Koç Topluluðu þirketi Otokar'ýn ana yükleniciliðinde tasarlanan ve geliþtirilen Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tanký 'Altay'ýn ilk prototipleri, Otokar'ýn Sakarya'daki fabrikasýnda düzenlenen törenle tanýtýldý.
Baþbakan Erdoðan, tören öncesinde Otokar tarafýndan üretilen muharebe araçlarýný inceledi. 'Kaya' adlý muharebe aracýna binen Erdoðan, burada yetkililerden aracýn özelliklerine iliþkin bilgi aldý. Erdoðan'a Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Necdet Özel de eþlik etti.
Erdoðan konuþmasýna 'Sizleri en kalbi duygularýmla selamlýyor, ülkemiz için, milletimiz için, savunma sanayimiz için büyük anlam ifade eden böyle bir törende bulunmaktan, adeta tarihe þahitlik ediyor olmaktan büyük iftihar duyduðumu belirtmek istiyorum' diyerek baþladý.
Bu aný ve gururu yaþatan Milli Savunma Bakanlýðý'na, Türk Silahlý Kuvvetleri'ne, Savunma Sanayi Müsteþarlýðý'na, OTOKAR'a, projede yer alan kurum ve kuruluþlara teþekkür eden Erdoðan, özellikle, bu projede yer alarak, Türkiye'nin yüzünü aðartan, milletin mefahirine iftihar katan mühendislere, teknisyenlere, araþtýrmacýlara, iþçilere, tüm çalýþanlara da þükranlarýný sunduðunu ifade etti.
Erdoðan, bundan yaklaþýk 4 yýl önce; 29 Temmuz 2008'de, Altay Projesi'nin imza töreninin gerçekleþtirildiðini ve savunma sanayi için tarihi bir adým attýklarýný anlatarak, þöyle konuþtu:
'Ýþte bugün, attýðýmýz o imzanýn, verdiðimiz o kararýn, adeta ete kemiðe bürünerek, somutlaþarak, müþahhas bir hal alarak sahneye çýkýþýna hep birlikte þahitlik ediyor, hep birlikte bunun gururunu yaþýyoruz. Türkiye, Altay Projesi ile son derece yüksek teknolojileri bünyesinde barýndýran ana muharebe tanklarýný tasarlayýp üretebilen sýnýrlý sayýdaki ülkeler arasýna giriyor. Ülkemizin prestijini artýracak olan bu proje, dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme yönündeki hedefimize önemli katkýlar saðlayacak. Biz, 2008 yýlýnda ilk imzayý atarken, proje için 78 aylýk bir takvim belirlemiþtik. Projede, þu anda 46'ncý aya ulaþtýk. Az önce, projenin geldiði son aþamayla ilgili arkadaþlarýmdan detaylarý aldým. Projenin Kritik Tasarým aþamasýnýn, proje uygulama takvimine uygun olarak tamamlanacaðýný öðrenmiþ olmaktan da ayrýca memnuniyet duydum. Ancak yine görüþtüðümüz arkadaþlarýmýz, gerek yönetim kurulu baþkanlarý gerekse mesai arkadaþlarým, bunu daha öne çekme gayreti içinde olacaðýz, belki de bir-iki yýl öne çekilebileceðinin müjdesini verdiler. Bu bizler için çok çok önemli. Gerçekten böyle bir öne çekmeye baþarabilmemiz halinde bu ülkemizin gücüne özellikle güç katacaktýr.'
-'Ýrademiz tamdýr'-Baþbakan Erdoðan, Altay Tanký'nýn, ilk prototipleri üzerinde, 2013 yýlý boyunca testler yapýlacaðýný ifade ederek, bu test faaliyetlerinin akabinde, nihai prototiplerin üretim ve doðrulama test süreçlerinin baþlatýlacaðýný bildirdi.
Böylesine detaylý ve zorlu test süreçlerinin baþarý ile tamamlanmasý sonrasýnda, seri üretim faaliyetlerinin de zaman kaybetmeksizin baþlatýlacaðýný belirten Erdoðan, 'Bu konuda irademiz tamdýr ve gereken kararlarý zamanýnda alacaðýmýzdan hiç kimsenin þüphesi olmasýn' dedi.
