Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, baþlangýç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Þirketi (MKE AÞ) kurulacak. MKE AÞ'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklarý düzenlenecek. Þirketin ilgili olduðu bakanlýk, Milli Savunma Bakanlýðý olacak.
MKE AÞ, Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak hazýrlanacak esas sözleþmesinin imzalanmasýnýn ardýndan yapýlacak tescil ve ilan ile faaliyete geçecek.
Þirketin sermayesinin tamamý Hazine'ye ait olacak ancak mülkiyet hakký ile kar payý hakkýna halel gelmemek ve pay sahipliðinden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanlýðýnda kalmak kaydýyla Hazine'nin þirketteki pay sahipliðine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan kullanýlacak.
- Görev ve yetki
MKE AÞ, milli güvenlik hedefleri doðrultusunda askeri ve sivil amaçlý; her çeþit silah, mühimmat, patlayýcý ve kimyasal madde, petrokimya ve diðer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformlarý yurt içi ve yurt dýþýnda üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, araþtýrma-geliþtirme, ürün geliþtirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarým, test, montaj, entegrasyon ve satýþ sonrasý hizmeti yapma veya yaptýrma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve milli olarak geliþtirilmesine iliþkin tematik araþtýrma merkezi/laboratuvarý, özel endüstri bölgesi veya eðitim kurumlarý kurma; her türlü kurum, kuruluþ ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisliði, danýþmanlýk, teknoloji transferi, eðitim hizmetleri ile enerji, geri dönüþüm, taahhüt iþleri yapma lojistik destek saðlama, mühimmat ayýrma ve ayýklama faaliyetlerinde ve esas sözleþmesinde belirlenen diðer faaliyetlerde bulunabilecek.
Þirket, yüklendiði taahhütleri daha etkin þekilde yerine getirmek için ayný þekilde geri vermek veya gerçeðe uygun deðerini ödemek þartýyla Milli Savunma Bakanlýðý envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlýðý envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, iþ yeri ve benzeri taþýnmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapý ve test merkezleri Milli Savunma Bakaný onayý ile bedelsiz kullanýlabilecek.
MKE AÞ, yurt içi ve dýþýnda þirket kurma, kurulmuþ þirketleri satýn alma, bu þirketlere iþtirak etme veya bu þirketleri iþletme, gerektiðinde yurt içi ve dýþýnda þube/temsilcilik açma, milli güvenlik ve ulusal kalkýnma içeren yatýrým projeleri için Cumhurbaþkaný Kararý ile kamulaþtýrma yapma yetkisine sahip olacak. Yurt dýþýnda þirket kurma, kurulmuþ þirketleri satýn alma ve bu þirketlere iþtirak etme Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak, genel kurul kararý ile gerçekleþtirilecek.
MKE AÞ, ikili veya çok taraflý anlaþmalar gereði yabancý ülkeler tarafýndan Türkiye'de býrakýlanlar ile kamu idareleri, kamu iktisadi teþebbüsleri ve sermayesinin en az yüzde 50'si kamuya ait olan baðlý ortaklýklarca ihtiyaç fazlasý ve kullaným dýþý býrakýlan veya niteliðini kaybetmiþ olan her türlü hava, deniz ve kara taþýtlarý, makine ve teçhizat ile tehlikeli veya tehlikesiz metal/metal bileþim atýklarý, ekonomik deðer taþýyan metal dýþý (evsel nitelikte olmayan) mal ve malzemeleri; faaliyetlerini gerçekleþtirmek için gerekli olan malzemelerin üretilmesinde ham madde olarak kullanmak ve gerektiðinde piyasada deðerlendirmek üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca belirlenen birim fiyatlarýndan satýn alabilecek veya devralabilecek.
- Denetim
MKE AÞ, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumunun yetkilendirdiði baðýmsýz denetim kuruluþlarý arasýndan genel kurul kararý ile belirlenecek kuruluþ tarafýndan baðýmsýz denetime tabi tutulacak. Hazýrlanan baðýmsýz denetim raporu, genel kurula sunulmasýnýn ardýndan MKE AÞ tarafýndan Milli Savunma Bakanlýðý ile Hazine ve Maliye Bakanlýðýna gönderilecek.
