Moðolistan Cumhurbaþkaný Battulga'dan TÝKA'ya Barýþ Niþaný
ABONE OL

TÝKA'dan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, yapýlan törenle Ustaömer'e niþaný, Moðolistan Dýþiþleri Bakanlýðý Müsteþarý Anhbayar Nyamdorj takdim etti.

Müsteþar Nyamdorj, ödül töreninde yaptýðý konuþmada, Türkiye ile Moðolistan arasýndaki iliþkilerin geliþtirilmesine TÝKA'nýn büyük katký saðladýðýný ve ikili iliþkilerin artarak devam edeceðini belirterek Ustaömer'i tebrik etti.

Moðolistan Barýþ Niþaný, dünya barýþýnýn korunmasýna, milletlerarasý dost iliþkilerin ve iþ birliðinin derinleþtirilerek geliþtirilmesine ve ülke kalkýnmasýna katký saðlanmasýna öncülük eden kiþilere veriliyor.

- TÝKA'nýn Moðolistan'daki faaliyetleri

TÝKA'nýn Moðolistan'a yönelik çalýþmalarý 1994 yýlýnda, Moðolistan'daki Türk Anýtlarý Projesi (MOTAP) ile baþladý.

Bilge Tonyukuk Abidesi'nin Türk tarihindeki özel yerine ve önemine istinaden abidenin bulunduðu alanda çeþitli saha çalýþmalarý yürütüldü. Türk-Moðol uzmanlarýndan oluþan ekiplerce sahada arkeolojik kazýlar, onarým ve restorasyon çalýþmalarý TÝKA tarafýndan koordine edildi.

Türk tarihi ve kültürü açýsýndan büyük önem taþýyan arkeolojik buluntular, 2001'de ortaya çýkarýlarak restorasyonlarý yapýldý. Buluntular, Moðolistan Milli Tarih Müzesi Türk Kültür Varlýklarý Teþhir Salonu'nda sergileniyor.

TÝKA Ulanbator Program Koordinasyon Ofisi ise 2004'te resmi olarak faaliyetlerine baþladý ve bundan sonra ülkeye yönelik proje ve faaliyet alanlarý çeþitlenerek faaliyet sayýsý kayda deðer þekilde arttý.

TÝKA, Moðolistan'ýn sosyoekonomik kalkýnmasýna ve Türkiye ile ekonomik, ticari, teknik ve kültürel iliþkilerin geliþtirilmesine yönelik birçok alanda proje ve faaliyetler yürütüyor. Özellikle eðitim, saðlýk, tarým, hayvancýlýk ve idari birimlerin geliþtirilmesi alanlarýndaki çalýþmalar sürüyor. Ortak kültürel ve tarihi varlýklarýn korunmasý ise TÝKA'nýn ülkedeki öncelikleri arasýnda yer alýyor.

TÝKA, faaliyetlerine resmen baþladýðý 2004'ten bu yana; yerel makamlar, belediyeler ve ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluþlarýyla 700'ün üzerinde proje ve faaliyet gerçekleþtirildi.