MKE'deki patlamaya iliþkin yeni bilirkiþi raporu alýnacak
ABONE OL

Ankara 15. Aðýr Ceza Mahkemesindeki duruþmada, tutuksuz sanýklar üretim mühendisi Zafer Sarý, asit dinamit üretim takým lideri Oktay Armaðan, patlayýcý üretim takým lideri Ahmet Atasoy, fabrika müdürü Durdu Uður Þýk, müdür vekili Kuntay Karabacak ve iþ güvenliði uzmaný Aynur Karabaþ ile taraf avukatlarý hazýr bulundu.

Mahkeme Baþkaný, 5 kiþiden oluþan bilirkiþi heyetince hazýrlanan raporun dosyaya geldiðini bildirerek, sanýklar ve taraf avukatlarýnýn rapora iliþkin beyanlarýný aldý.

Soruþturma aþamasýnda alýnan bilirkiþi raporu ile dosyaya yeni gelen bilirkiþi raporu arasýnda farklýlýklar bulunduðunu belirten sanýklar ve avukatlarý, bu çeliþkinin ortadan kaldýrýlmasý ve sanýklarýn patlamada kusurunun olup olmadýðýnýn tespiti için yeni bilirkiþi raporu alýnmasýna karar verilmesini talep etti.

Ara kararýný açýklayan mahkeme heyeti, patlayýcý uzmaný, iþ güvenliði uzmaný, makine mühendisi, elektrik mühendisi ve kimya mühendisinden oluþan 9 kiþilik bilirkiþi heyetinden yeni rapor alýnmasýna hükmetti.

Duruþma 24 Ekim'e ertelendi.

- OLAYIN GEÇMÝÞÝ

Elmadað ilçesindeki MKE Roket ve Patlayýcý Fabrikasý'nda 10 Haziran 2023'te meydana gelen patlamada, iþçiler Ahmet Ünal, Fýrat Elverir, Ýbrahim Özdemir, Ýhsan Küçükerdem ve Mehmet Kutlu hayatýný kaybetmiþti.

Patlamayla ilgili Elmadað Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan iddianamede, sanýklar Durdu Uður Þýk, Kuntay Karabacak, Aynur Karabaþ, Zafer Sarý, Oktay Armaðan ve Ahmet Atasoy hakkýnda "taksirle birden fazla kiþinin ölümüne neden olma" suçundan 15'er yýla kadar hapis cezasý istenmiþ, iddianame Ankara 15. Aðýr Ceza Mahkemesince kabul edilmiþti.

Ýddianamede, olaydan bir gün önce üretilen 4 kilo 800 gram jelatinit dinamitin, paketleme tezgahýndaki þanzýman arýzasý nedeniyle iþlenip paketlenemediði ve depoya kaldýrýldýðý, olay günü fazla mesaiye gelen personelin bulunduðu sýrada patlamanýn yaþandýðý belirtilmiþti.

  • MKE Roket Fabrikasý
  • patlama
  • bilirkiþi