekillendireceksek, bu iþin takibini birbirimize býrakmamamýz gerekir. Bu konudaki paydaþlarýn hepsi bu yerlilik oranýna dikkat etmeli, bu konuda mesafe almalý.
Bize düþen bir þey olursa da elbetteki kapýmýz her zaman açýk. Bu dediðim düþünce gerçekleþmezse elbetteki takip, denetim ve kontrol yetkimizi sonuna kadar kullanacaðýz. Bundan taviz vermemiz, bundan vazgeçmemiz mümkün deðildir.
Biz, 5G'yi konuþurken yerli ve milli oranýný artýrmayý konuþurken eðer 4,5G'de bunu gerçekleþtirmezsek o zaman birileri, dönüp bize sorar, 'arkadaþ hangi hedefi ortaya koyuyoruz, hangi hedeften bahsediyorsun, önce elindekini yap.' O yüzden istirhamým, elinizde olan 4,5G ile ilgili yerlilik oraný konusunda her ne yapmanýz gerekiyorsa yapýn.
Dünden bugüne ne yaptýysak ama bugünden sonra üzerine koyarak yol almamýz gerektiðinin farkýndayýz. Çünkü bugüne kadar olan hýzla devam edersek, bizim bu yerlilik payýný tutturmamýz mümkün deðil. En azýndan benim anladýðým bu."
"Yerli üretim ve Ar-Ge'de umutlandýran iþbirliði çalýþmalarý yapýldý"
Evrensel hizmet kapsamýnda 2G teknolojisinde hizmete götürülen bin 799 yerleþim yerindeki teknolojiyi yükseltmek ve bin 500 ilave yerleþim yerine 4,5G teknolojisini götürmek için çalýþma baþlattýklarýna dikkati çeken Arslan, "Bakanlýk olarak ULAK baz istasyonlarýný, evrensel hizmet kapsamýnda kurulan bu altyapýlarla kullanmayý ve yerlilik oranýný artýrmayý hedefliyoruz." dedi.
ASELSAN ve iþletmeciler arasýnda mobil þebekelerde kullanýlacak diðer donanýmlarýn da yerli üretimi ve Ar-Ge konusunda kendilerini umutlandýran iþbirliði çalýþmalarý yapýldýðýný dile getiren Arslan, bugün "Baz Ýstasyonu Anteni Ýþbirliði Ýmza Töreni"nin yapýlacaðýný, bunun imza töreni olarak deðil, yerlileþtirme, birlikte hareket etme, ortak çözüm bulma konusunda iyi bir baþlangýç olarak düþünülmesi gerektiðini söyledi.
Ýnternete giren her kullanýcýnýn günde birden çok kullandýðý hizmetlerin baþýnda arama motorlarý geldiðini anlatan Arslan, dünya pazarýnýn yüzde 98’inin 4 oyuncunun elinde bulunduðunu belirtti. Arslan, bu konuda dünyadaki uygulamalarla rekabet edebilecek yerli ve milli bir ürün geliþtirmek amacýyla çalýþma baþlattýklarýný, çözüm ortaðý olmak isteyen herkesi bu iþ birliðine davet etti.
"5G ile endüstri uygulamalarý daha da geliþecek"
Arslan, 5G için Ar-Ge ve yerli üretim çalýþmalarýný baþlattýklarýný ve dünyada bu konuda ürün geliþtiren ülkeler arasýna girmenin þart olduðuna iþaret ederek, ULAK’ý ilk 5G baz istasyonlarýndan biri yapmayý hedefledikleri, 5G antenleri de için de ayný hedefi hep birlikte düþünmeleri gerektiðini söyledi. Siber güvenlik, internet deðiþim noktalarý ve veri merkezi gibi önemli iþlerin baþarýsý için de yerlilik konusunun anahtar bir rol taþýdýðýný vurgulayan Arslan, þunlarý kaydetti: "Geleneksel mobil þebekeler insanlarýn birbirine baðlanmasý anlamýný taþýyorken 5G her þeyin birbirine baðlanmasýdýr.
Daha fazla frekans kapasitesi ve daha fazla altyapý anlamýna gelmektedir. 5G’nin uygulamaya girmesiyle endüstri uygulamalarý daha da geliþecek, Bakanlýðýmýzýn çalýþmalarýný yürüttüðü akýllý ulaþým sistemleri için de uygun bir altyapý kurulmuþ olacak. Geleneksel hizmetlere ilaveten, nesnelerin interneti, makinalar arasý haberleþme ki Türkiye’de makinalar arasý iletiþim abone sayýsý bugün 3 milyon 800 bin. 2022 yýlý için dünyada internete baðlý 29 milyar cihaz olacak.
Bu cihazlarýn 18 milyarýnýn nesnelerin interneti olarak birbirine baðlanacaðý öngörülmekte." Arslan, sürücüsüz araçlar, giyilebilir cihazlar, insansýz hava araçlarý gibi birçok teknolojinin kullaným alaný ve pazar potansiyelinin 5G ve ötesi teknolojilerle daha da artacaðýný belirterek, Türkiye’de 5G ile ilgili yapýlan çalýþmalar hakkýnda bilgi verdi.