Miraç Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in göðe yükselerek Allah'ýn huzuruna kabul edildiði gündür. Bu özel günü dolu dolu geçirmek isteyen Müslümanlar, Miraç Kandilinde yapýlacak ibadetleri araþtýrýyor. Peki Miraç Kandili'nde ne yapýlmalý? Ýþte Ýslam dünyasý için oldukça önemli olan bu mübarek gecenin faziletlerinden faydalanmak isteyenler için Miraç Kandilinde yapýlacak ibadetler.
MÝRAÇ KANDÝLÝNDE NE YAPILMALI?
Miraç Kandili 10 Mart 2021 gecesi idrak edilecek. Miraç Kandili ikinci bir kadir Gecesi hükmünde olduðu için bu gecede edilen dualar geri çevrilmez. Miraç Kandili gecesinde Kur'an okuyup namaz kýlmak ve bolca dua etmek gerekir.
Miraç Kandilinde yapýlacak ibadetlerin baþýnda namaz ve oruç gelir. Bu gece kýlýnacak namazlarýn sevabý Efendimiz tarafýndan hadisi þeriflerle önemi ve faziletleri ile bildirilmiþtir. Peki, Miraç Kandilinde Ne Yapýlmalý? Ýþte, Miraç Kandilinde yapýlacak ibadetler.
MÝRAÇ KANDÝLÝNDE YAPILACAK ÝBADETLER
Gündüzünde oruç tutmak,
Gece teheccüd namazýna kalkmak,
Zikir çekmek,
Ýstiðfar (Tövbe) etmek,
Dua etmek,
Seherde kuþluk (duha) namazý,
Kur'an-ý Kerim okumak.
Miraç Kandili için önem arz eden Amenerrasulü Arapça okunuþu:
La yükellifu Allahu nefsen illa vus'aha(c) leha ma kesebet ve'aleyha me-ktesebet(k) rabbena la tu-aḣiżna in nesina ev aḣta/na(c) rabbena vela tahmil 'aleyna isran kema hameltehu 'ale-lleżine min kablina(c) rabbena vela tuhammilna ma la takate lena bih(i)(s) va'fu 'anna vaġfir lena verhamna(c) ente mevlana fensurna 'ale-lkavmi-lkafirin(e) (Bakara-286)
Amenerrasulü duasý Türkçe okunuþu
Amene-rrasulu bima unzile ileyhi min rabbihi velmu/minun(e)(c) kullun amene bi(A)llahi ve mela-iketihi ve kutubihi ve rusulihi la nuferriku beyne ehadin min rusulih(i)(c) ve kalu semi'na ve ata'na(s) ġufraneke rabbena ve-ileyke-lmasir(u) (Bakara-285)
Arapça'da merdiven, yukarý çýkmak, yükselmek anlamlarýný dile getirir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)' in göge yükselerek Allah'ýn huzuruna kabul edilmesi olayýdýr. Mirac olayý hicretten bir yýl ya da onyedi ay önce Recep ayýnýn yirmi yedinci gecesi gerçekleþir. Olayýn iki aþamasý vardýr. Birinci aþamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ýn andýðý bu aþama, gece yürüyüþü anlamýnda "Ýsra" adýný alýr. Ýkinci aþamayý ise Peygamberimiz (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükseliþi oluþturur. Miraç olarak anýlan bu yükselme olayý Kur'an'da anýlmaz, ama çok sayýdaki hadiste ayrýntýlý biçimde anlatýlýr.