Erdoðan, Altay Projesi geliþtirme faaliyetleri için yurt içindeki her türlü mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanýldýðýný anlatarak, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
'Mevcut kabiliyet ve imkanlarýn yaný sýra Altay Tanký'nýn üretimi aþamasýnda, Türkiye çok önemli yatýrýmlarý da kazanma fýrsatýný elde etti. Altay Tanký'nýn prototip üretimi aþamasýnda, savunma sanayimize uzun yýllar hizmet edecek çok önemli yatýrýmlar da gerçekleþtirildi. OTOKAR tesislerinde, elektromanyetik güvenliðin test edileceði yüksek teknolojiye sahip yansýmasýz oda kuruldu. Tankýn hareket kabiliyeti testlerinin icra edileceði tank test pisti ülkemize kazandýrýldý. Çevre þartlarý testleri için iklimlendirme odasý yapýldý. Þereflikoçhisar Tank Atýþ Poligonunda balistik koruma merkezi kuruldu. Makine Kimya Endüstrisi Kýrýkkale tesislerinde ýsýl iþlem fýrýnlarý kullanýlmaya baþlandý. ASELSAN ve yine OTOKAR tesislerinde 6 eksenli simülatör kuruldu. Bu altyapý yatýrýmlarý, askeri-sivil baþka birçok projeye hizmet edebilecek kapasiteye ve donanýma sahip.'
Baþbakan Erdoðan, sadece bir tankýn üretimini gerçekleþtirmekle kalmadýklarýný, savunma sanayinin geleceði, eðitim ve ekonomi adýna da çok büyük yatýrýmlarý, çok önemli araçlarý Türkiye'ye kazandýrdýklarýný kaydederek, 'Son 100 yýl içinde, gerek Birinci Dünya Savaþý'nda, yaþadýðýmýz o Kurtuluþ Savaþýmýzdaki sýkýntýlarý hatýrlarsak, bugün Altay Tanký'nýn ne anlam ifade ettiði çok daha iyi anlaþýlacaktýr' diye konuþtu.
-Türk ordusunun zor dönemleri-Baþbakan Erdoðan, Osmanlý Ýmparatorluðu döneminde de özellikle beþeri yeterlilik ve donaným açýsýndan çok güçlü bir ordu olduðunu vurgulayarak, þöyle devam etti:
'Osmanlý coðrafyasýnýn her köyünden, hiç tereddüt etmeden savaþmaya koþan kahramanlarýmýz, yiðit Mehmetçiklerimiz vardý. Savaþtýklarý her cephede destan yazan komutanlarýmýz, zabitlerimiz, subaylarýmýz vardý. Ama bu ordu, özellikle Osmanlý'nýn son dönemlerinde lojistik konusunda, teçhizat konusunda gerçekten çok büyük sýkýntýlar içerisindeydi. Çöllerde savaþan Mehmetçiðin üzerinde, Balkan coðrafyasýna uygun kýyafet vardý. Sarýkamýþ'ta, Erzurum'da, eksi 30'lara varan soðukta savaþan Mehmetçiðin üzerinde de tam aksine çöl kýyafetleri vardý. Ýstanbul'dan yola çýkýp, yarýsý trenle, yarýsý yaya olarak, 50 günde Erzincan'a ulaþabilen askerin ayaðýnda parçalanmýþ çarýktan baþka hiçbir þey yoktu. Koca bir tümen, elinde birkaç cebel topuyla, birkaç makinalý tüfekle, sýnýrlý sayýda mermiyle, aç biilaç bir þekilde, tam teçhizatlý, modern ordulara karþý cansiperane savaþmak zorunda kalýyordu.
Bunu daha önce de anlattým: Medine'de, Osmanlý Ordusu, kuþatma altýnda açlýktan ölmemek için, Merhum Fahrettin Paþa'nýn talimatýyla çekirge yiyerek ayakta kalýyordu. Rahmetli büyük dedemin de þehit olduðu Sarýkamýþ'ta, askerlerimizi, düþman kadar, açlýk kadar, yokluk kadar, maalesef bütün vücutlarýný saran bit tüketiyordu. Buðday tanelerinin bir saç üzerinde kavrulmasýyla elde edilen bir avuç kavurga, Mehmetçik için bulunmaz bir nimet olarak görülüyordu. Avrupa ordularýnda uçak geliþmiþ bir savaþ aracý olarak kullanýlýrken, bizim, býrakýnýz neferlerimizi, zabitlerimiz dahi, uçaðý ilk kez, kendi semalarýnda, üzerlerine bomba yaðdýrýrken gördü. '
Erdoðan, törende yaptýðý konuþmada, bu anlamlý törende, özellikle bir ismi hayýrla, rahmetle, minnetle yad etmek istediðini belirtti. Erdoðan, Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda, cephanenin gizlice Karadeniz sahillerine, özellikle Kastamonu, Ýnebolu sahillerine ulaþtýðýný, oradan kaðnýlarla içerdeki cephelere taþýndýðýný hatýrlattý.
