Moriwaki: 5.1 þiddetindeki deprem Marmara fay hattýný rahatlatmadý
ABONE OL

Moriwaki, Kýrklareli Üniversitesi Kayalý Kampüsü Mühendislik Fakültesinde düzenlenen "Türkiye'de deprem gerçeði" konferansýnda olasý Marmara depremine karþý dikkatli ve duyarlý olunmasý gerektiðini söyledi.

Türkiye'de en büyük depremin 1939'da Erzincan'da 7.9 þiddetinde yaþandýðýný ifade eden Moriwaki, Türkiye'deki depremlerin domino taþý gibi sýra sýra gittiðini kaydetti.

Türkiye'de çok sayýda deprem meydana geldiðini dile getiren Moriwaki, depremde yumuþak zeminlerdeki yapýlarýn daha çabuk yýkýldýðýný belirtti.

Gemlik Körfezi'nde meydana gelen depremin Marmara fay hattýný rahatlatmadýðýný vurgulayan Moriwaki, "Marmara'da 7 þiddetinde deprem beklenirken 5 þiddetinde oldu, arada 2 fark var. Beklenenden bin kat daha küçük, halen orada güç var. Fazla rahatlamadý." dedi.

- EÐÝTÝME AÐIRLIK VERÝLMELÝ

Türkiye'nin deprem ülkesi olduðuna dikkat çeken Moriwaki, depremden korkulmamasý gerektiðinin altýný çizdi.

Depremde halen binalardan atlayýp hayatýný kaybeden insanlarýn olduðunu dile getiren Moriwaki, "Türkiye'de depreme karþý eðitim yeterince yok. Japonya'da anaokulunda eðitim baþlýyor. Ben 32 yýl önce Türkiye'ye geldiðimde 'aman depremi çocuklar duymasýn' deniliyordu. Çocuklara depremi oyun gibi anlatarak eðitmeliyiz." dedi.

Konuþmalarýn ardýndan Kýrklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Kadir Kýlýnç tarafýndan Moriwaki'ye plaket verdi.