MKE AÞ yönetim kurulu üyeleri, bir üyesi Hazine ve Maliye Bakaný'nýn önereceði adaylar arasýndan olmak üzere genel kurul tarafýndan seçilecek. Genel müdür, genel kurul tarafýndan belirlenecek.
Yönetim kurulu ve genel müdürün görev, yetki ve sorumluluklarý, yönetim kurulu üye sayýsý, yönetim kurulu baþkaný ve üyelerinin seçimi ve görev süreleri ile çalýþma usul ve esaslarý, MKE AÞ'nin faaliyet konularý, organlarý, teþkilat yapýsý, tasfiye ve denetimi, iþtirakler kurulmasý, devir ve tasfiyesi, mali hükümleri ile diðer konular, þirketin esas sözleþmesiyle belirlenecek.
Yönetim kurulunda görev alan kamu görevlilerine, kamu iktisadi teþebbüsleri yönetim kurulu üyelerine ödenen tutarda ödeme yapýlacak.
- Personel rejimi
MKE AÞ hizmetlerinin gerektirdiði görevler, Ýþ Kanunu'na tabi personel eliyle yürütülecek. Þirket, faaliyet alaný ile ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabancý uyruklu personel istihdam edebilecek.
Þirkette istihdam edilecek personel hakkýnda kamu kurum ve kuruluþlarýna personel alýnmasýna dair mevzuat hükümleri uygulanmayacak. Ýstihdam edilecek personelin iþe alýnmasý, sayýsý, nakli, görevlendirilmesi, eðitimi, niteliði, kadrosu, unvaný, ücreti ile diðer tüm mali ve sosyal haklarý, terfisi, izni, çalýþma esaslarý, vekalet, ödül ve disiplin iþlemleri ile sözleþme esaslarý ve benzeri diðer uygulamaya iliþkin hususlar, genel kurul tarafýndan çýkarýlacak düzenlemeler ile belirlenecek.
MKE AÞ bünyesinde çalýþma izni veya çalýþma izni muafiyeti ile yabancý uyruklu personel çalýþtýrýlabilecek. Çalýþma izni muafiyeti olan yabancý, bu belge ile iþ sözleþmesi süresi boyunca Türkiye'de ikamet edebilecek ve þirket bünyesinde çalýþabilecek.
- MKE AÞ, özelleþtirme kapsamýndan çýkarýlacak
Kanunla, MKE AÞ'nin ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasý MKE AÞ'ye ait olan iþtiraklerin muaf tutulacaðý mevzuat hükümleri de düzenlenecek. Türk Ticaret Kanunu'nun anonim þirketler hakkýnda uygulanan birtakým hükümleri, MKE AÞ hakkýnda uygulanmayacak.
Türk Ticaret Kanunu'nun, ayni ve nakdi sermaye konulmasýna, þirketler topluluðuna, genel kurul toplantýsýna çaðrý usulü ile genel kurul toplantýlarýnda Ticaret Bakanlýðý temsilcisi görevlendirilmesine iliþkin hükümleri de MKE AÞ hakkýnda uygulanmayacak.
MKE AÞ, hisseleri ve baðlý ortaklýklarý; satýþ, kiralama, iþletme hakkýnýn devri veya sair baþka tasarruflar yoluyla yerli veya yabancý özel hukuk gerçek ve tüzel kiþilerine devre konu edilemeyecek. MKE AÞ'nin, faaliyetlerini sermayesinin tamamý Hazine'de olacak þekilde sürdürmesi hüküm altýna alýnacak.
MKE AÞ hakkýnda Özelleþtirme Uygulamalarý Hakkýnda Kanun hükümlerinin uygulanmayacaðý hükmü de korunacak.
MKE AÞ'nin faaliyet alaný kapsamýnda ithal edeceði mal ve hizmetler gümrük vergisinden muaf tutulacak.