Erdoðan, 1921 yýlýnýn Aralýk ayýnda, Ýnebolu'dan kaðnýsýna cephane yükleyen Þerife Bacý'nýn Kastamonu þehrinin kapýsýna kadar bu kaðnýyý getirdiðini ve orada kaðnýnýn üzerine kollarýný açmýþ halde, donmuþ bir þekilde bulunduðunu ifade etti.
Þerife Bacý'nýn, cephanenin üzerine örttüðü yorgan kaldýrýlýnca, askerlerin dehþet bir manzarayla karþýlaþtýðýný anlatan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
'Kaðnýda, otlara sarýlý top gülleleri arasýnda, çaputtan kundaða sarýlmýþ bir bebek aðlýyordu. Ýþte bugün gerçekleþtirdiðimiz bu tören, bugün iftiharla müþahede edeceðimiz bu tank, inanýyorum ki Þerife Bacý'nýn da onun gibi nice kahramanýn da ruhlarýný þad edecek, ruhlarýný tazim edecek bir manzara arz ediyor.'
Kaðnýda, hem bebeðini, hem ordusunun cephanesini taþýyan bir ülkeden, bugün artýk nihayet, kendi gemisini, kendi silahýný, topunu, uçaðýný ve tankýný imal eden bir ülke konumuna gelindiðini bildiren Baþbakan Erdoðan, þöyle devam etti:
'Ama bakýn; burada þu öz eleþtiriyi de milletçe artýk yapmak durumundayýz. Þerife Bacý'nýn, kaðnýsýnýn üzerinde donarak þehit olduðu günden, 2002 yýlýna kadar tam 81 yýl geçti. Bu 81 yýl boyunca, savunma sanayinde gerekli adýmlarýn neden atýlmadýðýný, gerekli yatýrýmlarýn neden yapýlmadýðýný sorgulamak zorundayýz. Gazi Mustafa Kemal'in baþlattýðý o giriþimlerin neden akamete uðradýðýný, Türkiye'nin kendi silahýný, uçaðýný, helikopterini, tankýný, gemisini yapmaktan neden uzak kaldýðýný ya da neden uzak tutulduðunu detaylý þekilde sorgulamak zorundayýz. Eðer bunu sorgulamazsak iþte þu son 10 yýlda attýðýmýz devasa adýmlarý geleceðe taþýyamayýz.'
-'Savunma sanayinde çok önemli mesafeler kat ettik'-Rahmetli Nuri Demirað'ýn, Gazi Mustafa Kemal'in talimatýyla Türkiye'de yerli uçak sanayinin temellerini attýðýný belirten Erdoðan, 'Ama bakýyorsunuz, gizli bir el bu giriþimleri akamete uðratýyor ve Türkiye'de bu sanayi maalesef on yýllarca gecikmeye maruz kalýyor. Bunlarý sorgulayacaðýz. Bunlarý, Çanakkale'de, Sarýkamýþ'ta, Hicaz'da, Dumlupýnar'da, düþmanýn mermisinden ziyade, imkansýzlýkla, yoklukla, yoksullukla þehit olan Mehmetlerimiz adýna sorgulamak zorundayýz' diye konuþtu.
Türkiye'nin son 10 yýlda savunma sanayinde çok önemli mesafeler kat ettiðini, deyim yerindeyse bu alanda bir sessiz devrim gerçekleþtirdiðini anlatan Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
'Türkiye bugün artýk kendi milli piyade tüfeðini, savaþ gemisini, savaþ botlarýný, helikopterlerini üretir hale geldi. Sadece üretmekle kalmýyoruz, artýk dünyaya savunma sanayi ürünleri, savunma sanayi teknolojisi ihraç ediyoruz. Eksiðimiz yok mu? Ciddi eksiklerimiz halen var. Bunlarý süratle gidermek zorundayýz. Eðer Türk Silahlý Kuvvetlerimizin caydýrýcýlýðýný öne çýkaracaksak bunlarý baþarmak zorundayýz.'
Bu alanda gurur duyulan iþlerden birinin insansýz savaþ uçaðý üretimi olduðunu ifade eden Erdoðan, Türkiye'nin ABD ve Ýsrail'den sonra insansýz savaþ uçaðý üreten üçüncü ülke durumunda olduðunu söyledi.