Kabul edilen önergeyle, Kamu Ýhale Kanunu ve Devlet Ýhale Kanunu kapsamýndaki idareler, þirketten yapacaklarý mal veya hizmet alýmlarý ile savunma ve güvenlik alýmlarýna iliþkin yapým iþleri yönünden bu kanunlarda yer alan hükümlere tabi olmayacak. Bu kapsamda yapýlacak adýmlar ile þirket sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasý þirkete ait olan iþtiraklerin yapacaðý alýmlara iliþkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak yapýlacak.
- Personele yönelik geçiþ hükümleri
Kanunda, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda çalýþan mevcut personelin durumuna iliþkin uygulamalarýn belirlenmesi için geçiþ hükmü yer alýyor.
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda istihdam edilen Ýþ Kanunu'na tabi personel ile 399 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayýlý cetvele tabi personel, mevcut statüleri ve unvanlarýna iliþkin sosyal ve özlük haklarýyla MKE AÞ'de istihdam edilmeye devam edilecek. Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla emekli aylýðý baðlanmasýna hak kazanmýþ olanlardan istekte bulunanlarýn emekliye ayýrma iþlemleri gecikmeksizin yerine getirilecek.
Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihi müteakip 6 aylýk sürenin sonundan itibaren MKE AÞ'de özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalýþtýrýlamayacak.
Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihte Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda 399 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayýlý cetvele tabi olarak çalýþan personele, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yönetim kurulunca iþ sözleþmesi teklif edilecek. MKE AÞ ile sözleþme imzalayanlar, bu kapsamda geçen hizmet süreleri kýdeme baðlý haklarýnýn tespitinde dikkate alýnmak suretiyle Ýþ Kanunu kapsamýnda istihdam edilecek.
Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihte Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda 399 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayýlý cetvele tabi olarak çalýþan personelden, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde þirket ile sözleþme imzalamayý kabul etmeyenler, üç farklý il tercihi alýnarak diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna nakledilmek üzere yönetim kurulunca Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna bildirilecek.
MKE AÞ'de çalýþmaya devam etmek istemeyen mevcut iþçiler, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde Milli Savunma Bakanlýðý kadro ve kuruluþunda yer alan kurumlarda, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunda istihdam edildikleri statüye uygun kadro ve pozisyonlarda istihdam edilmelerini saðlamak üzere Milli Savunma Bakanlýðýna bildirilecek.
MKE AÞ tarafýndan bildirilen personelin iþlemleri Bakanlýk tarafýndan yürütülecek. Bakanlýk tarafýndan personele Bakanlýk kadro ve kuruluþunda yer alan kurumlardan belirlenen üç farklý birimden tercih yapýlmak üzere atama teklif edilecek. Bu personelin iþ sözleþmesi Bakanlýða devredilmiþ sayýlacak ve bunlarýn Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile MKE AÞ'de geçen hizmet süreleri kýdeme baðlý haklarýnýn tespitinde dikkate alýnacak.
Atamasý tekemmül ettirilen iþçiler, atama emirlerinin tebliðini izleyen günden itibaren 15 gün içinde yeni görevlerine baþlamak zorunda olacak.
Milli Savunma Bakanlýðý kadro ve kuruluþunda yer alan kurumlarda çalýþmayý kabul etmeyenler ile 15 iþ günü içinde yeni kurumunda görevine baþlamayanlarýn iþ sözleþmeleri, feshin geçerli sebep kapsamýnda olduðu ve MKE AÞ tarafýndan Ýþ Kanunu'nun "sürekli fesih" baþlýklý maddesinde belirtilen ihbar süresi yükümlülüðünün yerine getirildiði kabul edilerek feshedilecek. Bu kapsamda iþ sözleþmesi feshedilenlerin, kýdem tazminatý ile fesih tarihinden önce doðmuþ ve fesih tarihinde ödenmesi gereken iþçilik alacaklarýna iliþkin haklarý saklý olacak.
Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardýndan, Danýþma Kurulu önerisi getirildi. Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul yarýn toplanmayacak.
TBMM Baþkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, alýnan karar gereðince, birleþimi, 6 Temmuz Salý saat 15.00'te toplanmak üzere kapattý.