-'2023 hedeflerimize doðru hýzla yol alýyoruz'Yerli mühendisler eliyle üretilen ve dünyanýn her yerinden 2.5 metre çözünürlükte görüntü alabilecek kapasiteye sahip 'GÖKTÜRK-2' uydusunu da kýsa bir zaman içerisinde uzaya göndereceklerini belirten Baþbakan Erdoðan, þunlarý kaydetti:
'Güçlü ekonomimizle, itibarlý, aktif, barýþçýl dýþ politikamýzla, eðitim, saðlýk, adalet, emniyet yatýrýmlarýmýzla, hukuk ve demokrasi alanýndaki reformlarýmýzla 2023 hedeflerimize doðru hýzla yol alýyoruz. Bilhassa son 10 yýlda milli imkanlarla geliþtirdiðimiz savunma sistemleri sayesinde ordumuzun gücüne güç kattýk, caydýrýcýlýðýný arttýrdýk. Bundan sonraki dönemde de savunma sanayimize olan desteðimizi sürdüreceðiz. Kendi ordusunun ihtiyacýný karþýlayan ve ürettiði sistemleri dost ve müttefik ülkelere ihraç eden bir ülke olma yolunda inþallah emin adýmlarla ilerlemeye devam edeceðiz.'
-'Bizim iyi niyetimizi, hiç kimse pasiflik olarak algýlamasýn'-Bir hususun altýný bir kez daha çizmekte fayda gördüðünü dile getiren Erdoðan, þöyle konuþtu:
'Bizim, ne komþumuz olan, ne bölgemizde olan, ne de dünya üzerinde herhangi bir ülkeye karþý hasmane bir tutumumuz yok. Biz, barýþýn, istikrarýn, huzur ve güven ortamýnýn, sadece bir ülke için deðil, tüm bölge için hayati derecede önemli olduðuna inanýyoruz. Kendimiz için istediðimizi ayrým yapmadan bölge ülkeleri için de istiyor ve arzuluyoruz. Ancak bizim iyi niyetimizi, bizim saðduyulu, sabýrlý yaklaþýmlarýmýzý hiç kimse pasiflik olarak, çekingenlik olarak algýlamasýn. Herkes, her ülke bilsin ki bizim de sabrýmýzýn bir sýnýrý vardýr. Elbette kurulan tuzaklarýn farkýndayýz. Elbette, birilerinin bizi çekmek istediði bataklýða girmeyiz. Ama gerektiðinde, bütün imkanlarýmýzla, dünyanýn en güçlü, en mücehhez ordularýndan biriyle, barýþ, güvenlik ve istikrar için gereken karþýlýðý vermekte bir an bile tereddüt etmeyiz.'
-Altay'ýn en kýsa sürede TSK hizmetine sunulmasýný planlýyoruz'Baþbakan Erdoðan, karmaþýk ve ileri teknoloji ürünü alt sistemler içeren böylesi büyük bir savunma projesinin, planlanan takvime uygun olarak, hatta bir, iki yýl önce gerçekleþtirilmesinin büyük önem arz ettiðini, Altay Projesi'nin o istikamette yürütüldüðünü belirtti.
Önümüzdeki dönemde seri üretim sözleþmesini de imzalayarak, milli tank Altay'ýn mümkün olan en kýsa sürede Türk Silahlý Kuvvetleri'nin hizmetine sunulmasýný planladýklarýný ifade eden Erdoðan, 'Diðer milli savunma sistemlerimizde olduðu gibi Altay'ýn da yurt içinde Türk mühendislerinin gayretiyle ortaya çýkmýþ olmasý, hepimizi ayrýca gururlandýrýyor. Bu noktada, ana yüklenici OTOKAR liderliðinde projede görev alan MKE, ASELSAN, ROKETSAN, Askeri Fabrikamýz ve 40'tan fazla yerli firmamýzdan oluþan Altay takýmýnýn üstün gayretleri takdire þayandýr' diye konuþtu.
Genelkurmay Baþkanlýðý'ný, Milli Savunma Bakanlýðý'ný, tüm kuruluþlarý tebrik ededen Erdoðan, Altay'ýn barýþ ve istikrara hizmet etmesi temennisinde bulundu.
Baþbakan Erdoðan'ýn konuþmasýnýn ardýndan, milli tank 'Altay' kýsa bir film gösterimiyle tanýtýldý. Daha sonra 'Altay' tanký, törenin yapýldýðý salona getirildi.
Törende Baþbakan Erdoðan, 'Altay' tankýnýn yapýmýnda emeði geçen kurum ve kuruluþlarýn temsilcilerine birer plaket verdi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Koç da Baþbakan Erdoðan'a 'Altay' tankýnýn maketini sundu.